Εκτός ΑΝ.ΕΛ. τέθηκε σήμερα ο Νίκος Μαρκάτος, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο του κόμματος, Πάνο Καμμένο για το ζήτημα του Κυπριακού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΑΝΕΛ: «Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε την εξής σαφή θέση σχετικά με τη στάση των βουλευτών, των στελεχών και των μελών του Κινήματος για το Κυπριακό και γενικώς για τα εθνικά θέματα με αφορμή κείμενο για το Κυπριακό που συνυπέγραψε ο Νίκος Μαρκάτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε απόλυτα αντίθετοι με το παραπάνω κείμενο. Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει ανοχή σε τέτοιες θέσεις και είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα μέλους του κινήματος με υπογράφοντες τέτοιες θέσεις».

Ο Ν. Μαρκάτος από την πλευρά του, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΒΗΜΑ 99,5, δήλωσε πως «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα, όπως και οι άνθρωποι εκεί, και ευχαριστήθηκαν την ύπαρξή μου. Βλέπετε, όμως, ότι και αυτό το πείραμα έχει κάποια όρια, τα οποία επιχείρησα να διευρύνω, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να καταφεύγουμε σε τέτοιες δηλώσεις σαν αυτές του Π. Καμμένου για μια ιδεολογική διαφορά. Ακόμη και αν έχει δίκιο, μπορούμε να συνυπάρξουμε».

Απαντώντας, ο κ. Μαρκάτος, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, επισήμανε ότι «οι ΑΝΕΛ ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα, όπως και οι άνθρωποι εκεί, και ευχαριστήθηκαν την ύπαρξή μου. Βλέπετε, όμως, ότι και αυτό το πείραμα έχει κάποια όρια, τα οποία επιχείρησα να διευρύνω, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να καταφεύγουμε σε τέτοιες δηλώσεις σαν αυτές του κ. Καμμένου για μια ιδεολογική διαφορά. Ακόμη και αν έχει δίκιο, μπορούμε να συνυπάρξουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο κ. Μαρκάτος συνυπέγραψε κείμενο – διακήρυξη της πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014». Στη διακήρυξη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το ζητούμενο σήμερα είναι η εξαιρετικά δύσκολη νέα διαπραγμάτευση, να φθάσει σε συμφωνημένο σχέδιο λύσης από τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων και ως τέτοιο να τεθεί στην κρίση του Κυπριακού λαού σε χωριστά δημοψηφίσματα. Ένα σχέδιο λύσης, δίκαιο και λειτουργικό, που να οδηγεί στον τερματισμό της Τουρκικής κατοχής, του εποικισμού και στην επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Που θα κατοχυρώνει μια διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, και θα απορρίπτει κάθε ανεδαφική σκέψη για χωριστά κράτη και συνομοσπονδία ή ένωση μέρους ή του όλου της Κύπρου με άλλη χώρα. Μια επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρος, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνύπαρξης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, προς όφελος της κοινής τους ανάπτυξης και της κοινής ασφάλειας. Να καταστεί η ανεξάρτητη, επανενωμένη Κύπρος, γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την πολύπαθη Μ. Ανατολή, σε μια Μεσόγειο, θάλασσα ειρήνης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης