Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ανάγκη δανεισμού από τράπεζες για την προώθηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την ιδιαιτερότητα του χώρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το μεγάλο ποσοστό απασχολούμενων από αυτές συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και κατά συνέπεια τον δυσανάλογο τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από την οικονομική κρίση.

Με αφορμή συγκεκριμένες δηλώσεις της Επιτροπής για τα προβλεπόμενα κονδύλια για την Ελλάδα καθώς και την πρόσφατη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για την ενίσχυση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Δημήτρης Παπαδημούλης καλεί την Κομισιόν να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και στόχους.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Ερώτηση προς την Κομισιόν

Θέμα: Eνίσχυση δανεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Η οικονομική κρίση ιδιαίτερα στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει κοστίσει την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, στα χρόνια της ύφεσης. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν το 71% του εργατικού δυναμικού, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το μόλις 37% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που επηρεάζονται δυσανάλογα σε σχέση με το μέγεθος τους από την ύφεση αλλά και λόγω της εξάρτησής τους από τον τραπεζικό δανεισμό, γι’ αυτό και προκύπτει η ανάγκη για περαιτέρω στήριξή τους με συγκεκριμένα μέτρα.

Με δεδομένη τη θετική κίνηση της συμφωνίας της ΕΤΕπ με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με στόχο την ενίσχυση του δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ερωτάται η Κομισιόν:

1. Τι σχεδιάζει η Κομισιόν για άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη από τραπεζικό δανεισμό;

2. Η Κομισιόν αναφέρει τον Ιανουάριο του 2017 ότι με βάση τα προβλεπόμενα κονδύλια για την Ελλάδα θα ενεργοποιηθούν 1 δις ευρώ σε επενδύσεις. Ποια είναι τα στοιχεία που έχει η Κομισιόν για το ύψος των μέχρι στιγμής επενδύσεων;