Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως «δολίως ανέδειξε το έλασσον ζήτημα του κου Καράκωστα σε κεντρικό – κάτι που μαρτυρά την ασθενή του επιχειρηματολογία επί των σημαντικών» και χαρακτήρισε «ορισμό της συκοφαντίας» τα όσα κατήγγειλε σε βάρος του κου Καράκωστα ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τον κο Βορίδη, από το πρωί ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, έχει στείλει εξώδικο στην «Αυγή», που δημοσίευσε την καταγγελία περί πληρωμής του από τα μαύρα ταμεία της Siemens. «Γνωρίζουν λοιπόν και δολίως τα λένε. Ο ορισμός δηλαδή της συκοφαντίας». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αποδέχθηκε ωστόσο πως μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το ύψος της αποζημίωσης – σημείωσε όμως πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν αγωγές σε βάρος της εταιρείας, έχει αβέβαιο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την συμφωνία συμβιβασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διέκρινε αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, παρατηρώντας πως «η Εξεταστική αντιμετωπίζεται, πότε ως πλυντήριο σκανδάλου και πότε ως Επιτροπή που έκανε καλά τη δουλειά της».

«Επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως με τη συμφωνία δήθεν γίνεται μια προσπάθεια να κλείσει η υπόθεση, να κουκουλωθεί το σκάνδαλο και να τελειώνουμε. Πρόκειται για εσφαλμένη και παραπλανητική εντύπωση. Η συμφωνία διευθετεί την υπόθεση των αστικών και διεκδικητικών διαφορών Δημοσίου-Ζήμενς. Υπάρχουν επίσης εκκρεμείς συμβάσεις μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας να συνεχιστούν σημαντικά έργα υποδομών. Κανείς απ’ όσους εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς δεν απαλλάσσεται και δεν προστατεύεται από ποινικές ευθύνες» σημείωσε ο κος Χρυσοχοΐδης.

Για τον Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) «η υπόθεση αυτή έχει σχέση με τον τρόπο που η Γερμανία περνά το νέο αποικισμό και εξάρτηση στη χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κος Μαριάς κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών, ότι αποφεύγει να συνομολογήσει πως η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 162 δισ. ευρώ από τις κατοχικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό δάνειο. Σήμερα – τόνισε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων – «με βάση την Siemens, έχει δημιουργηθεί ένα επονείδιστο χρέος, που αυτοτελώς και μονομερώς έχουμε δικαίωμα να διαγράψουμε». Αντιθέτως, «μέσα από τη συμφωνία αυτή, που συνιστά νεοαποικιακή σύμβαση, η Siemens βγαίνει λάδι. Το θέμα μένει ανοικτό για ποινικές και για άλλες ευθύνες, σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση».

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Χρήστος Παππάς δήλωσε πως «συμφωνούμε με το πνεύμα και την ουσία της επερώτησης σχετικά με τον σκανδαλώδη εξώδικο συμβιβασμό και διαπιστώνουμε και συμφωνούμε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες – και πως η στάση της αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων».
«Ερωτώνται οι κοι υπουργοί: Πώς ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της κυβερνήσεως, έτρεξε σαν καλός μαθητής στην Μέρκελ να επιδεικνύει αυτή την επαίσχυντη σύμβαση συμβιβασμού; Μήπως αυτή η σύμβαση που πήγε πεσκέσι ο κος Σαμαράς, ήταν προαπαιτούμενο για να τον δεχθεί στην καγκελαρία; Γι’ αυτό «καθάρισε το γραφείο του» ο κος Στουρνάρας;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Παππάς.

Ο Νίκος Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά) αποδέχθηκε ότι «ο οποιοσδήποτε υπουργός Οικονομικών δεν μπορούσε να γράψει την συμφωνία στα παλιά του υποδήματα. Ακόμα και οι κακοί νόμοι πρέπει να τηρούνται – αυτό λέμε εμείς».

Από κει και πέρα, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση του κόμματός του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εκτιμώντας πως δεν αποδεικνύεται η ωφέλεια που προκύπτει από αυτήν για το ελληνικό Δημόσιο – και πως η εσπευσμένη υπογραφή του απέκλεισε την δυνατότητα κινήσεων θεσμικού χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ελληνικές διεκδικήσεις.

«Μνημείο κυνισμού που προσβάλλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού» χαρακτήρισε την σύμβαση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Ο κος Χαλβατζής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόβλεψη της σύμβασης για «περαιτέρω αρωγή της Siemens στις ελληνικές ανακριτικές αρχές»: «Είναι ψευδές και υποκριτικό τα περί στήριξης στις ελληνικές ανακριτικές αρχές. Τους έγιναν 27 ερωτήσεις και η απάντηση ήταν ίδια: «Δεν γνωρίζω». Η ομερτά λειτούργησε απόλυτα και αποτελεσματικά κι εσείς αποδέχεστε και επικροτείτε αυτά τα ψέματα, σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος του λαού – και τα αποδέχεστε ανερυθρίαστα. Διατυπώνετε άφεση αμαρτιών στην Ζήμενς, δηλώνοντας πως είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση, αίροντας όλα τα εμπόδια για συμμετοχή της σε δημόσιους οργανισμούς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Χαλβατζής.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, επισκόπησε σε σύντομη παρέμβασή του τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, δεσμευόμενος για νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και δηλώνοντας πως η κυβέρνηση προχωρά σε έλεγχο πόθεν έσχες απ’ το 1974 μέχρι σήμερα και «σαρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, με εντολή του Πρωθυπουργού».

«Έτσι πετάμε από πάνω μας την καχυποψία. Με πράξεις και όχι με λόγια» υπογράμμισε ο κος Καραγκούνης.

Τέλος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε να κάνει η κυβέρνηση «τα πάντα για την γρήγορη εξέλιξη και ολοκλήρωση της υπόθεσης Siemens. Ήδη ο υπουργός ασκώντας την εποπτεία του, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για επίσπευση των διαδικασιών».

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Διαβάστε επίσης:
«Κόντρα» Τσίπρα-Στουρνάρα για την υπόθεση της Siemens

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης