«Σημαντική και επιτυχημένη» χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Ωστόσο οι θέσεις που εξέφρασαν οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, υπήρξαν άκρως επιφυλακτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Δ. Αβραμόπουλος έκρινε πως είναι θετικό το ότι βρίσκεται επικεφαλής της Τουρκίας, ένας «φυσικός ηγέτης» όπως ο Τ. Ερντογάν, προειδοποίησε όμως ότι ο δρόμος για την Χάγη δεν είναι εύκολος, αφού περνά μέσα από ένα συνυποσχετικό όπου η Τουρκία, μοιραία θα θέσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, τον εναέριο χώρο κλπ.

Η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι η υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής 1000 λαθρομεταναστών ανά έτος στην Τουρκία, από τους 50-150.000 που περνούν τα σύνορα, θα ακυρώσει την πίεση που θα δεχόταν η γείτων από ευρωπαϊκής πλευράς, για την ολιγωρία που επιδεικνύει στον τομέα αυτό.

Η βουλευτής, πρότεινε επίσης να αντιτάξει η Ελλάδα στις τουρκικές αιτιάσεις για την εκλογή Μουφτή, την «κατάργηση της σαρία», δηλαδή μουσουλμανικού δικαίου που ασκεί ο Μουφτής για τα μέλη της μειονότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη θέση αυτή διαφώνησε ρητά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ), ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα σεβάστηκε τους μουσουλμάνους και διεμήνυσε ότι δεν θα εφαρμόζονται διατάξεις της σαρία, παρά μονάχα όταν προσκρούουν στο ελληνικό, ή ευρωπαϊκό δίκαιο. Έτσι, σιγά σιγά άρχισε να προσαρμόζει ο Μουφτής τις αποφάσεις του και να καλλιεργείται άλλο πνεύμα. Γι’ αυτό δεν είχε ποτέ η Ελλάδα επεισόδια για τέτοια θέματα».

Ο κ. Στυλιανίδης υπήρξε επικριτικός σε σχέση με την επίσκεψη Ερντογάν, καταγγέλλοντας την δήλωση Πάγκαλου περί των διπλωματών που δημιουργούν προβλήματα και στις δύο χώρες και θεωρώντας λάθος τον χρόνο και τον τρόπο της συνάντησης.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι, ούτε ζεμπεκιά, ούτε κουμπαριά» παρατήρησε ο Γ. Μαυρίκος (ΚΚΕ). «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνδέονται με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την ευρύτερη περιοχή. Η Ε.Ε. ενθαρρύνει και καλύπτει την κατάσταση αυτή, κάνοντας λόγο για «ελληνοτουρκικές αντιδικίες». Θεωρούμε ότι στόχος των προκλήσεων της Τουρκίας, είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου, η δημιουργία γκρίζας ζώνης, η δημιουργία του υπέρτατου κυρίαρχου του ΝΑΤΟ. Για μας η απάντηση πρέπει να έρθει από την ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού» τόνισε ο βουλευτής.

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τώρα στην επίσκεψη Ερντογάν, που η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά γονατισμένη» ανέφερε ο Ι. Κοραντής (ΛΑΟΣ).

«Δεν είδαμε πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς για την άρση του casus belli, για την αποχώρηση του στρατού κατοχής στην Κύπρο. Δεν είδαμε πρωτοβουλίες αναβάθμισης της ανάγκης αμοιβαίας ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών. Είδαμε την κυβέρνηση διστακτική, χωρίς δημόσιες πρωτοβουλίες που θα έστελναν μήνυμα και στην τουρκική κοινωνία και όχι μόνον στους επιχειρηματίες» σημείωσε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), προσθέτοντας επίσης ότι «την ώρα που ζητάμε προσέλκυση επενδύσεων από το Λίβανο και τη Λιβύη, προχωράμε σε ναυτικά γυμνάσια με το Ισραήλ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης