Ενδείξεις που καταδεικνύουν ότι η πτώση του τουρκικού αεροσκάφους νωρίτερα ανοικτά της Αντιόχειας και εντός των συριακών χωρικών υδάτων οφείλεται σε κατάρριψή του από την συριακή αεράμυνα, καταγράφει η εφημερίδα Haber Turk στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ήδη έχουν αποπλεύσει δύο τουρκικές φρεγάτες και μία ακταιωρός. Τα σκάφη κατευθύνονται προς το σημείο συντριβής του αεροσκάφους νοτιοδυτικά της Αντιόχειας. Αναφέρεται επίσης πως στρατιωτικά ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης απογειώθηκαν από την στρατιωτική βάση του «Ιντσιρλίκ».

Φιλοϊρανικές πηγές από το Λίβανο μεταδίδουν πως το τουρκικό μαχητικό τύπου F4, με δύο πιλότους (πρόκειται για την έκδοση του Φάντομ που διαθέτει δυνατότητες φωτογράφησης) κατέπεσε μετά από πυρά της συριακής αεράμυνας ενώ μία πηγή αναφέρει πως υπήρξε εμπλοκή συριακού μαχητικού τύπου MiG 29. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται.

Οι τουρκικές διπλωματικές αρχές προσπαθούν να λάβουν άδεια από την Δαμασκό ώστε να προσχωρήσουν σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Το γεγονός όμως ότι το τουρκικό, μαχητικό- κατασκοπευτικό κατέπεσε εντός συριακών χωρικών υδάτων καθιστά την επιχείρηση αυτή δύσκολη έως και ακατόρθωτη.

Δεν υπάρχει καμία επαφή με τους δύο Τούρκους πιλότους όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές. Ο Νομάρχης Μαλάτιας δήλωσε πως οι στρατιωτικές αρχές της περιοχής από την οποία απογειώθηκε το F4 δεν γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χειριστές. Η επαφή με το μαχητικό χάθηκε στις 11:58, το μεσημέρι της Παρασκευής.


Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Haber Turk με το ερώτημα «Μας κατέρριψαν το αεροσκάφος»;

Πολιτική ατμόσφαιρα

Σοβαρότατη εμπλοκή σημειώθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας, όταν για μέχρι στιγμής άγνωστους λόγους, κατέπεσε κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Τουρκίας νοτιοδυτικά της Αντιόχειας, εντός των συριακών χωρικών υδάτων.

Το συμβάν, που είναι το πρώτο που καταγράφεται στην εύφλεκτη αυτή περιοχή, καταδεικνύει και το επίπεδο της έντασης που επικρατεί. Στον ευρύτερο χώρο επιχειρούν εδώ και ημέρες ρωσικά πλοία σε συνδυασμό με δύο ρωσικά αποβατικά με αλεξιπτωτιστές, τα οποία προ δύο εικοσιτετραώρων κατευθύνονταν προς τα παράλια της Συρίας (Ταρσό). Επίσης, στην περιοχή επιχειρούν τα ισραηλινά αεροσκάφη αφού λίγα μίλια δυτικότερα βρίσκεται η ευαίσθητη περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί οι υποδομές για την εξαγωγή φυσικού αερίου (θέση Αφροδίτη) εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι κυπριακές στρατιωτικές υπηρεσίες γνωρίζουν το ακριβές σημείο της πτώσης του τουρκικού κατασκοπευτικού. Οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν ένα λακωνικό ανακοινωθέν, αναφέροντας πως η επαφή με το τουρκικό μαχητικό-κατασκοπευτικό τύπου RF 4 χάθηκε στις 11.58 στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του Χατάι (Αντιόχεια). Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Μαλάτια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι που προκάλεσαν την πτώση του αεροσκάφους. Ούτε οι Αρχές της Δαμασκού έχουν ανακοινώσει το εάν ή όχι ενεργοποιήθηκε η συριακή αεράμυνα. Σιγή επικρατεί και εκ μέρους των ρωσικών Αρχών, αφού η Ρωσία διαθέτει στρατιωτικές λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ταρσό της Συρίας βορειοδυτικά της Αντιόχειας. Οι στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ δεν έχουν προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

Στις 13.00 ο ραδιοφωνικός σταθμός «ASTRA» της Κύπρου μετέδωσε την είδηση, ενώ τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τη γνωστοποίησαν στις 15.00, δηλαδή με δύο ώρες καθυστέρηση.

Μιλούν για μηχανική βλάβη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Λευκωσία, στην περιοχή δεν είχαν καταγραφεί αεροπορικές επιχειρήσεις το πρωί και το μεσημέρι της Παρασκευής. Την ώρα της πτώσης δεν είχαν ανιχνευθεί στα ραντάρ στίγμα αεροσκαφών ή άλλη δραστηριότητα. Εικάζεται πώς το αεροσκάφος υπέστη μηχανική βλάβη.

Ωστόσο το γεγονός και μόνον ότι το τουρκικό κατασκοπευτικό έπεσε εντός των χωρικών υδάτων της Συρίας αποκαλύπτει το εύρος της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην περιοχή καθώς και το ότι η Άγκυρα έχει εμπλακεί σε διαρκή κατόπτευση της περιοχής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς στην περιοχή δυτικά της Συρίας επιχειρούν στα πλαίσια άσκησης ρουτίνας τρία ρωσικά πλοία. Είναι άγνωστο το εάν το τουρκικό αεροσκάφος είχε αναλάβει ρόλο παρακολούθησης αυτής της άσκησης.

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση: Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012, 15:51