Η ιταλική «La Reppublica» φιλοξενεί σήμερα στις σελίδες της εκτενές δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Φτάνει με τις περικοπές και λιγότερους φόρους για τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε τον οδικό του χάρτη για να ολοκληρώσει την έξοδο της χώρας από την κρίση: λιγότερους φόρους για τα ακίνητα, μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και τέλος στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 770.000 θέσεις εργασίας εντός του 2021», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Έτορε Λιβίνι, «οι καινοτομίες που παρουσίασε ο Σαμαράς είναι δύο: Η μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου δημοφιλής, και η μείωση, επίσης, των φόρων για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 15%, για να ευνοηθούν οι επενδύσεις από το εξωτερικό και να δοθεί νέα ώθηση στην απασχόληση».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι “δεν θα δεχθεί άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις” (αν και η τρόικα απαιτεί επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιτότητας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου)» σημειώνει η La Reppublica και προσθέτει: «Είναι πεπεισμένος ότι “έχοντας μπροστά τους μια αξιόπιστη χώρα και αξιόπιστους συνομιλητές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναινέσουν σε επιμηκύνσεις και διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους”. Είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος -όπως κάνουν οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ- αναφέρεται στη δυνατότητα μιας χαλαρής, soft αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους».
Ο Έ. Λιβίνι υπογραμμίζει, επίσης, πως σε ό,τι αφορά τα άλλα κεφάλαια του προγράμματος, ισχύει η ατζέντα των περασμένων ετών και αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει να καλύψει τη διαφορά τριών με τεσσάρων μονάδων, που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, στην προτίμηση ψήφου, έναντι τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και η προσπάθεια αυτή, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, γίνεται πιο δύσκολη.
Σε περίπτωση νίκης, -ολοκληρώνει η ιταλική εφημερίδα- «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πετύχει κάποιες περιορισμένες παροχές από τους διεθνείς εταίρους, για να μπορεί να τις παρουσιάσει στους ψηφοφόρους του. Θα υπογράψει τη λήξη της προστασίας της τρόικας, αποταμιεύοντας την τελευταία δόση οικονομικής βοήθειας, ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Και θα ακολουθήσει τον δρόμο του, ελπίζοντας το κοινωνικό δράμα της χώρας να μπορέσει, αργά η γρήγορα, να περιοριστεί, χάρη στις θετικές συνέπειες της οικονομικής ανάκαμψης».