Φούντωσε για τα καλά η κόντρα ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.
Την οργή του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου προκάλεσαν οι δηλώσεις Φίλη, σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας σε σημαντικές ιστορικές στιγμέςΤην οργή του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη, σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας σε κομβικές ημερομηνίες της ελληνικής Ιστορίας.
Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, αναρωτήθηκε για τον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».
Δείτε το βίντεο:
Άμεση ήταν η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, κάνοντας λόγο για «ανιστόρητες συμπλεγματικές και προσβλητικές απόψεις για την κοινωνία που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».
Μαζί με την επιστολή του, ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή, η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».
Είναι σαφές πως η Ιεραρχία της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τους κατά καιρούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που απευθύνει ο υπουργός Παιδείας εναντίον θέσεών της, αλλά και από τις μεταρρυθμίσεις που κάνει στον χώρο της Παιδείας, οι οποίες σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους πλήττουν και προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά από πολλές προκλήσεις, όπως υποστηρίζουν οι εν λόγω κύκλοι, η επιστολή του Αρχιεπισκόπου έχει στόχο να δημοσιοποιηθεί η έντονη δυσαρέσκειά του και να πάρει θέση η κυβέρνηση επί του θέματος.
Ο Αρχιεπίσκοπος σε πρόσφατες δηλώσεις του, είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτα και επικίνδυνα τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των ΘρησκευτικώνΘεωρούν πως οι απόψεις αυτές του κ. Φίλη δημιουργούν προβλήματα στην καλή προσωπική σχέση που έχει ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον πρωθυπουργό.
Ο Μακαριότατος μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτα και επικίνδυνα τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό «να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλει κάθε μία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων» και να συνεργαστεί «επιτέλους» Εκκλησία και Πολιτεία σε μια κοινή βάση.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Το μάθημα των Θρησκευτικών περνά μια κρίση και έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε πάνω σε μεγάλη βάση χωρίς χρονικά όρια πέντε ημερών ή δέκα ημερών αλλά με περισσότερο χρόνο και περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις».
Απαντώντας, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επισήμανε ότι «τα νέα προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας».
Σημείωσε ακόμη ότι τα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα και πως η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
«Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας» πρόσθεσε.
«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στον διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων» κατέληξε.
Φαίνεται πως τελικά αυτοί οι διακριτοί ρόλοι κάπου «μπερδεύτηκαν» και το κουβάρι πλέον καλείται να «ξεμπλέξει» ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνοντας κάποια πρωτοβουλία…
Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον πρόεδρο της Βουλής
«Σας αποστέλλω τον τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 με τίτλο Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή.
Ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Έθνος και τον Λαό μας. Αφιερώνεται δε στην μνήμη των εθνομαρτύρων Κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την Ιερή Πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας.
Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Έθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται.
Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».