Το Σάββατο η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να εμποδίσει τον Γερμανό πρέσβη να καταθέσει στεφάνι στο Δίστομο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης της θλιβερής επετείου της σφαγής εκατοντάδων Ελλήνων το 1944 από τους Ναζί. Στο συμβάν, όμως, παρενέβη ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος έπιασε από το χέρι τον πρέσβη και προχώρησαν μαζί για την κατάθεση του στεφάνου.
Δείτε τι συνέβη
Το περιστατικό αργότερα σχολίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.
H Ζωή Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να εξηγήσει γιατί προχώρησε στην πράξη αυτή τονίζοντας πως δεν έχει δικαίωμα η Γερμανία να καταθέτει στεφάνι γράφοντας «τα στεφάνια που επικυρώνουν την άρνηση αποκατάστασης αυτών των εγκλημάτων δεν είναι συγγνώμη, αλλά κοροϊδία».
Συγκεκριμένα η κα Κωνσταντοπούλου έγραψε:
«Δίστομο 2017.
73 χρόνια μετά.
Έχει δικαίωμα η Γερμανία να καταθέτει στεφάνι με τη σημαία της φαρδιά-πλατιά επάνω στο μνημείο των σφαγιασθέντων;
Δεν έχει το δικαίωμα.
Την ίδια ώρα αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση να αποζημιώσει για τα εγκλήματά της. Σε συμφωνία με κάθε ελληνική Κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
Η Γερμανία οφείλει να πληρώσει για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το ολοκαύτωμα, την καταστροφή.
Αυτό είπα σήμερα στον Γερμανό πρέσβη.
Λίγο μετά την εκφώνηση των ονομάτων των εκτελεσθέντων κατοίκων, ανθρώπων κάθε ηλικίας, που παραμένουν χωρίς δικαίωση, 17 χρόνια μετά την αμετάκλητη δικαστική απόφαση που υποχρεώνει τη Γερμανία να πληρώσει.
Τα ιστορικά γεγονότα δεν εξαλείφονται με εθιμοτυπίες ούτε εξανεμίζονται με χειρονομίες.
Διαμορφώνουν συνειδήσεις και στάση ζωής.
Πολύ πέρα από τους “καλούς τρόπους”, σε συνθήκες επιβολής μιας νέας κατοχής, που δεν υπηρετούν αλλά ακυρώνουν τις αξίες.
Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ονομάστηκαν έτσι, γιατί τραυματίζουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, πλήττουν ολόκληρη την ανθρωπότητα και κάθε άνθρωπο χωριστά.
Τα στεφάνια που επικυρώνουν την άρνηση αποκατάστασης αυτών των εγκλημάτων δεν είναι συγγνώμη, αλλά κοροϊδία.
Που δεν την ανέχεται η ψυχή των ανθρώπων που συγκλονίζονται στη σκέψη και μόνον της ανείπωτης θηριωδίας.
Η ψυχή της ανθρωπότητας».