Ράλι διαπραγματεύσεων επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο, με στόχο την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, δεδομένου ότι τα αποθεματικά «στερεύουν» και η κάνουλα της χρηματοδότησης από τους δανειστές είναι απαραίτητο να ανοίξει έως τον Ιούλιο.

Επί τάπητος τίθεται το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να οριστούν τα προσεχή ραντεβού αλλά και η ατζέντα των συνομιλιώνΑπό τις χθεσινές συναντήσεις δεν βγήκε λευκός καπνός, αν και επικρατεί μια περιρρέουσα αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» τόνισε την Τρίτη κυβερνητικός παράγοντας, μετά την ολοκλήρωση της βραδινής συνάντησης με τους θεσμούς. Η ίδια πηγή είπε πως «θα υπάρξουν πράγματα στα οποία η συζήτηση θα σκαλώσει και θα μας πάρει η κουβέντα μέχρι το πρωί, αλλά αυτά δεν θα είναι ούτε σχετικά με το υπερταμείο ούτε με τις ιδιωτικοποιήσεις». Αργά το βράδυ εκτίμησε ότι «τελικά θα κλείσουμε».

Σήμερα οι επαφές συνεχίζονται μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη από ελληνικής πλευράς και των κ.κ. Κοστέλο (Κομισιόν), Ντρούντι (ΕΚΤ), Τζιαμαριόλι (ESM), Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Επί τάπητος τίθεται το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να οριστούν τα προσεχή ραντεβού αλλά και η ατζέντα των συνομιλιών. Επιπλέον, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις επί των παρατηρήσεων της κυβέρνησης στα κείμενα των προσχεδίων της συμφωνίας που είχαν αποστείλει οι θεσμοί.

Κατά πληροφορίες, στα κείμενα δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, παρά μόνον όσον αφορά σε συγκεκριμένες διατυπώσεις.

Κυβερνητικός παράγοντας είπε πως «θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα», προσθέτοντας ωστόσο ότι τα πάντα θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο τελικό προσχέδιο εκτιμάται πως θα συμπεριλαμβάνονται περικοπές στις κύριες συντάξεις έως 22% και χωρίς όριο στις επικουρικές. Επίσης, θα επισημαίνονται τα δημοσιονομικά μέτρα από το 2018 ή το 2019 και έπειτα, καθώς και οι όροι παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμη ένα άλλο σημείο αναφοράς είναι το τι μέλλει γενέσθαι στον ενεργειακό κλάδο. Από τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, προβλέπεται η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Στο ζήτημα των εργασιακών, φαίνεται πως θα προβλέπεται άρση του δικαιώματος βέτο εκ μέρους του υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις.

Τέλος, ανοικτό παραμένει και το ζήτημα της άρσης των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων ανέδειξε τη δυσκολία της κυβέρνησης να αποδεχθεί τη μεταφορά ορισμένων ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης: