Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας νωρίτερα σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.
Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση, όπου συζήτησαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Τόσα χρόνια τώρα, η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας σκόνταφτε σε ένα ομολογουμένως ιδιαίτερης αξίας αλίευμα. Βεβαίως η περίφημη κόκκινη γαρίδα, που αλιεύεται σε μεγάλα βάθη στο Ιόνιο, το Αιγαίο, αλλά και το Κρητικό Πέλαγος, δεν είχε ιδέα για τον στρατηγικό της ρόλο στη διαμόρφωση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Τελικά, και λόγω τουρκικής απειλής, οι ψαράδες από τη Σικελία και την Καλαβρία θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αλιεύουν το πανάκριβο αυτό έδεσμα εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ακόμα και στην αλιευτική ζώνη της Ρόδου, καθώς και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.
Μένει να αποδειχτεί αν η Αθήνα κατέθεσε εγγυητική-ερμηνευτική επιστολή στις Βρυξέλλες, κατοχυρώνοντας αυτό το δικαίωμα των Ιταλών ψαράδων, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς από τη μέχρι σήμερα αλιευτική πολιτική στην Ε.Ε. Και είναι λογικό, αφού κάθε χρόνο Εγγλέζοι και Γάλλοι στέλνουν τις φρεγάτες τους για να χωρίσουν τα βρετανικά και τα γαλλικά αλιευτικά, που δίνουν «ναυμαχίες» για τα αλιεύματα στη Μάγχη και νότια της Ιρλανδίας.
Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα νωρίτερα σήμερα από το ελληνικό ΥΠΕΞ, «ο υπουργός της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Νίκος Δένδιας θα υπογράψουν τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως φαίνεται, πιθανότατα θα διευκολύνει και την τελική υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας με την οριοθέτηση της μεταξύ τους αποκλειστικής ζώνης.
»Οι συνομιλίες στη συνάντηση των δύο ανδρών θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια, θα υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο».
Πρακτικά, πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα που ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με τη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό για «μια πολύ σημαντική εξέλιξη που είναι πολύ θετική για τη χώρα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα ενθαρρύνει και μία επόμενη».
Για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η κ. Πελώνη σχολίασε ότι η ελληνική πλευρά είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση και εκτίμησε ότι οφείλεται σε εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της γειτονικής χώρας.