Την ώρα που η ηγεσία της Κομισιόν βρίσκεται στη Μόσχα με επικεφαλής τους Μπαρόζο και Ρομπάι για απευθείας συζητήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο Συνόδου Ε.Ε. – Ρωσίας, διεξάγονται στη ρωσική πρωτεύουσα οι επίπονες διαπραγματεύσεις Ρώσων και Κυπρίων τεχνοκρατών για την επίλυση της κρίσης.
Η επικινδυνότητα του φαινομένου που άρχισε την Παρασκευή που μας πέρασε και κορυφώνεται σήμερα αναγκάζει το Eurogroup να προετοιμάσει έκτακτη συνεδρίαση για την Κύπρο. Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ξεκίνησε στις 20.00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22.00, με τη συμμετοχή, σύμφωνα με πληροφορίες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο υπουργός Μ. Σαρρής λείπει στη Μόσχα.
Η Λευκωσία αποφασίζει για το σχέδιο Β, το οποίο θα προτείνει στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τελεσίγραφό της απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών το απόγευμα της Δευτέρας. Στο διάστημα αυτού του τετραημέρου πρέπει να δοθεί λύση στο κυπριακό ζήτημα, ώστε να μην υπάρξει συστημική κρίση στη ζώνη του ευρώ και να μη λειτουργήσει η χρεοκοπία των τραπεζών ως ντόμινο, με πρώτο αποδέκτη το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος επιδιώκει μια ενδιάμεση λύση, που θα ικανοποιεί αφενός τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων δανειστών για εξεύρεση του ποσού διάσωσης που χρειάζεται, αφετέρου τις ρωσικές διεκδικήσεις για μη «κούρεμα των καταθέσεων των Ρώσων επενδυτών καθώς και την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με την πώληση της ήδη χρεοκοπημένης Λαϊκής Τράπεζας.
Στο μεταξύ, στη Βουλή αναμένεται να κατατίθενται προς ψήφιση εννέα νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οποία ολοκληρώθηκε στις 21.00.
Το νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλεγγύης
Στο φυσικό αέριο, ομόλογα που θα εκδοθούν, μετοχές που θα διαχειρίζεται και δωρεές θα στηρίζεται το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης που θα συσταθεί ώστε να μαζευτεί ένα ποσό που θα βοηθήσει την Κύπρο να βγει από τη δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής σε λίγο. Το Ταμείο θα είναι νομικό πρόσωπο με διαρκή διαδοχή το οποίο δύναται να κατέχει να διαχειρίζεται και διαθέτει περιουσία, να συμβάλλεται, να εγείρει και να υπερασπίζεται αγωγή ή άλλη νομική διαδικασία διά του Προέδρου της Επιτροπής, και γενικά να πράττει τα όσα είναι απαραίτητα για τους σκοπούς της ίδρυσης και λειτουργίας του.
Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται:
(α) από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο εδάφιο
(β) από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί•
(γ) από την απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου•
(δ) από δωρεές ή/και εισφορές, που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο•
(ε) από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα.
Μερίδιο των εσόδων της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κατάλληλο και επαρκές για την εξασφάλιση της αποπληρωμής και των αποδόσεων των ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών, που εκδίδονται από το Ταμείο σύμφωνα με τους όρους έκδοσής τους, διατίθεται προς το Ταμείο όπως καθορίζεται με διάταγμα που εκδίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σκοποί του Ταμείου είναι να χρηματοδοτεί ή/και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.
Το νομοσχέδιο εξυγίανσης της Λαϊκής
Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας παρουσιάζει το sigmalive. Όπως αναφέρεται το νομοσχέδιο για εφαρμογή μέτρου ή μέτρων εξυγίανσης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία θα ενεργεί ως Αρχή Εξυγίανσης, σε πιστωτικά και άλλα ιδρύματα κατατίθεται απόψε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πιστωτικό ίδρυμα οδηγείται σε καθεστώς εξυγίανσης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις με κύριο γνώμονα την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και τη διασφάλιση της προαγωγής της δημόσιας ωφέλειας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.
Μέτρα εξυγίανσης λαμβάνονται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν τηρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
(α) Το επηρεαζόμενο ίδρυμα δεν είναι βιώσιμο ή πιθανόν να καταστεί μη βιώσιμο, σύμφωνα με Κεντρική Τράπεζα που ενεργεί ως Αρχή Εξυγίανσης,
(β) χωρίς τη λήψη μέτρων εξυγίανσης, άλλες ενέργειες που δυνατό να ληφθούν σε εύλογο χρόνο, δεν επαρκούν ούτως ώστε το ίδρυμα να μπορεί να τηρεί τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας ή και ρευστότητας, και
(γ) το μέτρο εξυγίανσης είναι αναγκαίο για την προαγωγή της δημόσιας ωφέλειας και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
(2) Για σκοπούς αξιολόγησης, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο (α) του εδαφίου (1), η Αρχή Εξυγίανσης δύναται να λαμβάνει υπόψη μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιστάσεις, χωρίς ο κατάλογος αυτός να είναι εξαντλητικός:
(α) Το επηρεαζόμενο ίδρυμα αδυνατεί ή ενδέχεται να αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όταν καθίστανται απαιτητές∙
(β) τα περιουσιακά στοιχεία του επηρεαζόμενου ιδρύματος υπολείπονται ή ενδέχεται να υπολείπονται των υποχρεώσεών του∙
(γ) το επηρεαζόμενο ίδρυμα αδυνατεί ή ενδέχεται να αδυνατεί να τηρεί τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας ή και ρευστότητας∙
(δ) έχει μειωθεί σημαντικά η πρόσβαση του επηρεαζόμενου ιδρύματος σε πηγές χρηματοδότησης∙
(ε) η διατήρηση της λειτουργίας του επηρεαζόμενου ιδρύματος εξαρτάται από δημόσια χρηματοδοτική στήριξη ή θα υπήρχε τέτοια εξάρτηση ελλείψει εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης, εκτός από την περίπτωση που, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, το ίδρυμα ζητεί ένα από τα εξής:
i) κρατική εγγύηση για την άντληση ταμειακών διευκολύνσεων∙ ή
ii) κρατική εγγύηση για την ανάληψη νέων υποχρεώσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί σοβαρή διαταραχή στην οικονομία της Δημοκρατίας∙
(στ) υπάρχει σημαντική απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του επηρεαζόμενου ιδρύματος∙
(ζ) έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς το επηρεαζόμενο ίδρυμα∙
(η) υπάρχουν θεμελιώδεις ελλείψεις στο επιχειρησιακό σχέδιο του επηρεαζόμενου ιδρύματος ή το επηρεαζόμενο ίδρυμα έχει παραβιάσει ή ενδέχεται να παραβιάσει τους όρους, βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άδεια άσκησης εργασιών∙
(θ) είναι ορατός ο κίνδυνος έναρξης διαδικασίας εκκαθάρισης∙
(ι) το επηρεαζόμενο ίδρυμα λειτουργεί σε μη συνετή και ορθή βάση.
Με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η Αρχή Εξυγίανσης διασφαλίζει ότι τυχόν απώλεια που υφίσταται το θιγόμενο, από την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης, μέρος, δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα είχε υποστεί εάν το ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση ετίθετο, στο σύνολό του, απευθείας σε εκκαθάριση.
Σε περίπτωση εκκαθάρισης ιδρύματος, στο οποίο μέτρα εξυγίανσης έχουν εφαρμοστεί, τηρείται ειδική προτεραιότητα για σκοπούς κάλυψης των χρεών και απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του περί Εταιρειών Νόμου, ενώ η χρηματοδότηση των μέτρων εξυγίανσης γίνεται από το Ταμείο Εξυγίανσης Πιστωτικών και Αλλων Ιδρυμάτων και από το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων.
Έντονη αντίδραση της τρόικας για το σχέδιο εκκαθάρισης της Λαϊκής
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο ότι η tρόικα επιμένει για συγχώνευση Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής. Δεν συμφωνεί με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής, γιατί όπως υποστηρίζουν δεν θα επηρεαστούν τα ρωσικά κεφάλαια.
Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου: «Ή ψηφίζουμε νομοσχέδια ή την Τρίτη η Λαϊκή πάει σε κατάρρευση»
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αλλά και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου λίγο πριν τις 20.00, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης τόνισε σε δηλώσεις του: «Ή ψηφίζουμε νομοσχέδια ή την Τρίτη η Λαϊκή πάει σε κατάρρευση». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα». Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις 19.30, διέρρευσε η πληροφορία πως η ΕΚΤ θα σταματήσει την ρευστότητα προς την Κύπρο.
Αβέρωφ Νεοφύτου: «Πιστεύω με ψυχραιμία θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία της Λαϊκής»
«Εχετε ακούσει τον κεντρικό τραπεζίτη. Πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να θωρακίσει τη συνέχιση της Λαϊκής και να αποφύγουμε χρεοκοπία της τράπεζας. Πιστεύω με ψυχραιμία θα αποφύγουμε τη χρεωκοπία της Λαϊκής που θα σημαίνει 8000 χαμένες θέσεις εργασίας και ότι όλοι οι καταθέτες θα χάσουν όλες τις καταθέσεις τους. Εάν το νομοσχέδιο για την εξυγίανση ψηφιστεί και έχουμε πρόγραμμα συμφωνημένο την Τρίτη όλοι οι υπάλληλοι θα είναι στη δουλειά τους και τα υποκαταστήματα θα δουλέψουν. Δεν θα ήθελα στον τόπο μου να δω τις συνέπειες σε άλλη περίπτωση. Τα δύο τελευταία χρόνια σε διλλήματα είναι η κοινωνία. Κάνουμε τα πάντα να προστατεύσουμε όλες τις τράπεζες, τα παιδιά μας, τις οικογένειες μας» δήλωσε ο Αβ. Νεοφύτου του ΔΗΣΥ εξερχόμενος του Προεδρικού.
Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Ένα τέταρτο πριν τις 19.00 ξεκίνησε η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και ολοκληρώθηκε στις 21.00.
«Υπάρχουν νέα δεδομένα και θα τα διαχειριστούμε», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συστήνοντας σε όλους ψυχραιμία. «Γίνονται κινήσεις», είπε, «για να θωρακίσουμε κάποια πράγματα και να μειώσουμε τις επιπτώσεις». «Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Δεν είναι η ώρα που θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις με συναισθηματισμούς αλλά με την λογική για ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας. Θα δούμε στη Βουλή πώς θα χειριστούμε τα θέματα», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους, δεν έχει φθάσει στην Βουλή κανένα Κυβερνητικό νομοσχέδιο και αναμένεται ότι μετά την έκτατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, θα κατατεθούν με τη διαδικασία του επείγοντος το ή τα νομοσχέδια. Αν χρειαστεί να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να τα εξετάσει, είπε, θα συνέλθει και θα επανέλθουν στην Ολομέλεια της Βουλής για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.
Λόγω των συνεχών εξελίξεων καθυστέρησε η προγραμματισμένη για τις 19.00 συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Νωρίτερα, συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι διοικητές όλων των κυπριακών τραπεζών, αλλά και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Νέα διάψευση για λουκέτο στη Λαϊκή Τράπεζα – Reuters: Όριο 260 ευρώ στις αναλήψεις από ΑΤΜ της Λαϊκής
Η ώρα είναι περίπου 21.00 και ακόμα έξω από τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας παρατηρείται κοσμοσυρροή με καταθέτες να περιμένουν να κάνουν ανάληψη από τα ΑΤΜ.
Λίγο μετά τις 19.30 το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δημοσίευσε την είδηση πως επιβάλλεται όριο 260 ευρώ στις αναλήψεις από ΑΤΜ της Λαϊκής Τράπεζας. Λίγο μετά, η Καθημερινή Κύπρου δημοσίευσε: «Η Λαϊκή Τράπεζα ενημερώνει το κοινό ότι εξ αιτίας της μεγάλης ζήτησης μετρητών από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές της Τράπεζας και με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όλων των πελατών της, από τώρα και στο εξής το όριο ανάληψης μετρητών από τις ΑΤΜ θα είναι 260 ευρώ ημερησίως».
Νέες πληροφορίες που μεταδόθηκαν λίγο πριν τις 18.00 στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν πως ανακοινώθηκε επίσημα στους υπαλλήλους της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου πως η τράπεζα βάζει λουκέτο. Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και η ίδια η τράπεζα προέβη λίγα λεπτά αργότερα σε διάψευση και της νέας αυτής φημολογίας.
«Άλλο αναδιάρθρωση κι άλλο κλείσιμο» είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, ενώ διαβεβαίωσε πως το σχέδιο δεν προβλέπει απολύσεις.
Eιδικότερα, κληθείσα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ για αποστολή επιστολών σε υπαλλήλους της Λαϊκής Τράπεζας, η κ. Στυλιανού ανέφερε: «Αφού επικοινώνησα με τον Πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή Τάκη Φειδία, είμαι επίσης υποχρεωμένη να διαψεύσω την πληροφόρηση ότι έχουν σταλεί επιστολές απόλυσης προσωπικού της Τράπεζας».
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν νεώτερα όσον αφορά την τύχη της Λαϊκής Τράπεζας, η κ. Στυλιανού είπε ότι γίνονται διάφορες σκέψεις όσον αφορά το θέμα της Λαϊκής και πώς θα επέλθει η ομαλότητα, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της.
(Ουρές έξω από τη Λαϊκή Τράπεζα)
Αναφορικά με τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τις ATM, καθώς και ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι άδειες οι μηχανές, η κ. Στυλιανού είπε ότι έχουν φροντίσει έτσι ώστε να υπάρχει ρευστότητα μέσω των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών.
«Αν έχει παρατηρηθεί κάποιο περιστατικό θα είναι επειδή θα υπήρξε μεγάλη ζήτηση και θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να ανεφοδιαστούν οι μηχανές. Ο εφοδιασμός των ΑΤΜ γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα υπάρχει ρευστότητα μέχρι τη Δευτέρα που θα είναι η τραπεζική αργία», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, σενάρια που ήθελαν την πώληση της Λαϊκής σε Ρώσους επενδυτές διαψεύστηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση.
Πάντως, γύρω στις 17:30 το απόγευμα στο Προεδρικό μετέβη και ο πρόεδρος του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη.
Στον Πρόεδρο της Βουλής διοίκηση και προσωπικό της Λαϊκής
Στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής εισήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τις 22.00 μέλη της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας και του προσωπικού, όπως και της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων.
Στη Βουλή συνεχίζονται οι συνεδρίες των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και αναμένεται η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.
Ένταση στη συγκέντρωση τραπεζοϋπαλλήλων έξω από την κυπριακή Βουλή
Από τις 17.45, είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση εκατοντάδων τραπεζοϋπαλλήλων έξω από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Διαμαρτύρονται έντονα για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας. Με πανό και συνθήματα διαμαρτύρονται για τις αναμενόμενες απολύσεις τους όπως υποστηρίζουν.
«Όχι στη θυσία τραπεζών», αναγράφει το κεντρικό πανό διαμαρτυρίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ανακληθεί άδειες των μελών του αστυνομικού σώματος, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων αναμένεται να ξεπεράσει τις δυο χιλιάδες ενώ καταφθάνουν από όλες τις πόλεις.
Επικρατεί έντονος αναβρασμός και είναι εκρηκτικό το κλίμα, ενώ οι διαδηλωτές κατάφεραν σε κάποια στιγμή να σπάσουν τον προστατευτικό κλοιό της αστυνομίας έξω από το κτήριο της Βουλής των αντιπροσώπων.
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, προπηλακίστηκε από τους διαδηλωτές, ενώ επιχειρούσε να εισέλθει στο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Άκουσε να μηνύματα των διαμαρτυρομένων και τους υποσχέθηκε ότι θα τα μεταφέρει ενώπιον της Βουλής. Το κλίμα ωστόσο παραμένει τεταμένο, οι διαδηλωτές επιχειρούν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας, που ενισχύεται συνεχώς με νέες δυνάμεις στην περιοχή.
(Μαινόμενοι τραπεζοϋπαλληλοι έξω από την κυπριακή Βουλή)
Reuters: «Έγινε ανοιχτή συζήτηση για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ»
Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται σε τηλεφωνική διάσκεψη του Euroworking Group την Τετάρτη, στην οποία συζητήθηκε ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ και την επιβολή περιορισμών κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κύπρος δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στην τηλεφωνική διάσκεψη και ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της Κύπρου είναι συναισθηματική, δεν μπορεί να βρει λογικές λύσεις και μάλιστα ένας αξιωματούχος αναφέρει ότι έγινε ανοιχτή συζήτηση για αποχώρηση της Κύπρου από το ευρώ.
Στην τηλεφωνική διάσκεψη συμμετείχαν μέλη του Eurogroup Working Group, δηλαδή υφυπουργοί οικονομικών και επίσημοι των ταμείων, όπως επίσης και από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή επιτροπή.
Η Κύπρος δεν δέχθηκε να λάβει μέρος στην κλήση, απόφαση που πολλοί συμμετέχοντες χαρακτήρισαν ως προβληματική και ενδεικτική της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο.
Μάλιστα, Γάλλος αξιωματούχος, πάντα σύμφωνα με το Reuters ανέφερε: «Η Κυπριακή βουλή είναι προφανώς πολύ συναισθηματική και δεν θα αποφασίσει τίποτα, αν η Κύπρος δεν νιώθει ότι μπορεί να συμμετέχει στην κλήση, τότε σαφώς είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό».
Ο Γερμανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ήθελε να έχει στοιχεία για την εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο στη Ρωσία και τη Βρετανία και τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι για να βρούμε άμεση λύση, αρκεί να γίνουν σεβαστές οι παράμετροι της διάσωσης όπως τέθηκαν το προηγούμενο Σάββατο.
«H κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή»
«H κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.
Όπως τόνισε ο κ. Ο’ Κόνορ, η Κομισιόν τηρεί στάση αναμονής αλλά και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο με την Κύπρο όσο και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι έχει ήδη τεθεί από την ΕΚΤ το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου η Κύπρος πρέπει να παρουσιάσει μια «αξιόπιστη και συνεκτική λύση».
«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει» πρόσθεσε ο κ. Ο’ Κόνορ, αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει τα διάφορα σενάρια που εξετάζονται από την κυπριακή κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει «συστημικά σημαντική» την Κύπρο και συμπλήρωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να δώσουν λύση, λαμβάνοντας μια απόφαση κατά την αποψινή τηλεδιάσκεψη.