Του Φώτη Τριάρχη

Ένας διάλογος με νόημα διεξήχθη μεταξύ της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, η Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, ρώτησε: «Μας θέλετε εδώ;» – εννοώντας το ΔΝΤ.

«Σας θέλουμε» απάντησε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε: «Πρέπει επίσης να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε επίσης: «Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική, όπως π.χ. για τον πολλαπλασιαστή. Όμως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carte. Να πείτε και την άποψή σας για το χρέος και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα».

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τις πληροφορίες που αναφέρουν προαπαιτούμενα δανειστών, κύκλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι «η συμφωνία που προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση δεν θα παραβιάζει καμία κόκκινη γραμμή».

Επιβεβαίωναν επίσης ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση, εν αντιθέσει με ΕΚΤ και Κομισιόν που είναι πιο κοντά στην πρόταση της Αθήνας. Σημείωναν επίσης ότι και η Γαλλία είναι θετική στην ελληνική πρόταση – όπως απεδείχθη από τις δηλώσεις Ολάντ-Μοσκοβισί), την ώρα που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδειξε ενοχλημένος από την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την εξαμερή συνάντηση.

Όσο για τα μέτρα, οι ίδιες πηγές εξηγούν:

1. Η κυβέρνηση πέτυχε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015 και 2% για το 2016, κάτι που μεταφράζεται σε 8 δις, την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ως στόχο 3,5% και 4,5% αντίστοιχα.

2. Τα όποια φορολογικά μέτρα, θα προκύπτουν από τα υψηλά εισοδήματα.

3. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η ακύρωση της «έκπτωσης» των εργοδοτικών εισφορών φέρεται πως είναι αίτημα του ΔΝΤ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει σχολιαστεί η εισήγηση Σόιμπλε και ΔΝΤ που αφορά τον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και η Κριστίν Λαγκάρντ ζητούν να έχει ψηφιστεί η πρόταση μέτρων από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα κοινοβούλια ή τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που δανείζουν την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: