Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποστολής πολεμικού στόλου για την αντιμετώπιση της πειρατείας και την προστασία της ναυσιπλοΐας, στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας.
Η απόφαση ελήφθη στη Βουδαπέστη κατά την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με σύμφωνη γνώμη του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Δύο είναι οι παράγοντες που ενδεχομένως θα θέσουν την ελληνική πλευρά στο επίκεντρο των επιχειρήσεων στη Σομαλία:
– Το μέγεθος του ελληνόκτητου ή ελληνικών συμφερόντων, εμπορικού στόλου, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως.
– Η λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης και Ναυτικής Αποτροπής, στην Κρήτη, (ΚΕΝΑΠ) το οποίο είναι το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ, για επιχειρήσεις ελέγχου θαλασσίων οδών και ανακατάληψης πλοίων.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν στην περιοχή θα αποσταλούν πλοία της ναυτικής Δύναμης Ατλαντικού ή της Μεσογείου ή η επιχείρηση θα οργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει λάβει την ίδια απόφαση.
Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στη zougla.gr, αποκαλύπτουν τον προβληματισμό που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για το ζήτημα.
– Η παρουσία πολεμικού στόλου στην περιοχή πρέπει να αποβλέπει πρωτίστως στην αποτροπή πειρατικών επεισοδίων και δευτερευόντως στην καταστολή.
– Η καταστολή, με εισβολή ειδικών δυνάμεων σε υπό κατάληψη πλοίο, λόγω της μορφολογίας του στόχου, είναι μία επιχείρηση ιδιαίτερα επικίνδυνη, που εύκολα μπορεί να προκαλέσει βαριές απώλειες.
– Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η λογική που θα διέπει την επιλογή των ειδικών δυνάμεων που ενδεχομένως να εισβάλλουν στα υπό κατάληψη πλοία. Π.χ. αν την επιχείρηση αναλάβει η ναυτική δύναμη Ατλαντικού, θα είναι Αμερικανοί οι κομάντο που θα επιχειρούν ή θα επιλέγονται βάσει της εθνικότητας των πλοίων;
Τις επόμενες εβδομάδες πάντως, η ελληνική φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F-465) τύπου STANDARD- θα πλεύσει προς την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα, σε προγραμματισμένο ταξίδι. Το αν η παρουσία της στην περιοχή θα συνδυαστεί με αποστολές εναντίον των πειρατών δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.