Νέα πρόκληση από την Άγκυρα, η οποία στέλνει… τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών στο Αιγαίο.
Νέα πρόκληση από την Άγκυρα, η οποία στέλνει… τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών στο ΑιγαίοΤο τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή τις προαναγγελίες του ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο ανακοίνωσε τη δημιουργία υποδομών για την κατοίκηση των εν λόγω νησιών, επί της ουσίας επανέρχεται στη στρατηγική των «γκρίζων ζωνών».
Προειδοποιεί, δε, ότι δεν θα αποδεχθεί συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».
Από το ελληνικό ΥΠΕΞ διαμηνύεται ότι το καθεστώς του Αιγαίου δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.
«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο»
Μιλώντας το πρωί στο «Πρακτορείο 104,9FΜ» και απαντώντας στη νέα τουρκική πρόκληση, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ανέφερε πως «για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Όλα είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και με βάση αυτές συγκροτούμε τη στρατηγική μας».
Το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση θα σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ο κ. Βίτσας, σχολιάζοντας δηκτικά πως «όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος».
Οι ανακοινώσεις Σαντορινιού
Με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός είχε προαναγγείλει σχέδιο κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου.
«Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα, για εθνικούς κυρίως λόγους» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχε εγείρει επικρίσεις από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους, λόγω της βέβαιης αντίδρασης της Άγκυρας στους σχεδιασμούς του Υπ. Ναυτιλίας.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Κούζηλος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί αν υπάρχει σχεδιασμός για την κατοίκηση μικρών νησιών και βραχονησίδων.
Όπως εξηγούσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες, όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.».
Παράλληλα, ο κ. Σαντορινιός ενημέρωνε ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού είχαν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας-Κύπρου».
Διαβάστε επίσης: