Στις Βρυξέλλες στρέφονται και πάλι τα βλέμματα, καθώς, μετά το «ναυάγιο» στο Eurogroup, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, να θέσει επιτακτικά το ελληνικό ζήτημα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μετά την εκπεφρασμένη ανησυχία και τον αρχικό εκνευρισμό της κυβέρνησης για την αδυναμία συμφωνίας ΔΝΤ και Ευρωπαίων, ώστε να υπάρξει οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο πρωθυπουργός προσδοκά στη διάρκεια των σημερινών του επαφών να στρώσει το έδαφος για συνολική συμφωνία στο νέο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Λόγω μάλιστα της νέας κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κατάρ, που έχει ως σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εμφανίστηκε φανερά απογοητευμένος από τη μη επίτευξη συμφωνίας την Τρίτη, θέτοντας όμως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

Βάσει της παραδοχής αυτής, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να φέρει προ των ευθυνών τους δανειστές, καλώντας τους να σεβαστούν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι από την επιτυχή έκβαση των διαβουλεύσεων δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης και σημείωσε πως «οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης δεν συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση».

Στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατούσε χθες κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση των συζητήσεων την ερχόμενη Δευτέρα.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες, κανείς δεν μπορεί να το πει μετά βεβαιότητας, αλλά υπάρχουν πιθανότητες να έχουμε μια λύση τη Δευτέρα» δήλωσε σε ομιλία της ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και κατέστησε σαφές ότι προτιμά μια λύση «βήμα προς βήμα» στα προβλήματα Ελλάδας και Ευρώπης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως είναι καθήκον του να αναζητήσει και να βρει μια λύση. «Αυτό», πρόσθεσε, «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αφού (σε αντίθετη περίπτωση) θα υπάρξει αμφιβολία για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης».

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση