Η απελθούσα ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι όχι μόνον ψηφίζει τους νόμους, αλλά τους λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν, τους υλοποιεί και τους προωθεί περισσότερο από ό, τι κατά τα προηγούμενα δύο προγράμματα βοήθειας, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ παραδεχόμενος ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν θα είναι εύκολη για την Ελλάδα.

Ενημερώνοντας την Ολομέλεια για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας της 19η Αυγούστου περί παροχής σταθεροποιητικής βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 86 δισ. ευρώ, ο Σέλινγκ διαβεβαίωσε ότι η εκταμίευση της συνδέεται με αυστηρούς όρους, η υλοποίηση των οποίων θα ελέγχεται από τους δανειστές, ενώ το ποσό των 86 δισ. μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει σε αυτό το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που ο ίδιος αναμένει ότι θα συμβεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε, η σχετική απόφαση του ΔΝΤ θα ληφθεί έπειτα από εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο, ενώ κατά την άποψή του δεν χρειάζεται να υπάρξει διαγραφή του ελληνικού χρέους, αλλά ενδεχόμενα να παραταθεί ο χρόνος διάρκειας των δανείων.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, που προβλέπουν, κατά πρώτον, έναν ρεαλιστικό μηχανισμό για τα πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας, κατά δεύτερον μέτρα για την επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση τους μετά τη σταθεροποίησή τους, κατά τρίτον μέτρα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και κατά τέταρτο τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ από την ελληνική Βουλή περαιώθηκε προκαταβολικό έργο, τώρα πρέπει να δοθεί προσοχή όχι μόνον στην ψήφιση, αλλά και στην εφαρμογή των αποφάσεων, ενώ ένας πρώτος έλεγχος θα γίνει τον Οκτώβριο, μετά τον οποίο ο ΕΜΣ θα αποφασίσει για την εκταμίευση της βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή παλιού χρέους και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θα διατεθούν χρήματα για αναπτυξιακά μέτρα και επιπλέον γίνονται σκέψεις να τεθούν στη διάθεση της χώρας, πόροι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, χωρίς συγχρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να εξέλθει από την κρίση.

Ο ίδιος, επισήμανε ότι στην Ελλάδα διαπιστώνεται ήδη μια ελαφρά ανάπτυξη, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, χωρίς έναν ριζοσπαστικό εκσυγχρονισμό της διοίκησης δεν θα είναι δυνατό να υπάρξουν ανάλογα έσοδα του ελληνικού κράτους και για το σκοπό αυτό Ευρωπαίοι ειδικοί θα παράσχουν υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις στις ελληνικές φορολογικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης