Η επιμονή της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει μια σειρά από ζητήματα Κυριαρχίας και Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας που αφορούν τους κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας εντός του FIR Aθηνών και την υποχρέωση κατάθεσης Σχεδίων Πτήσης, τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και το δικαίωμα της Ελλάδας στην Έρευνα και Διάσωση εντός του FIR Aθηνών οδήγησε τελικά τους γείτονες στην ακύρωση της συμμετοχής τους στη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση «RAMSTEIN FLAG 24».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr αργά το βράδυ της Δευτέρας 23.9.2024 το Τουρκικό Επιτελείο ενημέρωσε το Ελληνικό Επιτελείο ότι η Πολεμικής τους Αεροπορία δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην άσκηση. Το απόγευμα της Δευτέρας σύμφωνα με τον προγραμματισμό της άσκησης επρόκειτο να προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16. Τα αεροσκάφη των γειτόνων δεν απογειώθηκαν ποτέ από τη Βάση τους και φυσικά ουδέποτε η τουρκική πλευρά κατέθεσε τα απαραίτητα Σχέδια Πτήσης εντός του FIR Αθηνών, όπως όλες οι υπόλοιπες αεροπορίες των κρατών του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στην άσκηση. Ενδεικτικό είναι ότι η Τουρκία ήταν η μοναδική από τις συνολικά 13 χώρες οι οποίες είχαν δηλώσει συμμετοχή στην άσκηση η οποία δεν υπέγραψε το «Χplan» και όπως όλα δείχνουν θα είναι η μοναδική η οποία δεν θα λάβει μέρος στη «RAMSTEIN FLAG 24».
Η διάθεση των γειτόνων να μην δώσουν το «παρών» στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας στην Ευρώπη η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά με φιλοξενούσα χώρα την Ελλάδα, είχε διαφανεί όσο πλησίαζε η μέρα έναρξης της «RAMSTEIN FLAG 24». Οι Τούρκοι επιτελείς ήταν οι μοναδικοί εντός του ΝΑΤΟ που έθεταν συνεχώς ζητήματα, προκαλώντας προβλήματα στον σχεδιασμό της άσκησης.
Παρά την προσπάθεια της AIRCOM (Allied Air Command) και του ίδιου του Διοικητή της, Αμερικανού Πτέραρχου James Hecker, από το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο στο Ramstein της Γερμανίας, οι γείτονες έδειχναν προκλητικά αμετάπειστοι να αποδεχθούν καίρια ζητήματα Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας τα οποία όλες οι υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας είχαν αποδεχτεί.
Η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο είχαν τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι τα αεροσκάφη της Τουρκίας είναι καλοδεχούμενα και η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή των γειτόνων στην άσκηση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι είναι δεδομένες οι «κόκκινες γραμμές» που αφορούν την κατάθεση Σχεδίων Πτήσης, την αναγνώριση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας, αλλά και του δικαιώματος για Έρευνα-Διάσωση εντός του FIR Αθηνών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο τα Σχέδια Πτήσης των τουρκικών μαχητικών αλλά και του ιπτάμενου τάνκερ το οποίο επρόκειτο να προσγειωθεί στο Άκτιο να φτάσουν «δια της πλαγίας» στην Ελλάδα μέσω του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου, όμως φαίνεται ότι και πάλι οι γείτονες εμφανίστηκαν αρνητικοί. Κατά τα φαινόμενα πόνταραν σε ενδεχόμενη πίεση του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα με δεδομένη την επιθυμία του να μην εμφανιστούν «ρωγμές» στη Συμμαχία. Όμως η AIRCOM ήταν αδύνατο να παρακάμψει τις Ελληνικές θέσεις οι οποίες στηρίζονται στη νομιμότητα και στην πάγια τακτική της Συμμαχίας για σεβασμό των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων των κρατών-μελών.
Από την πλευρά του το Ελληνικό Επιτελείο απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποδεχθεί να πετάξουν τα τουρκικά μαχητικά μόνο με προφορική ενημέρωση και ανοιχτό το IFF (το Σύστημα Αναγνώρισης Αεροσκαφών), καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δημιουργείται προηγούμενο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τουρκικό επιχείρημα το επόμενο διάστημα για ένα μόνιμο ανάλογο καθεστώς πτήσεων πάνω από το Αιγαίο.
Η απουσία της Τουρκίας από την άσκηση δεν πρόκειται φυσικά να επηρεάσει στο παραμικρό τον σχεδιασμό της «RAMSTEIN FLAG 24» καθώς τα αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στα περιορισμένα σενάρια στα οποία θα συμμετείχαν θα αντικατασταθούν από άλλα Συμμαχικά. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι περίπου 140 αεροσκάφη, μαχητικά, μεταφορικά, ιπτάμενα τάνκερ και ιπτάμενα ραντάρ θα λάβουν μέρος στη «RAMSTEIN FLAG 24» δείχνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη Συμμαχική εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Ευρώπη.
Ήδη στην Ανδραβίδα έχει προσγειωθεί μεγάλος αριθμός μαχητικών από Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία, ενώ αναμένονται τις επόμενες ώρες και άλλα μαχητικά μεταξύ των οποίων τα Αμερικανικά F-35. Από αύριο μάλιστα αρχίζουν και οι πρώτες πτήσεις εξοικείωσης γύρω από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας.
Τα σενάρια της άσκησης έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κυρίως στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο και σε περιοχές του Αιγαίου, όχι όμως στο Ανατολικό Αιγαίο και θα περιλαμβάνουν αποστολές σύμφωνα με το επιχειρησιακό δόγμα του ΝΑΤΟ που αφορά μεγάλους Σχηματισμούς.
H «RAMSTEIN FLAG 24» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου. Στην άσκηση θα πετάξουν όλα τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μεταξύ των οποίων F-35 από ΗΠΑ και Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από Γαλλία, όπως επίσης Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από Ισπανία και Ιταλία, F-18 των ΗΠΑ και F-16 από Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία. Η Πολεμική μας Αεροπορία, όπως και στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», θα έχει ηχηρή παρουσία με σημαντικό αριθμό μαχητικών με κύριο ρόλο να έχουν τα Rafale και τα F-16 Viper.