ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκάνδαλο Siemens κατεβάζει από το ράφι και τον αραχνιασμένο φάκελο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων TOR M1. Σχεδόν 3 χρόνια μετά το άρον-άρον κλείσιμο της υπόθεσης από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής , η οποία με επιμονή της κυβέρνησης της ΝΔ είχε συσταθεί, η  υπόθεση TOR και οι μίζες των 25 εκατομμυρίων δολαρίων που μοιράστηκαν, επανέρχονται στο προσκήνιο, προφανώς για λόγους αντιπερισπασμού. Κι αυτό, γιατί η τότε δικαστική έρευνα είχε εντοπίσει, όπως λένε οι πληροφορίες, τη μακρά διαδρομή των 25 εκατομμυρίων δολαρίων και την κατάληξή τους σε Ελβετική τράπεζα. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έκλεισε την υπόθεση, αν και υπήρχαν σαφείς ενδείξεις-σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές- για εμπλοκή δικαστικών προσώπων. Δικαιολογία για το κλείσιμο της έρευνας, αποτέλεσε η καθυστέρηση στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από την Ελβετία, για το οποίο άνοιγμα, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε και ιδιαίτερη επιμονή. Όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν την υπόθεση, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της αυτή τη στιγμή στοιχεία που φωτογραφίζουν αυτά τα πολιτικά πρόσωπα και επαναφέρει την υπόθεση τώρα στο προσκήνιο, χρησιμοποιώντας την ως αντίβαρο στο θέμα Siemens. Τα αντιαεροπορικά TOR M1 είχαν αγοραστεί επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου εκτός από το θέμα των φημολογούμενων μιζών των 25 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ είχε αμφισβητήσει και την αποτελεσματικότητά του. Όταν έγινε κυβέρνηση επιχειρήθηκε η πλήρης απαξίωση του συστήματος με καθυστερήσεις στις παραγγελίες ανταλλακτικών από τη Ρωσία. Μετά από την επίσκεψη του τότε υπουργού Άμυνας, Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου, το φθινόπωρο του 2004 στη Μόσχα και τη δήλωσή του ότι τα συστήματα TOR λειτουργούν πολύ καλά, τα αντιαεροπορικά άρχισαν να αξιοποιούνται, αν και ακόμη αποτελεί πρόβλημα η διασύνδεσή τους με το υπόλοιπο δυτικού τύπου σύστημα αεράμυνας.

Σκοτεινές κινήσεις λογαριασμών

Τρεις επιχειρηματίες, έναν Έλληνα και δύο αλλοδαπούς ενοχοποιούν οι κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, που άνοιξαν μετά από αίτημα του εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, στο πλαίσιο της προκαταρτικής εξέτασης για την υπόθεση της προμήθειας των πυραύλων ΤΟΡ-Μ1.

Εκ των στοιχείων που συνέλεξε τελικά ο κ. Αθανασίου προκύπτει πως και πάλι δεν εντοπίζονται ενοχοποιητικά στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται δικαστικοί κύκλοι. Ωστόσο, από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία προκύπτουν καταθέσεις μεγάλων ποσών που δεν δικαιολογούνται κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα σε λογαριασμούς τριών επιχειρηματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, εντοπίστηκε κατάθεση ύψους 250.000 ευρώ σε λογαριασμό απόστρατου αξιωματικού, που είχε εμπλακεί στην προμήθεια. Επισημαίνεται πως στην υπόθεση αυτή είχαν εμπλακεί και ρωσικές εταιρείες με περίεργες διασυνδέσεις, τόσο με το Κρεμλίνο, όσο και με μεσάζοντες στην Αθήνα.

Τα στοιχεία εστάλησαν στη Βουλή από τον κ. Αθανασίου, αφού είχε ήδη ανοίξει η διαδικασία έρευνας από Εξεταστική Επιτροπή.

Κι εδώ Siemens

H zougla.gr είχε αποκαλύψει την εμπλοκή της Siemens στους διαγωνισμούς TOR M1 – Patriot με εταιρείες που είχαν ”βγει μπροστά” για λογαριασμό της Siemens, η οποία πήρε ακόμα και την κατασκευή των ειδικών πλακετών για την ανάθεση στον συνεργάτη της, γνωστό ντεντέκτιβ, κ. Θαλασσινό.

Ο ντεντέκτιβ και η Siemens  23 Ιουνίου 2008 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης