Σύγχυση επικρατεί στα δημοσιογραφικά γραφεία των τουρκικών media αλλά και μεταξύ των στελεχών του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών μετά και από τη σημερινή παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και πάλι αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Από το βράδυ της Πέμπτης, ως γνωστόν, αλλά και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επιχείρησε να εκτονώσει κάπως την κατάσταση υιοθετώντας χαμηλούς τόνους. Αντιθέτως, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε σε πρωθύστερες ακραία προκλητικές θέσεις, καταλήγοντας συβιλλικά με τη φράση «Ας φροντίσει η Ελλάδα τον εαυτό της από εδώ και πέρα».
Η ακριβής μετάφραση της δήλωσης Ερντογάν έχει ως εξής:
«Εγώ έθεσα τις αντιδράσεις μου, είπαμε ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους αν δεν είναι μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι έχουμε τελειώσει τις συνεδριάσεις του συμβουλίου στρατηγικής υψηλού επιπέδου, δεν θα κάνουμε τη συνεδρίαση του συμβουλίου υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα. Δεν κάνουμε αυτή τη συνάντηση που προβλεπόταν για φέτος. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρo και πιο ανοιχτo μήνυμα από αυτό. Ας φροντίσει η Ελλάδα τον εαυτό της από εδώ και πέρα».
Δείτε και το βίντεο στα τουρκικά της δήλωσης αυτής:
Στο μεταξύ νέα προσωπική επίθεση εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πιο συγκεκριμένα σε ερωτήσεις που δέχτηκε μετά την ολοκλήρωση της προσευχή της Παρασκευής για τις εντάσεις με την Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παρουσία του στο Κογκρέσο.
«Για μένα δεν υπάρχει πια κανείς που να λέγεται Μητσοτάκης. Θα κρατήσουμε τον λόγο του και θα συναντηθούμε μόνο με έντιμους πολιτικούς. Είμαστε αυτάρκεις. Υπήρξε ένας άνθρωπος που λέει στις ΗΠΑ: “Μην δίνετε F-16 στην Τουρκία”. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι με την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλλον δεν θα ενεργήσουν σύμφωνα με τον λόγο της Ελλάδας» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μετά από όλα τα παραπάνω, πιθανότητα συνεννόησης και διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες, φαίνεται να πέφτει στο κενό και φυσικά από εδώ και πέρα η επικοινωνία σε κυβερνητικό επίπεδο δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.