Σε εμφύλια σύρραξη οδηγείται η Δικαιοσύνη μετά και τη δημόσια καταδίκη της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να μην παύσει από τα καθήκοντά του τον εισαγγελέα, Νίκο Ζαγοριανό, έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική του εκκρεμότητα στην υπόθεση Siemens.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι κατά του κ. Ζαγοριανού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, επειδή δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την υπόθεση του C-4I, καθώς και για παράβαση καθήκοντος, λόγω μη χορηγήσεως αντιγράφων της δικογραφίας της υπόθεσης της Siemens στους δικηγόρους των εμπλεκομένων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, είχε ζητήσει δύο φορές την παύση του Νίκου Ζαγοριανού, για να εισπράξει και τις δύο φορές την άρνηση της πλειοψηφίας του ΑΔΣ.

Η ανατροπή, ωστόσο, συνέβη, όταν ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου, το απόγευμα της Δευτέρας, χαρακτήρισε την απόφαση του ΑΔΣ ως συνταγματική εκτροπή και επέρριψε ευθύνες για τη διολίσθηση σε τέτοιες αποφάσεις στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που, ουσιαστικά, επικύρωσε με πλειοψηφία 48 υπέρ και 20 κατά, την απόφαση του ΑΔΣ, ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος είχε ζητήσει την ποινική δίωξη του κ. Ζαγοριανού, κατηγόρησε τον πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Καλαμίδα και Ι. Τέντε, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του ΑΔΣ πως με την απόφαση αυτή επηρεάζουν «οιωνεί εκβιαστικά με την αυθεντία και το κύρος τους», την κρίση «των αρμοδίων οργάνων που θα επιληφθούν στο μέλλον της ποινικής και πειθαρχικής κατηγορίας» σε βάρος του κ. Ζαγοριανού.

Η απόφαση του ΑΔΣ είναι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, χωρίς να έχει δικαίωμα και σε αντίθεση με τη νομολογία του Συμβουλίου. Στην πραγματικότητα, όπως είπε, επρόκειτο για υπέρβαση της δικαιοδοσίας του ΑΔΣ, η οποία «ολισθαίνει σε συνταγματική εκτροπή» με την «έκδηλη παραβίαση» των διατάξεων του νόμου.

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης

Με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γιώργο Καλαμίδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ήδη από τα μέσα Μαρτίου, ζητά να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της προσωρινής αργίας, ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, που χειριζόταν την υπόθεση Siemens.

Στις 14 Απριλίου 2010, με ψήφους 48 έναντι 19, απορρίπτεται από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και το δεύτερο αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, για να τεθεί σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής.

Παρόντες κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ήταν 68 από τους συνολικά 70 Αρεοπαγίτες.

Η απόφαση προκαλεί τη σκληρή απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης: «Κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω σε αυτοσεβασμό, όπως και κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω να διεκδικεί τον σεβασμό της κοινωνίας. Έκαστος εφ’ ώ ετάχθη», τόνισε με αυστηρό ύφος ο κ. Καστανίδης.

Αιφνιδιαστική παρέμβαση Μητσοτάκη

Οι δηλώσεις Καστανίδη προκάλεσαν την ηχηρή παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος σε μία προσωπική επίθεση κατά του υπουργού τις χαρακτήρισε ως «υβριστικές» και κάλεσε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη».

Η παρέμβαση Μητσοτάκη προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, αφού, όπως τόνιζαν με νόημα δικαστικοί κύκλοι, δεν εμπλέκεται θεσμικά στο ζήτημα, ενώ είναι γνωστή η οικογενειακή σχέση του με τον Μ. Χριστοφοράκο.

«Δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη Ελλάδα η χυδαία, υβριστική επίθεση του υπουργού της Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, εναντίον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, διότι μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της έλαβε απόφαση που δεν τον ευρίσκει σύμφωνο. Ο υπουργός της Δικαιοσύνης κατηγορεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Αρεοπαγιτών ότι “στερούνται αυτοσεβασμού και δεν διεκδικούν το σεβασμό της κοινωνίας”», υποστήριξε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Στην επίθεση Μητσοτάκη, ο κ. Καστανίδης περιορίστηκε να δηλώσει λακωνικά: «Είναι λυπηρό που ανέλαβε την υπεράσπιση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Το ζήτημα έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση τόσο στη Βουλή όσο και στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Siemens.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη zougla.gr, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένας δικαστικός λειτουργός που βαρύνεται με τόσο σοβαρές κατηγορίες να μπορεί να δικάζει…

/audio/!2010/190410/kouvelis.mp3

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης