Ένα εικοσιτετράωρο μετά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Χίλαρι Κλίντον στο Βερολίνο και λίγο πριν την έναρξη της περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία, άρχισε να γίνεται στην Αθήνα λόγος για αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο Αφγανιστάν και μάλιστα σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, και κατά τη διάρκεια ειδικού σεμιναρίου για διαπιστευμένους δημοσιογράφους, παρουσιάστηκε το σχέδιο του ελληνικού Πενταγώνου για την ανάπτυξη ελληνικής δύναμης στην περιοχή Φεράτ, στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν. Είναι προφανές πως η πολιτική απόφαση για μία τέτοια ενέργεια δεν έχει ληφθεί εισέτι, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αφήνει πολλά περιθώρια για εκτιμήσεις.

Το σενάριο προβλέπει μετακίνηση 300 στρατιωτικών σε εμπόλεμη περιοχήΟ κ. Βενιζέλος δε απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και νέα αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και μάλιστα υποδεικνύει τον τρόπο που ενδεχομένως να ληφθεί μία τέτοια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως για μία τέτοια πολιτική απόφαση θα πρέπει να κληθεί το ΚΥΣΕΑ, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη συζήτηση σε επίπεδο Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ).

Είναι σαφές πως ο υπουργός Άμυνας επιχειρεί να αποτρέψει τα όποια πολιτικά πυρά εις βάρος του και να τα εκτρέψει προς το σύνολο της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνητική εισήγηση

Για αρνητική εισήγηση της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του Μαξίμου προς πάσα κατεύθυνση, για το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικής στρατιωτικής δύναμης σε εμπόλεμη ζώνη κάνουν λόγο ανώτερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη zougla.gr.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη σχεδίου δεν σημαίνει υποχρεωτικά και την πραγματοποίησή του. Σχέδια και σενάρια διαχείρισης κρίσεων εκπονούνται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για κάθε ενδεχόμενη περίπτωση.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως το τελευταίο διάστημα, στο Πεντάγωνο, ορισμένοι ανώτεροι αξιωματικοί δημιουργούν τετελεσμένα, ιδιαίτερα όσον αφορά στις επαφές τους με νατοϊκούς αξιωματούχους, που διαχειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, όπως τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. «Κάποιοι θα πρέπει να υπενθυμίσουν σε ορισμένους αξιωματικούς τα όρια των αρμοδιοτήτων τους», τονίζουν οι παραπάνω κύκλοι στη zougla.gr.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς των ΤαλιμπάνΔιπλωματικοί κύκλοι, ωστόσο, επισημαίνουν πως μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να αποτελεί σχεδιασμό του υπουργείου Άμυνας, αλλά πολιτική της κυβέρνησης. Η Ουάσιγκτον, εδώ και μήνες, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Το ζήτημα για όλες τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ έχει να κάνει με το δούναι και λαβείν, με λίγα λόγια τα ανταλλάγματα που θα εκμαιεύσουν από τις ΗΠΑ για να αποστείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην εμπόλεμη ζώνη. Η μέχρι σήμερα πολιτική της Αθήνας ήταν να περιοριστεί η ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και μάλιστα σε ασφαλή περιοχή.

Το σχέδιο

Κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, που οργάνωσε το ΓΕΕΘΑ, παρουσιάστηκε σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί από τα επιτελεία του Πενταγώνου το οποίο προβλέπει την αποστολή ενός Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης στην επαρχία Φαράχ.

Πρόκειται για μία περιοχή όπου «καίγεται το σίδερο», κατά την έκφραση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Αφγανιστάν, σε απόσταση 640 χλμ. από την «ασφαλή» Καμπούλ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με το συνταγματάρχη, Θ. Δημητρακάκη, που συμμετείχε στο σεμινάριο, προέρχεται από τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Ταλιμπάν.

Οι δημοσιογράφοι έμειναν έκπληκτοι, όταν άκουσαν ότι έχουν προσδιοριστεί στατιστικά ακόμη και οι απώλειες Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, προβλέπονται στο 2%. Δηλαδή, αν υπολογίσουμε ότι το τάγμα αποτελείται από 300 άνδρες, οι νεκροί προβλέπεται να ανέλθουν σε έξι, αν φυσικά η αποστολή τελικά πραγματοποιηθεί.

Για την εκτέλεση της αποστολής, εκτιμάται ότι η ελληνική δύναμη πρέπει να εφοδιαστεί με επιπλέον 11 θωρακισμένα οχήματα οδοποιίας ή 11 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και 4 ειδικά οχήματα προστασίας μονάδων. Συνολικά, θα πρέπει να διατεθούν περί τα 28 οχήματα.

Το σενάριο προβλέπει απώλειες της τάξης του 2%Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του σχεδίου, τα επιπρόσθετα οχήματα αναμένεται να κοστίσουν 20 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της μετακίνησης του ΤΕΣΑΦ και της ενίσχυσής της με τον απαραίτητο εξοπλισμό, αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 63 εκατ. ευρώ.

Το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης θα στρατοπεδεύσει σε υψίπεδο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από τους +40 βαθμούς Κελσίου την ημέρα έως τους -40 τη νύχτα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μίλησε για εντυπώσεις που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης ενός σεναρίου.

«Τα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν πρόκειται να εξεταστούν συνολικά σε προσεχή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι επεξεργασίες στο εσωτερικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο επίπεδο του Συμβουλίου Άμυνας», δήλωσε ο υπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης