Από τη σοσιαλιστική Γαλλία στο… αριστερό Μέγαρο Μαξίμου ο Μανουέλ Βαλς αναζητεί επικοινωνιακά ερείσματα για εσωτερική κατανάλωση στη χώρα του, η οποία δοκιμάζεται στη μέγκενη της οργής των πολιτών για τον εργασιακό μεσαίωνα που προωθεί ο νόμος «Ελ Κομρί».
Η κυβέρνηση των Παρισίων που ασφυκτιά εδώ και μέρες εγκλωβισμένη στο πρωτοφανές κίνημα των Γάλλων αγανακτισμένων υπό τον τίτλο «Nuit Debout», χωρίς ωστόσο να έχει κάνει πίσω στη σκληρή αντεργατική πολιτική της, αναζητεί συμβολικά στηρίγματα από την ελληνική κυβέρνηση, την οποία άλλωστε έχει στηρίξει τους μήνες της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, κομίζει «δώρα» και προοπτικές για ουσιαστική συνεργασία σε βασικούς τομείς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο αρνητικός απόηχος που θα έχει η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού έχει υπολογιστεί. Δεδομένο όμως είναι ότι η Γαλλία αποτελεί έναν πολύτιμο ισχυρό σύμμαχο που η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί και πάλι τον Σεπτέμβριο, όταν βρεθεί υπό τη δοκιμασία της δεύτερης αξιολόγησης.
Kάλεσμα Βαλς σε Γάλλους για να επενδύσουν στην Ελλάδα
«Ήλθα στην Ελλάδα με ένα μήνυμα: Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ταυτόχρονα ο Γάλλος πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα προς τους Γάλλους επενδυτές λέγοντας «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση ότι «θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Βαλς ανέφερε ότι πριν ένα χρόνο κάποιοι φαντάζονταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη και υπογράμμισε εν συνεχεία τη συμβολή του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
«Μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, η Συνθήκη Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα, εκπροσωπεί μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη, την οποία δεν συμμεριζόμαστε» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, αναφέροντας επίσης ότι η δόση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα θα δοθεί σύντομα, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα να ευοδωθεί λύση για την ελάφρυνση του χρέους.
Στη συνάντηση των δύο αντρών, συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.
Αμέσως μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση και την υπογραφή του οδικού χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι «στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλο».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε η Γαλλία στη δύσκολη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες οι οποίες, με αφετηρία την Ελλάδα, έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της ευρωζώνης.
Μίλησε και για την απόφαση του Eurogroup, που «σηματοδοτεί νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία» και στην απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους που «αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών», εμπιστοσύνη που θα ενισχυθεί με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη.