Εντός των στόχων για τους χρόνους εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις για τα μεγάλα δημόσια έργα είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που φαίνεται ότι αποκόμισε και το κλιμάκιο της τρόικας κατά την πρωινή επίσκεψή του στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Η επίσκεψη διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και το κλιμάκιο της τρόικας ενημερώθηκε αναλυτικά για τους διαγωνισμούς που αφορούν τα μεγάλα δημόσια έργα αλλά και τις σχετικές υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο εκτελών χρέη προέδρου του ΣτΕ και αρχαιότερος αντιπρόεδρος Κων. Μενουδάκος χαρακτήρισε ικανοποιητικούς τους ρυθμούς εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων αν και αναγνώρισε ευθύνες στο δημόσιο για την καθυστέρηση των φορολογικών υποθέσεων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με το κλιμάκιο της Τρόικας ο κ. Μενουδάκος τόνισε ότι έχουν αυξηθεί τα ένδικα μέσα που ασκεί το δημόσιο σε φορολογικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» την είσπραξη μεγάλων χρηματικών ποσών. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό επιβαρύνεται το δικαστήριο.

Αντίθετα, όπως είπε ο αριθμός καταθέσεων των αιτήσεων ακυρώσεων από ιδιώτες έχει μειωθεί σημαντικά.

Ως προς τους ρυθμούς εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν στους διαγωνισμούς, τις συμβάσεις για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις προμήθειες ο πρόεδρος του Ε Τμήματος του ΣτΕ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας «πρέπει να έμειναν ικανοποιημένοι».

Όπως τόνισε ο κ. Μενουδάκος, οι ρυθμοί εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων είναι «πάρα πολύ καλοί» και εκδικάζονται εγκαίρως μέσα σε διάστημα ενός μηνός από τη ημέρα κατάθεσης τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπογράμμισε μάλιστα πως μεγάλος αριθμός υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν δημόσια έργα έχουν αποκεντρωθεί και μεταφερθεί στα Διοικητικά Εφετεία.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Ε’ Τμήματος ανέφερε ότι το 2010 εκδόθηκαν 541 αποφάσεις επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, το 2011 εκδόθηκαν 269 αποφάσεις και το τρέχον έτος (μέχρι σήμερα) εκδόθηκαν 82 αποφάσεις.

Στο επίκεντρο πάντως του ενδιαφέροντος των εκπροσώπων της τρόικας ήταν τόσο τα ενδεχόμενα προβλήματα δυσλειτουργίας κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που αφορούν μεγάλα δημόσια έργα, προμήθειες, επενδύσεις, περιβαλλοντικές μελέτες κατασκευής μεγάλων έργων κ.λπ., όσο και το περιθώριο απλοποίησης των διαδικασιών για τις προκηρύξεις των σχετικών διαγωνισμών και τη σύναψη των συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση της Τρόικας διήρκησε πλέον της μιάμισης ώρας με την επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία εκτός του κ. Μενουδάκου συμμετείχαν επίσης οι αντιπρόεδροι Σωτ. Ρίζος και Φ. Αρναούτογλου καθώς και σύμβουλοι Επικρατείας.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος