Σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2016 βλέπει ο Πιερ Μοσκοβισί.

​Η πραγματικότητα, πάντως, δεν δείχνει να συμβαδίζει με τις αισιόδοξες προβλέψεις του Μοσκοβισί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης βελτίωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα. Όπως είπε, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις 2016 της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3% το 2016, καθώς η οικονομία αποδείχτηκε πιο ανθεκτική σε σχέση με τις προβλέψεις του Αυγούστου 2015.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, αποτελώντας στήριγμα για νέες επενδύσεις.

Η πραγματικότητα, πάντως, δεν δείχνει να συμβαδίζει με τις αισιόδοξες προβλέψεις του Μοσκοβισί. Η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα τον Ιούλιο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, λίγο πριν από τη νέα φοροεπιδρομή του Σεπτεμβρίου, όπου χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη. Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης αποτελεί και η «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν πλέον τα 80 δις ευρώ, την ώρα που το Δημόσιο αδυνατεί να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του προς τους φορολογουμένους (χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστροφή ΦΠΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρίσιμο το β’ εξάμηνο

Στην απάντησή του ο Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018.

​Η οικονομία αποδείχτηκε πιο ανθεκτική σε σχέση με τις προβλέψεις του Αυγούστου 2015, εκτίμησε ο κ. ΜοσκοβισίΥπενθύμισε, επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, συμφωνήθηκε η εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη δοθεί τα 7,5 δις. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, βελτιώνει τη συνολική ρευστότητα μέσω της τακτοποίησης καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδημούλης, με αφορμή την Έκθεση της Επιτροπής για τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές προβλέψεις, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας αναλυτικές προβλέψεις της για το β΄ Εξάμηνο του 2016 καθώς και για το 2017 και 2018. Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Μοσκοβισί να παρουσιάσει «το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» και ζητούσε εκ νέου προτάσεις για ισχυρή προσέλκυση επενδύσεων και ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης