«Αισθανόμαστε απόλυτα καλά απέναντι στους ψηφοφόρους μας. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες θα κριθούμε βεβαίως από τον ελληνικό λαό χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Δεν κινούμαστε με γνώμονα το που μας βρίσκουν κάθε μέρα οι δημοσκοπήσεις. Περιμένετε για το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές μας». Με αυτή την αποστροφή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε, τόσο στις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, όσο και στα σενάρια για μη στήριξη του από κυβερνητικούς βουλευτές.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη πρώτη μέρα συζήτησης του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επέκρινε έντονα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, κάνοντας λόγο για βίαιες ανατροπές και κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Παράλληλα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αθέτηση των τριών δεσμεύσεων της και παραπλάνηση των ελλήνων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέκρουσε τις αιτιάσεις περί αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι είχε τονίσει εξ αρχής την ανάγκη για βαθιές αλλαγές του ασφαλιστικού.

«Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Είναι πράγματι πιο δύσκολο και πιο σκληρό από αυτό που θα επιθυμούσαμε να καταθέσουμε, που θα είχε μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής. Δεν το μπορέσαμε όμως γιατί είμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον πολύ ασφυκτικό. Όμως η βασική μας δέσμευση να μην καταρρεύσει ισχύει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την συνταγματικότητα ορισμένων ρυθμίσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Έχουμε συμμορφωθεί σε όλες σχεδόν τις διατάξεις. Εμμένουμε στη θέση μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι περισσεύει η υποκρισία από πολλές πτέρυγες της Βουλής και πρόσθεσε: «Πολύ λένε για βίαιες ανατροπές. Πράγματι ορισμένες είναι. Όμως ακόμα πιο βίαιο είναι να έχεις οδηγήσει τις δαπάνες του ασφαλιστικού εδώ που είναι σήμερα. Αυτό και αν είναι ανατροπή, το να πεις ότι δεν έχεις να πληρώσεις τις συντάξεις. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε σε πόσα χρόνια θα γίνουν οι αλλαγές. Όσοι επιλέγουν τη λογική να κρύψουμε βαθιά το κεφάλι στην άμμο, να καταγγείλουμε αυτά που κάνει η κυβέρνηση και να πάμε παραπέρα, ότι αυτό θα τους προσφέρει ψήφους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Γιατί ο κόσμος πονάει, οργίζεται αλλά καταλαβαίνει ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα».

Η ΝΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο απατεωνιάς» ενώ έκανε λόγο «για γκεμπελικές μεθόδους εκφοβισμού της κυβέρνησης προς τους βουλευτές της».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε επίσης το νομοσχέδιο «μνημείο απατεωνιάς και οδοστρωτήρα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ φεύγει από το προεκλογικό του σύνθημα, “λεφτά υπάρχουν“ και πάει στο σύνθημα “χρόνια για σύνταξη υπάρχουν“».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «οι απειλές προς τους βουλευτές για κομματική πειθαρχία, διότι διαφορετικά θα πέσει η κυβέρνηση, προδίδουν την ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων ενώ είναι κραυγαλέο έλλειμμα αξιοπιστίας της πολιτικής»..

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς τόνισε την ανάγκη αλλαγών ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις γυναίκες ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι «το κόστος της πλασματικής εξαγοράς είναι πολύ βαρύ» καθώς και ότι «πρέπει το κράτος να εγγυηθεί τις επικουρικές συντάξεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης