Λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία με προορισμό το Λονδίνο και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους αποκάλυψε πως τελικά θα υπάρξει ραντεβού στη βρετανική πρωτεύουσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκεί θα συζητηθούν όλα. «Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που επιθυμεί και εμείς θα κάνουμε τα βήματα που επιθυμούμε. Ήδη τα κάνουμε. Η Ελλάδα απειλεί τον πρέσβη της Λιβύης με απέλαση. Ωστόσο, η Λιβύη μπορεί να αποσύρει τον πρέσβη της πριν απελαθεί από τους Έλληνες».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε και το στίγμα του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διαχειριστεί τη νέα και τη σημαντικότερη ίσως από τις κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έπειτα από αυτήν των Ιμίων, του 1996. Και είναι ίσως η σημαντικότερη, αν και δεν υπάρχει θερμό επεισόδιο, διότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο προοιωνίζεται κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στο άμεσο μέλλον αλλά και το ενδεχόμενο εμπλοκής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην ατζέντα του δεν έχει συμπεριλάβει μόνο την Ελλάδα και το ραντεβού του με τον Μητσοτάκη. Το ζήτημα που απασχολεί κυρίως τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι το πώς θα εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα και τις θέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, θέτοντας βέτο στον νατοϊκό προγραμματισμό για τις βαλτικές χώρες.

Αυτή του η στάση, η οποία χρησιμοποιεί ως άλλοθι το ζήτημα της Συρίας και τις θέσεις του ΝΑΤΟ έναντι των Κούρδων, έχει προκαλέσει την οργή σημαντικών νατοϊκών παραγόντων οι οποίοι αναμένεται να αντιδράσουν στη Σύνοδο Κορυφής. Ένας από αυτούς είναι ο Μακρόν, του οποίου οι σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα. Παρ’ όλα αυτά, σοβαροί αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη νατοϊκή Συμμαχία εκτιμούν ότι, εν τέλει, η στάση της πλειονότητας των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας θα είναι – κατά κύριο λόγο – εκτονωτική κι όχι επιθετική.

Η Ελλάδα, πέραν ορισμένων φραστικών επικρίσεων, λογικά, δεν πρέπει να αναμένει κάτι περισσότερο ως προς την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στο νότιο Αιγαίο.

 

Η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 14.30 το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Λονδίνου) και σ’ αυτήν παρόντες θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν θα συζητήσει με άλλες χώρες για τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για τη χάραξη θαλασσίων συνόρων, που συνομολόγησε με τη Λιβύη και η οποία επιτρέπει στην Άγκυρα να εγκαθιδρύσει δικαιώματα επί τεραστίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους» προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το εν λόγω ζήτημα.

«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουν το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας «δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με τη Λιβύη».

«Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν.

«Σύννεφα» πάνω από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Απειλείται η ενότητα της Συμμαχίας λόγω Τουρκίας

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα και αύριο στο Ουάτφορντ κοντά στο Λονδίνο με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, ωστόσο η ατμόσφαιρα είναι κάθε άλλο παρά εορταστική εξαιτίας των πολλών διαφωνιών μεταξύ τους.

Η πιο έντονη είναι μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αφορά στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες έφτασαν στο σημείο να ανταλλάσσουν προσβολές και οι εταίροι τους ελπίζουν ότι θα λύσουν τις διαφορές τους πριν από την έναρξη της Συνόδου σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο άλλος άγνωστος παράγοντας είναι η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όποτε συμμετέχει σε συνόδους του ΝΑΤΟ συζητά μόνο ένα θέμα: το οικονομικό βάρος που επωμίζεται η χώρα του για αμυντικές δαπάνες και την αύξηση της συνεισφοράς των Ευρωπαίων συμμάχων του και του Καναδά.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι η συμφωνία για τη μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας και οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι άλλες χώρες για να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες θα καθησυχάσουν τον Τραμπ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει διαβεβαιώσει ότι την επόμενη χρονιά οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας, εκτός των ΗΠΑ, θα έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για την άμυνα κατά 130 δισεκατομμύρια από το 2016.

Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι αυτό δεν θα αρκέσει στον Τραμπ και φοβούνται για ένα νέο πλήγμα από τον Αμερικανό πρόεδρο. Πέρυσι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είχε επιτεθεί στη Μέρκελ κατηγορώντας την ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στις δαπάνες της Συμμαχίας και ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Τραμπ θα έχει μία συζήτηση με τον Στόλτενμπεργκ σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Μακρόν, ο οποίος πριν από λίγο καιρό προκάλεσε αντιδράσεις καταγγέλλοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».

Οι επικρίσεις του Γάλλου προέδρου αφορούσαν στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που έλαβαν ΗΠΑ και Τουρκία για τη Συρία.

Προσβολές

Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος απάντησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αυτός που «βρίσκεται σε εγκεφαλική παράλυση».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα βρει πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό της Συμμαχίας. Ωστόσο, γνωρίζει ότι η χώρα του δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ και φαίνεται να του αρκεί η στήριξη του Τραμπ.

Οι εντάσεις αυτές κινδυνεύουν να χαλάσουν τη γιορτή, διότι απειλούν την ενότητα του ΝΑΤΟ, πέφτοντας στην παγίδα της Ρωσίας, κατήγγειλε Ευρωπαίος υπουργός.

Η σύνοδος θα είναι σύντομη: μια σύνοδος εργασίας διάρκειας τριών ωρών αύριο Τετάρτη σε ξενοδοχείο στο Ουάτφορντ.

Σήμερα το απόγευμα οι 29 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα παραστούν σε δεξίωση που θα δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταβούν στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας – Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική

Εν τω μεταξύ, με τον νέο υψηλό εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), διάδοχο της Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνική αντιπροσωπεία.