Έπειτα από παράκληση της Αθήνας η Εισαγγελία του Μονάχου έκανε έφοδο στα γραφεία της κατασκευάστριας των τανκς Leopard KMW, με αφορμή τις έρευνες των ελληνικών εισαγγελικών αρχών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Εισαγγελία του Μονάχου πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα έρευνα στην γερμανική αμυντική βιομηχανία KMW στην πρωτεύουσα της ΒαυαρίαςΌπως αναφέρει η ιστοσελίδα της η «Deutsche Welle», σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Süddeutsche Zeitung», η Εισαγγελία του Μονάχου πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα έρευνα στα γραφεία της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Αφορμή, οι υποψίες για καταβολή προμηθειών σε Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία γνωμοδότησαν υπέρ της αγοράς τεθωρακισμένων τύπου Leopard 2, συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως μεταδίδουν οι γερμανικές δημόσιες ραδιοφωνίες NDR, WDR και δημοσιεύει η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», η έρευνα της Εισαγγελίας του Μονάχου έγινε ύστερα από παράκληση των αθηναϊκών εισαγγελικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, στο μικροσκόπιο των ελληνικών εισαγγελικών αρχών βρίσκεται και η αγορά από την KMW των οβιδοβόλων PzH 2000 για σχεδόν 190 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο στην περίπτωση των Leopard όσο και στην περίπτωση των PzH 2000 αρμόδιοι για αμυντικές προμήθειες και υπάλληλοι του στρατού στην Ελλάδα «ενδέχεται να έλαβαν μίζες από μεσάζοντες».

Μέχρι σήμερα πάντως η γερμανική αμυντική βιομηχανία KMW απορρίπτει όλες τις σε βάρος της κατηγορίες.

«Τα χρήματα ανήκουν στον λαό»

Στο στόχαστρο οι βιομηχανίες KMW, Rheinmetall και AtlasΟι NDR, WDR και «Süddeutsche Zeitung» επισημαίνουν ότι η Εισαγγελία της Αθήνας απηύθυνε κατηγορίες σε βάρος 13 πρώην συνεργατών των εταιρειών Rheinmetall και Altas για συνέργεια σε διαφθορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Rheinmetall είχε πουλήσει στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια μέσω της θυγατρικής της Defence Electronics το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα Asrad για 150 εκατομμύρια ευρώ. Η Altas ανήκε την εποχή της αγοράς στη βρετανική αμυντική βιομηχανία BAE.

Όπως επισημαίνει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα του Μονάχου, παλαιότερα ήταν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές εκείνες που πληροφορούσαν τους συναδέλφους τους στην Αθήνα για περιπτώσεις χρηματισμού στην Ελλάδα, και εκείνοι στη συνέχεια ήταν σε θέση να ακολουθήσουν τα ίχνη του χρήματος μέχρι τους παραλήπτες.

Τα γερμανικά μέσα σχολιάζουν ότι στην Ελλάδα μια νέα γενιά έχει αναλάβει τα ηνία στον χώρο της Δικαιοσύνης, αρνούμενη να παρακολουθεί αμέτοχη τη διαφθορά που καταστρέφει το Δημόσιο.

Στο ενεργητικό της έχει ήδη εντυπωσιακές επιτυχίες. Ένας από τους πλέον επιτυχημένους ανακριτές είναι ο Γαβριήλ Μάλλης, ο οποίος στις αρχές του χρόνου είχε φωνάξει σε έναν συμπατριώτη του και…διαμεσολαβητή: «Τα χρήματα ανήκουν στον λαό».

Στο στόχαστρο δύο πρώην βουλευτές

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάιο η Εισαγγελία του Μονάχου διεξάγει έρευνα σε βάρος δύο πρώην βουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), οι οποίοι φέρονται να εισέπραξαν από την KMW περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ για μεσολάβηση στην πώληση αρμάτων τύπου Leopard στην Ελλάδα.

Οι πρώην βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD Ντάγκμαρ Λούουκ και Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ, οι οποίοι κατά το διάστημα 2000-05 εισέπραξαν από την εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Krauss-Maffei Wegmann κρυφές πληρωμές ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ, βρίσκονται στο στόχαστρο της γερμανικής Δικαιοσύνης.

Οι δύο πρώην βουλευτές φέρονται να εισέπραξαν τα χρήματα μέσω της αστικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών BfS, η οποία όμως δεν εμφανίζεται σε κάποιο μητρώο εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Süddeutsche Zeitung» και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης WDR και NDR, η Ντάγκμαρ Λούουκ και ο Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και στο πλαίσιο αυτό οι Αρχές έχουν προβεί σε μεγάλης έκτασης έρευνες, που αγγίζουν και τους δύο πρώην βουλευτές αλλά και πέντε πρώην στελέχη της KMW.

Η φοροδιαφυγή δεν έχει παραγραφεί

Η Εισαγγελία θεωρεί δεδομένο ότι ένα μέρος των χρημάτων που έλαβαν οι δύο Γερμανοί πρώην βουλευτές «διατέθηκε για τη δωροδοκία πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα».

Η γερμανική εταιρεία πούλησε πριν από περίπου δέκα χρόνια στην Ελλάδα οβιδοβόλα τύπου PzH 2000 και αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Δέκα χρόνια μετά το αδίκημα της διαφθοράς έχει πιθανότατα παραγραφεί, όχι όμως εκείνο της φοροδιαφυγής, εκτιμά η Εισαγγελία.

H εισαγγελία θεωρεί δεδομένο ότι ένα μέρος των χρημάτων που έλαβαν οι δύο Γερμανοί πρώην βουλευτές «διατέθηκε για τη δωροδοκία πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα»Από το περιβάλλον της KMW διαρρέει ότι οι διωκτικές αρχές είναι πεπεισμένες πως τα χρήματα που καταβλήθηκαν στους δύο πρώην βουλευτές κακώς καταγράφηκαν στις δαπάνες της εταιρείας. Και αυτό επειδή το ποσό συνδέεται με δωροδοκίες, οι οποίες δεν θεωρούνται δαπάνες που εκπίπτουν. Κατά συνέπεια, οι τότε μάνατζερ της ΚΜW που εμπλέκονται στην υπόθεση διέπραξαν φοροδιαφυγή ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Οι Λούουκ και Στάινερ συνέργησαν σε αυτό.

Προμήθεια ύψους 3% σε περίπτωση προώθησης του PzH 2000

Με αυτόν τον τρόπο, η Εισαγγελία του Μονάχου προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση της πώλησης των οβιδοβόλων, για την οποία υποψιάζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες.

Υπενθυμίζεται ότι η Λούουκ ήταν επί χρόνια πρόεδρος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Bundestag και διατηρούσε άριστες σχέσεις με το «αδελφό κόμμα» ΠαΣοΚ στην Αθήνα.

Ο Στάινερ ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου. Μετά την αποχώρησή τους από την πολιτική οι δύο βουλευτές συνέστησαν συμβουλευτική εταιρεία, η οποία υπέγραψε προσοδοφόρα συμβόλαια συνεργασίας με την Krauss-Maffei Wegmann.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε για τους δύο σοσιαλδημοκράτες προμήθεια ύψους 3% σε περίπτωση επιτυχούς προώθησης των εν λόγω οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα.

Η KMW, η Λούουκ, ο Στάινερ, οι δικηγόροι τους, καθώς και η Eισαγγελία του Μονάχου δεν θέλησαν να τοποθετηθούν στο θέμα των ερευνών.

Οι αποκαλύψεις Κάντα και οι «καλές σχέσεις»

Ο γερμανικός Τύπος είχε ασχοληθεί με το ζήτημα και τον Δεκέμβριο του 2013.

Στις αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα και τις σχετικές έρευνες της εισαγγελίας της Βρέμης αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» στις 28.12.2013.

«Καλές σχέσεις» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο αναφερόταν στην απολογία του Αντωνίου Κάντα και στην παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο εισπράχτηκαν οι μίζες προς διάφορους Έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τη «Süddeutsche Zeitung», οι αναφορές του Κάντα, οι οποίες διαψεύδονται από τις γερμανικές επιχειρήσεις, ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελία της Βρέμης, η οποία εδώ και καιρό διεξάγει έρευνες σε βάρος των γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas.

Η εισαγγελία της Βρέμης γνωρίζει πώς διοχετεύθηκαν οι μίζες στην Αθήνα

Υποβρύχιο τύπου “Ποσειδών“Όπως αναφέρει η «Süddeutsche Zeitung», το εάν η ομολογία του Κάντα ευσταθεί ή όχι είναι κάτι που θα πρέπει να εξακριβώσουν όχι μόνο οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, αλλά «ίσως και οι γερμανικές», καθώς «η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι από το 1999 αξιόποινη πράξη στη Γερμανία».

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια.

Ο τομέας των εξοπλισμών χαρακτηρίζεται στο ρεπορτάζ ιδιαίτερα επιρρεπής στη διαφθορά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που εξάγουν οπλικά συστήματα. «Έτσι, υποστηρίζεται ότι εκπρόσωποι γερμανικών κυβερνήσεων έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα προκειμένου αυτή να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία. Κι αυτό μολονότι η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό υπερχρεωμένη αλλά και καλά εξοπλισμένη, ενώ δεν είναι σε θέση να αγοράσει περισσότερα υποβρύχια, αεροσκάφη και άρματα μάχης» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πηγές: Süddeutsche Zeitung/dpa/ afp /Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Νέος κύκλος απολογιών για τα εξοπλιστικά

Aλληλογραφία-φωτιά για τις μίζες

Μίζες δίχως τέλος

Εισαγγελική έρευνα στη Rheinmetall

Στο μικροσκόπιο των Γερμανών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης