Κυβερνητικό αποσυντονισμό φωτογραφίζει η άκρως αιφνιδιαστική αποπομπή του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (ΕΥΠ), λίγες ημέρες μετά την μεγαλύτερη επιτυχία της υπηρεσίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Είναι προφανές ότι παρά την αντικατάσταση του από ένα σημαντικό στέλεχος του δικαστικού κλάδου, με τεράστια πείρα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, στην κυβέρνηση έδρασαν βιαστικά «λόγω πολιτικής νευρικότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι λάθος χειρισμοί στην υπόθεση της «συμμορίας των 16» που από κυβερνητική επιτυχία – ως τέτοια υπολογιζόταν να περάσει- γύρισε μπούμερανγκ με την καταιγίδα εμπλοκής ονομάτων στελεχών της συγκυβέρνησης, προκάλεσαν αναστάτωση και επέφεραν σαρωτικές αλλαγές.

Ξαφνικά ο διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής- της υπηρεσίας  που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξυγίανση της υπόθεσης- αντικαθίσταται από τον αντεισαγγελέα Εφετών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που έως τώρα ήταν εποπτεύων των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και επικεφαλής εισαγγελέας της υπηρεσίας δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.

Είναι κατ αρχάς η πρώτη φορά που δικαστικός αναλαμβάνει τα ηνία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και αυτό από μόνο του, αποτελεί έκπληξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεγάλη έκπληξη επικράτησε και στα κεντρικά της ΕΥΠ, η άκρως αιφνιδιαστική απομάκρυνση του κ. Κοραντή.

Αφενός η εξέλιξη σηματοδοτεί αλλαγή της εστίασης της ΕΥΠ στα θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, και αφετέρου σημαίνει αποτυχία της “πολιτικής εκμετάλλευσης” που ακολουθήθηκε σχετικά με την εξιχνίαση του ζητήματος της απαγωγής του επιχειρηματία Παναγόπουλου.

Ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει «προηγούμενο» ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε- τηλεφωνικά- την Κυριακή το απόγευμα.

Το τηλεφώνημα τον βρήκε στην παραλία του Ξυλοκάστρου και το ραντεβού κλείστηκε για το γραφείο του κ. Παυλόπουλου  στο πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Όταν έφτασε εκεί ο κ. Κοραντής απλώς του ανακοινώθηκε το τέλος της θητείας του.

Ο κ. Κοραντής, ο οποίος ήταν στο «τιμόνι» της ΕΥΠ από τον Νοέμβριο του 2004, προφανώς αιφνιδιάστηκε και λίγες ώρες αργότερα μιλώντας στα ΝΕΑ εξέφρασε την έντονη πικρία του, για την απομάκρυνσή του.

Τα σενάρια για τους λόγους της αποπομπής του κ. Κοραντή επικεντρώνονται προφανώς στους δημοσιοποιημένους διαλόγους της σπείρας των «16» που έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης καθώς ακούγονται ονόματα υπουργών και υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

Προφανώς, το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκε από αυτή την εξέλιξη και δόθηκε εντολή στον Προκόπη Παυλόπουλο να αλλάξει την ηγεσία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο που υποστηρίζουν πως «κάποιες αναφορές θα μπορούσαν να είχαν απαλειφθεί ή να μη δοθούν ως υλικό της αστυνομικής έρευνας.

«Αντί να θριαμβολογούμε για την επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τόσα στραπάτσα, βρεθήκαμε να απολογούμαστε για τις αναφορές στα πρόσωπα υπουργών μας», λέει χαρακτηριστικά στα Νέα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως οι διάλογοι απομαγνητοφωνήθηκαν από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ.

Εδώ εγείρεται άλλο ένα μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση.

Αν οι απομαγνητοφωνήσεις ήταν εν γνώσει του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη;

Αν το ήξερε τότε υπάρχει θέμα συντονισμού αρμοδιοτήτων στην κυβέρνηση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης