Για τη Γερμανία, η συμφωνία που συνήφθη με την Ελλάδα το καλοκαίρι, η οποία προέβλεπε έσοδα 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ισχύει ακόμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ισχύει ο στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις διαμηνύει η Γερμανία, διαψεύδοντας τον Γ. Σταθάκη που υποστήριξε ότι ο στόχος έχει πλέον κατέβει στα 15 δις ευρώ«Σε ό,τι μας αφορά, αυτό το μνημόνιο είναι ακόμη σε ισχύ» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Προφανώς το Βερολίνο έκρινε τη διευκρίνιση αυτή αναγκαία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι ο αρχικός στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι μη ρεαλιστικός και πως τώρα ο στόχος είναι 15 δισ. ευρώ, που όμως μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.
Ο Γερμανός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Αθήνα είχε συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές της, όπως αναφέρεται και στο μνημόνιο που υπεγράφη, να περιληφθούν έσοδα ύψους 50 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.
Η ουσιαστική διάψευση των λεγόμενων του κ. Σταθάκη από το Βερολίνο, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, ευλόγως δημιουργεί υποψίες για το αν έφτασε στο τέλος της η σχετική «επιείκεια» που έδειχνε τον τελευταίο καιρό η Γερμανία σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος.
Πάντως, η θέση αυτή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, του κ. Σόιμπλε ουσιαστικά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχει βάλει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων και πιθανών προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις.
Οι δηλώσεις Σταθάκη
Αναφερόμενος στο υπό ίδρυση ταμείο αποκρατικοποιήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Σταθάκης δήλωσε την Τρίτη, ότι το αντίτιμο από την πώληση της δημόσιας περιουσίας θα είναι πολύ μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο.
«Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ότι η ιδέα για 50 δις ευρώ ήταν εξωπραγματική» είπε. Το ποσό αυτό μειώθηκε στη συνέχεια καταρχάς στα 25 δις και ύστερα στα 15 δις. Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, έχουν εισπραχθεί 2,5 δις. Στο τέλος θα φτάσουν «ίσως στα 6-7 δις.»
Από τις 11 περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπεται να γίνουν στο ορατό μέλλον, διευκρίνισε, ίσως εισπραχθούν επτά δις ευρώ, ποσό που είναι «λίγο ή πολύ ρεαλιστικό».
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.