Περίπου 150 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παρά την οικονομική κρίση, ακόμα και σήμερα Γάλλοι επενδυτές αναζητούν χώρο στην ελληνική αγορά.

Τα επίκαιρα -λόγω της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα– στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Γαλλία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία υπήρξε μείωση των πρωτοβουλιών γαλλικών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν Γάλλοι επενδυτές για τον ηλεκτρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κλάδο τροφίμων και ποτών και τον τομέα παροχής υπηρεσιώνΣημαντική είναι και η δραστηριότητα ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία. Οι σημαντικότερες επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στη χώρα του Ολάντ έχουν γίνει από την Ολυμπιακή, τις εταιρείες τροφίμων ΔΕΛΤΑ και Gardigo, ΒΙΟΛΧΑΚΟ στον τομέα των δομικών υλικών, LAVIFARM και FAMAR στους τομείς των φαρμάκων και των καλλυντικών. 

Επίσης, Λαλαούνης, Ζολώτας, Φανουράκης και Folli Follie στα κοσμήματα και Μαϊλης και Μόρνος στον τομέα των υλικών συνεργασίας.

Οι ετήσιες συνολικές κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία υπολογίζονται έως τρία δισ. ευρώ κατά την τελευταία δεκαετία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι Γάλλοι επενδυτές για τον ηλεκτρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κλάδο τροφίμων και ποτών και τον τομέα παροχής υπηρεσιών, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, δίκτυα διανομής, τουριστικές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Γαλλία, του Μαΐου 2015 είναι ενδεικτικά για τις γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Δυναμική είναι η παρουσία τους στη βιομηχανία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Lafarge (τσιμεντοβιομηχανία), Michelin (ελαστικά), Rhodia (πλαστικές ίνες για βιομηχανική χρήση), Veritas (πιστοποίηση ποιότητας).

Επιπλέον:

– Στην αυτοκινητοβιομηχανία: Peugeot, Citroen και Renault.

– Στην ενέργεια:EDF, Total, Alstrom, Tenesol, DCNS, Veolia και άλλες.

– Σε υποδομές και μεταφορές: Vinci, CMA-CGM, Geodis, Systra.

– Στον κλάδο του εμπορίου: Baccarat, L΄Oreal, Hermes, Seb, Dior.

– Στη φαρμακοβιομηχανία: Sanofi, Aventis, Pierre Fabre, Biomerieux.

– Δίκτυα διανομής: Leroy Merlin, Carrefour

– Στον τομέα των τροφίμων: Pernod Ricard, Danone.

– Στις ασφάλειες: AXA, Groupama, CNP, CREDIT AGRICOLE

– Τουρισμός: Accor, Club Med.

Οι γαλλικές εταιρείες στην περίοδο της κρίσης δεν έχουν πληγεί, σε αντίθεση με τους γαλλικούς τραπεζικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: