Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσαν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Δυτικής Αθήνας και αναπλ. Τομέαρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ Χαράς Καφαντάρη με θέμα τις διακρίσεις εις βάρος των εποχικών πυροσβεστών.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

– Η φωτιά που κατέκαψε 4322 στρέμματα (επίσημη εκτίμηση) στον Υμηττό (Γλυφάδα και Βούλα) την 4η Ιουνίου, κατέρριψε την «μαγική» εικόνα που επιμελώς καλλιεργείτο.

– Οι πυροσβέστες, όλων των μορφών εργασιακής σχέσης (μόνιμοι, πενταετείς, εποχικοί) έδωσαν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

– Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς, στον ορεινό όγκο του Υμηττού, εποχικός πυροσβέστης (με προϋπηρεσία 3 χρόνων) διακομίσθηκε στο 251 γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας, με πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενημερώθηκε ότι εάν υπάρξουν επιπλοκές, πρέπει να απευθυνθεί σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

– Βλέπουμε δηλαδή μια διάκριση μεταξύ των εργαζομένων στο ΠΣ ως προς τον τομέα της περίθαλψης . Οι μόνιμοι και οι πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες καλύπτονται στον τομέα της υγείας στο 251 (ΓΝΑ). Οι εποχικοί όχι.

– Επίσης καταγγελίες έφεραν στο φως, ότι τα μέσα ατομικής προστασίας των εποχικών απέχουν σε καταλληλότητα από των άλλων κατηγοριών εργαζομένων στην Πυροσβεστική (πχ κράνη, άρβυλα).

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα δοθούν μέσα ατομικής προστασίας στους εποχικούς πυροσβέστες, μέσα, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπονται για τους μόνιμους πυροσβέστες;

2. Θα αρθεί η αδικία, ώστε να εξασφαλισθεί απρόσκοπτη πρόσβαση και των εποχικών πυροσβεστών στην υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη στο 251 γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας(ΓΝΑ);

3. Τι ενέργειες προβλέπεται να κάνει το Υπουργείο σχετικά με τα ανωτέρω;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
                                  
ΘΈΜΑ: «ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ  ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»

Η αντιπυρική περίοδος  ξεκίνησε από την 1η Μαΐου. Η Πολιτεία οφείλει να είναι προετοιμασμένη, με σχέδια, επιχειρησιακό μηχανισμό σε ετοιμότητα, με κατάλληλα επίγεια και εναέρια μέσα και κυρίως επαρκές, καλά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Απαιτείται μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σύγχρονος, εστιασμένος κύρια σε πολιτικές Πρόληψης, σημαντικό στάδιο της ΠΠ.
Ειδικά σήμερα την εποχή της κλιματικής κρίσης, που τα έντονα καιρικά φαινόμενα αυξάνουν σε σφοδρότητα και συχνότητα και με τη βαριά «κληρονομιά» του περσινού καλοκαιριού, όπου κάηκαν 1,33 εκ στρέμματα γης, δεν δικαιολογούνται ολιγωρίες.
Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικοινωνιακά κινούμενο το τελευταίο χρονικό διάστημα « δημιούργησε» μια εικόνα πλήρους ετοιμότητας και επάρκειας.
Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή. Η φωτιά που κατέκαψε 4322 στρέμματα (επίσημη εκτίμηση) στον Υμηττό (Γλυφάδα και Βούλα) την 4η Ιουνίου, κατέρριψε την «μαγική» εικόνα που επιμελώς καλλιεργείτο.
Οι πυροσβέστες, όλων των μορφών εργασιακής σχέσης (μόνιμοι, πενταετείς, εποχικοί) έδωσαν και δίνουν  τον καλύτερο εαυτό τους στην αντιμετώπιση   της πυρκαγιάς.
Κατά τη διάρκεια της  επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς, στον ορεινό όγκο του Υμηττού, εποχικός πυροσβέστης (με προϋπηρεσία 3 χρόνων) διακομίσθηκε στο 251 γενικό  νοσοκομείο Αεροπορίας, με πρόβλημα υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, αφού  του παρασχέθηκαν  οι πρώτες βοήθειες, ενημερώθηκε ότι εάν υπάρξουν επιπλοκές, πρέπει να απευθυνθεί σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Βλέπουμε δηλαδή μια διάκριση μεταξύ των εργαζομένων στο ΠΣ ως προς τον τομέα της περίθαλψης . Οι μόνιμοι και οι πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες καλύπτονται στον τομέα της υγείας στο 251 (ΓΝΑ). Οι εποχικοί όχι.
Επίσης καταγγελίες έφεραν στο φως,  ότι τα μέσα ατομικής προστασίας των εποχικών απέχουν σε καταλληλότητα από των άλλων κατηγοριών εργαζομένων στην Πυροσβεστική(πχ κράνη, άρβυλα).
Δεδομένου ότι:
Σημαντικός είναι ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού στο επιχειρησιακό σχέδιο του πυροσβεστικού σώματος,
Οι  2500 περίπου εποχικοί πυροσβέστες συμβάλλουν καθοριστικά κατά την αντιπυρική περίοδο,  λόγω  και των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό του ΠΣ (περίπου 4000 κενές οργανικές θέσεις)
Είναι θέμα ισότιμης μεταχείρισης εργαζομένων στο ίδιο αντικείμενο και φορέα, να έχουν την ίδια  πρόσβαση στις παροχές Υγείας και όχι μόνο.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα δοθούν μέσα ατομικής προστασίας στους εποχικούς πυροσβέστες, μέσα, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπονται για τους μόνιμους πυροσβέστες;
Θα  αρθεί η αδικία, ώστε να εξασφαλισθεί  απρόσκοπτη πρόσβαση και των εποχικών πυροσβεστών  στην υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη στο 251  γενικό  νοσοκομείο Αεροπορίας(ΓΝΑ);
Τι ενέργειες προβλέπεται να κάνει το Υπουργείο σχετικά  με τα ανωτέρω;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Σπίρτζης Χρήστος
Τσίπρας Γιώργος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Αραχωβίτης Σταύρος
Βέττα Καλλιόπη
Βούτσης Νίκος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κάτσης Μάριος
Κασιμάτη Ειρήνη ( Νίνα)
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος ( Σάκης)
Πέρκα Θεοπίστη( Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος