Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία η οποία έχει βάλει στόχο την αναβάθμιση των μαχητικών της F-16 και καταθέτει επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Συγκεκριμένα, το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για 20 «αόρατα» και άλλα 20 υπό αίρεση, με χαρακτηριστικά Stealth αεροσκάφη F-35, θα φτάσει τις επόμενες ώρες στο γραφείο Αμυντικής συνεργασίας της Αμερικανικής πρεσβείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε το αίτημα πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το αίτημα εν συνεχεία εστάλη στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, απ’ όπου και θα σταλεί στις ΗΠΑ.

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων διαμορφώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό αίτημα και από τον Διευθυντή της, Ναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, θα παραδοθεί στους Αμερικανούς.

Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και αρκετό καιρό. Η υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτό τον τρόπο επισφραγίζεται η πρόθεση της Πολεμικής Αεροπορίας να περάσει στην πέμπτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία στην Ελλάδα θα έρθουν στα τέλη του 2027- 2028.

Πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι μέσα στον Ιούλιο να προχωρήσει και το αίτημα για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50, που αποφασίστηκε την Τρίτη στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε εκφράσει το ενδιαφέρον για την απόκτησή τους διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του το ζεύγος Μπάιντεν, είχε εκδηλώσει την πρόθεση της Αθήνας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, αναδεικνύοντας ως ιδιαίτερα θετικό το σχετικό ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία παραγωγός των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Lockheed Martin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο ζήτησε ο Μπάιντεν από τον Ερντογάν 

Εν τω μεταξύ, τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία» συζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίηθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αρχικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu: «Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ θα συμβάλουν ιδιαίτερα στη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας».

Ακολούθως ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις που αφορούν στα σιτηρά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Προσπαθούμε να λύσουμε τη διαδικασία με μια πολιτική ισορροπίας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα με αυτήν την πολιτική ισορροπίας. Θα προσπαθήσω να διασφαλίσω τον διάδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά. Οι εξελίξεις που αφορούν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ωθούν όλους μας να βρούμε μια λύση και να φτιάξουμε διπλωματικές διεργασίες», επισήμανε ο Ερντογάν.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν ξεκινήσουν οι μεταξύ τους συνομιλίες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον Ερντογάν για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν απάντησε ότι ελπίζει πως η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την ολοκλήρωση της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης των δύο προέδρων, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο και τη Συρία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τουρκικές πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε επίσης στον Ερντογάν: «Μόλις προσγειωθώ στην Ουάσιγκτον, θα προσπαθήσω να λύσω το ζήτημα των F-16. Θα κάνω μια προσπάθεια να περάσει από το Κογκρέσο».

Σ. Γουόλαντερ: Η Ουάσινγκτον στηρίζει τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας

Στο μεταξύ, η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουόλαντερ εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.
«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά η Γουόλαντερ.

Παράλληλα το Bloomberg σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι οι δύο πρόεδροι, θα συζητήσουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, για την πώληση δεκάδων νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 και για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου.

«Η συνάντηση των δυο τους στη Μαδρίτη πραγματοποιείται αφού ο Ερντογαν ήρε την αντίθεσή του στις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας τη συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού μετώπου της με τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», αναφέρει το Bloomberg.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης