Ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ δέχτηκε πυρά κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή, ο Γιάννης Διονυσόπουλος, ο οποίος ως πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου είχε εισηγηθεί την παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη της Ροδόπης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε τουλάχιστον ασυνήθη και ανεξήγητη την τακτική του κ. Διονυσόπουλου να ορίσει τον ίδιο εισηγητή και στις τέσσερις υποθέσεις που αναγνώριζαν κυριότητα της Μονής στη Βιστωνίδα.

Επίσης, είπε ότι είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ο ηγούμενος Εφραίμ κλήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο, για να δώσει σε αίθουσά του διάλεξη -περί νομικής…-, τη στιγμή που το Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της Μονής.  

Πιο καυστικός ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, ο οποίος διερωτήθηκε αν ο κ. Διονυσόπουλος από δόλο ή από αμέλεια απέφυγε να γνωστοποιήσει στον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη, ότι στη δίκη της Ροδόπης η γραμμή ήταν υπέρ του Δημοσίου και όχι συμβιβασμός. Ο κ. Φωτιάδης λίγες μέρες αργότερα υπέγραψε το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής.

Όπως σχολίαζαν πολιτικοί, αλλά και άνθρωποι του Τύπου, η στάση αυτή των βουλευτών της ΝΔ και μάλιστα εκ των πλέον νομιμοφρόνων, αποκαλύπτει την τακτική της Ρηγίλλης: να καλύψει τα πολιτικά πρόσωπα και ιδίως τους νυν υπουργούς, Ευάγγελο Μπασιάκο και Πέτρο Δούκα και να στοχοποιήσει υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως ο κ. Διονυσόπουλος, ο οποίος χρημάτισε μάλιστα νομικό σύμβουλο στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ως το τέλος της υπουργίας Ρουσόπουλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Διονυσόπουλος παραδέχτηκε ότι είχε τρεις συναντήσεις με τον ηγούμενο Εφραίμ την κρίσιμη περίοδο, ενώ αποκάλυψε ότι μία εβδομάδα μετά την παραίτηση Ρουσόπουλου, αποχώρησε και ο ίδιος από το γραφείο του νομικού συμβούλου στη Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Πάντως αρνήθηκε ότι ήταν συνεργάτης και μάλιστα στενός του πρώην υπουργού Επικρατείας. Ισχυρίστηκε μάλιστα, πως -αν και νομικός του σύμβουλος- τον είχε συναντήσει μόλις μια φορά και άλλες τρεις περίπου στο… πόδι, ενώ άλλη μία φορά συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα του βασικού μετόχου.

Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι δέχθηκε παρεμβάσεις είτε από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ για γνωμοδοτήσεις και διέψευσε ότι συμμετείχε στη συνάντηση με τοπικούς φορείς της Ξάνθης.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ζήτησε από τον Άρειο Πάγο τους φακέλους για την πειθαρχική και ποινική έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση, ενώ ο πρόεδρός της, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανακοίνωσε πως οι βουλευτές – μέλη της θα μεταβούν για αυτοψία τόσο στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας, όσο και στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής.