Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα «Η ηθελημένη άγνοια της ευρωκρατίας για τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Αναλυτικά η ομιλία και η ερώτηση του κ. Ανδρουλάκη:

Οι πρόσφατες ρητορικές αναφορές του επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ και επιτρόπων των Βρυξελλών να ανοίξουν οι «κάνουλες» της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών καταδεικνύουν την ηθελημένη άγνοια της ευρωκρατίας για τα όρια και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, τις δυσκολίες προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων σ’ αυτήν με το υφιστάμενο πλαίσιο και τους αναγκαστικά αργούς ρυθμούς επιστροφής των καταθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, ο Βέρνερ Χόγερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ομολογεί ότι η ασήμαντη συμμετοχή της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση της ελληνικής ανάπτυξης – μόλις 700 εκατ. ευρώ το 2012- οφείλεται στον φόβο μη χάσει την ΑΑΑ πιστοληπτική της αξιολόγηση. Συμπεριφέρεται, συνεπώς, σαν μια οποιαδήποτε εμπορική τράπεζα κι όχι σαν ένας ευρωπαϊκός θεσμός που έχει χρέος να αντισταθμίσει την υφεσιακή λιτότητα με παραγωγικές επενδύσεις και καταλήγει έτσι στο παράδοξο να δίνει μεγαλύτερη ενίσχυση σε χώρες με πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε με την έκδοση αναπτυξιακών ομολόγων και τη θεσμικά κατάλληλη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό διεθνών κεφαλαίων, τα οποία διαφορετικά εμφανίζονται απρόθυμα να δεσμευθούν σε παραγωγικές τοποθετήσεις, και, συνεπώς, ν’ αναδειχθεί σε σημαντικό εργαλείο υπέρβασης της κρίσης για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

– Προτίθεται να θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα διεύρυνσης του ρόλου και των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων της ΕΤΕπ και της μεταβολής του πλαισίου της ως προς τη διαχείριση κινδύνου, ώστε να καταστεί πιο καίρια η παρέμβασή της στην αντιμετώπιση της ύφεσης της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Θα προχωρήσει στη σύσταση αναπτυξιακού fund δημοσίου συμφέροντος με μικτό χαρακτήρα, όπου με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ και των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών θα χρηματοδοτηθούν αξιόπιστες επενδυτικές προτάσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης