Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, πραγματοποιεί ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκαντζ, ο οποίος έγινε δεκτός με τιμητική φρουρά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παπαγιωτόπουλο. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατα τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει επαφές για θέματα πολιτικής και ασφάλειας ενώ συναντήθηκε στο Πεντάγωνο,με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του περιλαμβάνει, επίσης, κατάθεση στεφάνου σε επίσημη τελετή στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ αφού έγινε δεκτός με τιμητική φρουρά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και διευρυμένη συζήτηση με τους συνεργάτες του.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, συνοδεύεται από αξιωματούχους του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς και τον στρατιωτικό ακόλουθο στην Αθήνα, συνταγματάρχη Ταλ Γουόλενμπεργκ.
Το βίντεο με τις δηλώσεις των δύο υπουργών Άμυνας.
Ν. Παναγιωτόπουλος: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Ισραήλ με κοινό όραμα για ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική σχέση βασισμένη στην ισχυρή φιλία και το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Γκαντζ.
«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και επιθυμία να επεκτείνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία. Πρόκειται για μια συνεργασία που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα εξέλιξης τα τελευταία χρόνια» διευκρίνισε ο υπουργός.
«Οι αμυντικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ενισχυθεί», πρόσθεσε, «μέσω κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων με ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων».
«Είμαστε», ανέφερε, «αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτό το μομέντουμ και να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με κοινό όφελος για τις χώρες μας, όπως συνέβη με το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων της Καλαμάτας».
Όπως είπε, συζητήθηκαν «ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία» σε παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη κίνηση» την προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας.
«Ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι συνιστά «σοβαρή απειλή» για τη διεθνή έννομη τάξη.
«Συζητήσαμε επίσης ζητήματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με σπουδαία στρατηγική σημασία για την ευημερία των χωρών μας» αλλά επίσης και μια περιοχή «με προκλήσεις και απειλές» συμπλήρωσε.
«Επιβεβαιώσαμε», επισήμανε, «τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα».
Ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα πάντοτε υποστηρίζει πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» με ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες.
Εξήγησε ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας πάντα βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και των σχέσεων καλής γειτονίας ενώ συνεχάρη τον Μπ. Γκανζ για την πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου που «δίνει παράδειγμα για να το ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής». «Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι εφικτή υπό την θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού στο διεθνές δίκαιου και τους κανόνες του διαλόγου» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Μπ. Γκαντζ επισήμανε ότι «ο κόσμος αλλάζει» από τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ αναφέρθηκε στην ιρανική επιθετικότητα τονίζοντας ότι συνιστά «απειλή για την περιοχή και για τον κόσμο».
Χαρακτήρισε, δε, κομβικής σημασίας το να σταματήσει «η ιρανική επιρροή» ενώ ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα εναντιωθεί «απέναντι σε κάθε προσπάθεια να χτιστούν βάσεις τρομοκρατών στα σύνορα» της χώρας. Για τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, επισήμανε ότι εδράζονται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας, είπε, είναι «το κοινό όφελος των δύο χωρών να εξασφαλίσουν ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή».
«Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι κοινές αξίες» συνέχισε ο Μπ. Γκανζ. «Η νεαρή δημοκρατία του Ισραήλ ταπεινά αντανακλά την αρχαία δημοκρατία της Ελλάδας καθώς και οι δύο λαοί αγαπούν και προστατεύουν την ελευθερία τους».
«Ο τρίτος πυλώνας είναι η φιλία. Οι δεσμοί μας είναι χτισμένοι σε θεμέλια εμπιστοσύνης και διαρκούς επικοινωνίας» ανέφερε και εξήγησε ότι το κράτος του Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα «στρατηγικό εταίρο».
Επισήμανε, δε, ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ έχει επεκταθεί σε επίπεδο «κοινών ασκήσεων, βιομηχανικών έργων και στρατηγικού διαλόγου». «Έφτασε», είπε ο Μπ. Γκανζ, υπό την ηγεσία του Ν. Παναγιωτόπουλου, σε ένα νέο ιστορικό «υψηλό» με τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα.