Σε κλίμα έντασης, με αντεγκλήσεις σε θέματα διαδικασίας, άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί ενδεχομένως έως και τα ξημερώματα της Παρασκευής, είναι πιστή επανάληψη εκείνης που ακολουθήθηκε και στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή. Επί της ουσίας, οι τοποθετήσεις των βουλευτών εντάσσονται πλήρως στις κομματικές γραμμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ουσία της συζήτησης.
Ωστόσο, προβληματιζόταν έντονα η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς το εάν θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, λίγα μόνον εικοσιτετράωρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό σχήμα, πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο -έως και ανέφικτο- μία πρόταση μομφής να συγκεντρώσει 151 ψήφους που απαιτούνται ώστε να «πέσει» η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Όμως, στην Πειραιώς συζητήθηκε και η εκδοχή, διότι περί εκδοχής πρόκειται, να κατατεθεί πρόταση μομφής όχι για να «πέσει» η κυβέρνηση αλλά για να καθυστερήσει η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα «τέχνασμα» που ως στόχο θα έχει να μην κατηγορηθεί η Νέα Δημοκρατία πως «δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να ακυρώσει ή να δυσκολέψει τη διαδικασία».
Μάλιστα, από ορισμένους κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέρρεε πως η πρόταση μομφής θα κατατεθεί το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν δηλαδή από την τελική ψηφοφορία για την επικύρωση.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση διά διαρροών ανέφερε πως η κατάθεση πρότασης μομφής θα ήταν «ανέλπιστο δώρο». «Δεν μας απασχολεί η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει μία πρόταση μομφής, αν κατατεθεί. Ανοικτός να υπερψηφίσει την πρόταση, αν κατατεθεί από τη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Την ίδια στάση θα κρατήσει και η Ένωση Κεντρώων, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός της Βασίλης Λεβέντης.
Αν κατατεθεί πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, τότε παύει κάθε διαδικασία ως προς την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αρχίζει πάραυτα συζήτηση στην Ολομέλεια για τη μομφή.
Αν και εφόσον καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε θα συνεχιστεί εκ νέου η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας. Αλλά όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή, διότι όλη η μέχρι εκείνη τη στιγμή διαδικασία θεωρείται ως μη γενόμενη από τον κανονισμό.
2. Δεν θέλει να δώσει το άλλοθι στον πρωθυπουργό τον οποίο έχει κατηγορήσει ότι στηρίζεται σε κυβέρνηση και πλειοψηφία «κουρελού»
3. Δεν θέλει να δώσει άλλοθι στον Πάνο Καμμένο να «ξεπλύνει» τη στήριξη που έχει παράσχει ως τώρα στον κ. Τσίπρα, ούτε στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
4. Δεν θέλει να «κάψει» το αντιπολιτευτικό χαρτί της ψήφου δυσπιστίας ενόψει των νομοθετημάτων που έπονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.