Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00 η επίσημη παρουσίαση της Ε.ΛΑ.Δ.Α. (Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) από τους Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Γλέζο και Γιώργο Κασιμάτη στο κατάμεστο εντός κι εκτός της αιθούσης του αμφιθεάτρου Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος εξέφρασε την αναγκαιότητα «να μην αρκεστούμε στη σημερινή συγκέντρωση. Από τώρα και στο εξής ανοίγει η καινούρια προσπάθεια που συμπεριλαμβάνει την Αντίσταση […] και την Αλληλεγγύη […]». Επίσης, ξεκαθάρισε πως «δεν διεκδικούμε εκλογές. Δεν είμαστε εκλογικό πολιτικό σχήμα, γιατί αν βάλουμε γραμμές, θα στενέψουμε αυτό που πάμε να κάνουμε». Τέλος, αναφέρθηκε σε μια ερώτηση που του έθεσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία: «Γιατί εσείς; Δεν υπάρχουν νέοι;», διευκρινίζοντας πως δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι άλλο «παρά μονάχα να καταθέσουμε τη δική μας εμπειρία, αλλά και από ένα χρέος στους νεκρούς αυτού του τόπου που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμούμενος από αυτή τη φράση, ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε: «Θα πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη γιατί είμαστε ακόμα ζωντανοί. Άλλωστε, από λάθος ζούμε». «Σύσσωμος ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στην άκρη του γκρεμού, χωρίς να το ξέρει και χωρίς να το θέλει», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στον «τεχνητό κοινωνικό και οικονομικό υποβιβασμό μας με κακουργηματική τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009».

Αναφερόμενος στα επώδυνα για τον ελληνικό λαό μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έκανε λόγο για «συνεχές διογκούμενο κύμα αγανάκτησης» που προσφεύγει στη «χρήση γενικευμένων μεθόδων ωμής βίας». Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης υπογράμμισε την ύπαρξη καθεστώτος «ωμής βίας», διευκρινίζοντας πως «η βία δεν είναι μόνο σωματική» κι ανέλυσε τη βία που υφίσταται ο Έλληνας πολίτης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητά του, από την περικοπή των μισθών μέχρι τη σκληρή κι άδικη φοροεπιδρομή. «Το σύστημα κάθεται πάνω στον σβέρκο μας», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι, ασυμβίβαστοι κι επιθετικοί». Στις απαιτήσεις των δανειστών που μας λένε: «Για να ζήσετε πρέπει να πουληθείτε! Ή πουλάτε και πουλιέστε ή πεθαίνετε και χάνεστε. Μόνο μία είναι η απάντηση, Αντίσταση κι Αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης μίλησε μεταξύ άλλων για «ραγιαδισμό» και «υποκουλτούρα» και πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αντισταθεί «στον ανθελληνισμό της Ελλάδας». «Είναι βαθύτατα πολιτικό κίνημα αυτό», πρόσθεσε κι επεσήμανε πως πρέπει «να αποτινάξουμε τα πολιτικά δεσμά που επέβαλαν στην Ελλάδα». Τέλος, αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος, τονίζοντας για ακόμα μία φορά πως με βάση το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα μπορεί να μην αποπληρώσει τα δάνεια γιατί αφενός είναι «παράνομα», αφετέρου «στρέφονται κατά του λαού» κι έδωσε τα παραδείγματα της Αργεντινής και του Ισημερινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σημείο αυτό, παρενέβη από το ακροατήριο, ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, απαιτώντας να ακούσει από τους ιδρυτές του κινήματος «το δια ταύτα» και πρότεινε «να σηκωθούμε όπως είμαστε και να πάμε όλοι στο Σύνταγμα». Ο Μίκης Θεοδωράκης, χαριτολογώντας του είπε: «Είσαι ζωηρός, ωραίος, είσαι ό,τι πρέπει για αυτό που θα κάνουμε», αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε πως «πρέπει να δούμε τον συσχετισμό δυνάμεων», γιατί αυτή την περίοδο η χώρα βρίσκεται υπό «ξένη κατοχή». Μάλιστα, τόνισε πως «αυτοί με τη γραβάτα είναι χειρότεροι από τους στρατιώτες. Έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο εχθρό. Δεν έχουμε φίλους παρά μόνο τον εαυτό μας. Μόνη υπεροχή μας αυτή σε αριθμό και η πίστη του λαού. Δεν φτάνει να είμαστε μόνο αγανακτισμένοι, αλλά και ενημερωμένοι και αποφασισμένοι». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απουσία του Φώτη Κουβέλη και της Αλέκας Παπαρήγα, εν αντιθέσει όπως είπε με τον Συνασπισμό και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους. Και κατέληξε πως το πρόβλημα είναι η διάσπαση και πως «το διά ταύτα είναι ένα τεράστιο λαϊκό κίνημα».

Στη συνέχεια, ο Στέλος Παπαθεμελής, αλλά και ο Απόστολος Γκλέτσος ζήτησαν από τον Θεοδωράκη τη δημιουργία κόμματος, ενώ ακολούθησαν και πλήθος άλλων ομιλητών. Το θερμότερο χειροκρότημα του κατάμεστου αμφιθεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη απέσπασε ο εκπρόσωπος του Σωματείου των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Αθανάσιος Παυλάκης ο οποίος τόνισε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία για 95 συνεχείς ημέρες, ενώ επεσήμανε πως εκείνοι, εκτός από την «Αντίσταση» και την «Αλληλεγγύη», έχουν και την «Ανυπακοή» την «Αγάπη» και την Αδιαπραγμάτευση».

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Σαγκούρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης