Η βροχή εξαγγελιών αλλαγής πολιτικής της νέας κυβέρνησης προκάλεσε κραχ στο Χρηματιστήριο και στον τραπεζικό κλάδο και ανησύχησε το Μαξίμου.
Ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, διεμήνυσε παράλληλα στους εταίρους μας: Έχουμε σχέδιο, η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ, έχει τη δική της άποψη, τη δική της γνώμη, τις δικές της προτάσειςΓια το σκοπό αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα: «Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει κλίμα αναταράξεων» δήλωσε μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει των επισκέψεων του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και του προέδρου του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι μέλημα της κυβέρνησης «είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών» αλλά πρόσθεσε ότι το κράτος «θα ασκήσει τα μετοχικά του δικαιώματα με τρόπο που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ιδιωτών πολιτών». Πρόσθεσε δε πως δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις καθώς έχει προβλεφθεί ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από άλλες πηγές.
Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προσέλκυση επενδύσεων και επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι ούτε η ρήξη ούτε η συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί σε καταστροφή.
Ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, διεμήνυσε παράλληλα στους εταίρους μας: «Έχουμε σχέδιο, η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ, έχει τη δική της άποψη, τη δική της γνώμη, τις δικές της προτάσεις. Κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια και γι’ αυτό μιλούμε για διάλογο. Ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίους εκβιασμούς».
Είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση ανέμενε τις αντιδράσεις από τις ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο (έκλεισε με πτώση 9,24%), ενώ για όσες επιχειρήσεις δήλωσαν οι νέοι υπουργοί ότι θα επανακρατικοποιηθούν, όπως ΔΕΗ, ΟΛΠ, οι μετοχές τους υπέστησαν καθίζηση. Το γεγονός απασχόλησε το Mέγαρο Μαξίμου επί μακρόν, αλλά επί του παρόντος συνίσταται ψύχραιμη αντιμετώπιση.
Πτώση στο Χρηματιστήριο-προειδοποίηση της S&P
Μαζικές αποχωρήσεις από το χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφηκαν κατά την «Μαύρη Τετάρτη», με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2012. Ποσοστιαία, ο γενικός δείκτης είχε απώλειες 9,24%, ενώ έφτασε στις 711 μονάδες. Μεγάλος «χαμένος» υπήρξε ο κλάδος των τραπεζών που υποχώρησε άνω του 43%, μεταβολή που αντιστοιχεί σε όρους κεφαλαιοποίησης σε απώλειες 7,5 δις ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank , Πειραιώς.
Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από 183 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται πλέον στο 16,44%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 10,33%, ενώ η απόδοση του πενταετούς διαμορφώθηκε στο 13,09%, αγγίζοντας νέο ιστορικό.
Πού οφείλεται το κραχ στο ταμπλό; Στη διασαφήνιση των προθέσεων της νέας κυβέρνησης για το τι θα πράξει σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Την Τετάρτη, δηλαδή, υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων υπουργών για την ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, της ΔΕΗ, της ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ. Πρόκειται για έργα των οποίων η υλοποίηση είχε κλειδώσει και μέσω των οποίων αναμένονταν έσοδα ύψους άνω των 2 δις ευρώ μόνο από την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και των περιφερειακών αερολιμένων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το «πάγωμα» των συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων έστειλε ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εκμεταλλευτεί με τέτοιο τρόπο την «περιουσία» της, ώστε να της αποφέρει μόνιμα και σταθερά έσοδα. Για παράδειγμα, από την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών το Δημόσιο θα εισέπραττε, εκτός από το 1,2 δις., μηνιαίο ενοίκιο 22,9 εκατ. ευρώ για διάρκεια 40 χρόνων.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι δημοσίευμα του business insider αναφέρει ότι η αριστερή διακυβέρνηση τρομάζει τους επενδυτές, με μεγάλο αριθμό ξένων funds να έχει εγκαταλείψει τις συμμετοχές του σε τράπεζες και εισηγμένες εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, η στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία σχετικά με το θέμα των κυρώσεων που θέλει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα προβληματισμού για τους ξένους επενδυτές. Μάλιστα, πρόσφατο δημοσίευμα του CNBC σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει διαχωρίσει τη θέση της από την απόφαση της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και η στροφή αυτή φανερώνει ότι οι διαφορές της ελληνικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. υπερβαίνουν το πεδίο της οικονομικής πολιτικής και των μέτρων λιτότητας.
Έτσι, το μείγμα της «νέας εποχής» που φέρνει η κυβέρνηση στις επενδύσεις και στο γεωπολιτικό πεδίο ταρακούνησαν το χρηματιστήριο.
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Οικονομολόγο Δημήτρη Τσαγκάρη και τον καθηγητή οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύση Χιόνη.
Δ. Xιόνης: «Oι εξαγγελίες, στον βαθμό που είχαν να κάνουν με την ακύρωση κάποιων επενδυτικών σχεδίων, επηρέασαν τους δείκτες του Χρηματιστηρίου. Αναμένουμε τις αναπτυξιακά σχέδια της νέας κυβέρνησης ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα».
Δ. Τσαγκάρης: «H πτώση είναι υπερβολική, γιατί δεν υπήρξε κάποιο γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή. Τις επόμενες ημέρες θα σταθεροποιηθεί ο γενικός δείκτης».
Oι εξαγγελίες της πρώτης ημέρας
«Εκπαραθύρωση» της τρόικας, εκτίναξη του βασικού μισθού στα προ μνημονίου μεγέθη, ρύθμιση των κόκκινων δανείων, επαναπρόσληψη απολυμένων, «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμηση της σπατάλης, χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που ανακοίνωσαν με ενθουσιασμό οι νέοι υπουργοί (έμπειρα και άπειρα στελέχη), πριν καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής τους στο πρωτόκολλο παραλαβής των καθηκόντων τους.
Μηλιός: «Τρόικα τέλος»
Το τέλος της τρόικας προανήγγειλε ο Γιάννης Μηλιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.
«Είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν από τις ευρωεκλογές, ότι η τρόικα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες που πήγε, παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις βασικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της ιδρυτικής συνθήκης της. Επομένως, η τρόικα τέλος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Λαφαζάνης: «Τέλος η τρόικα και τα μνημόνια»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε το τέλος της τρόικας και των μνημονίων, καθώς και «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων και επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών των ΕΛΠΕ που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ.
«Με την κυβέρνηση μας τελειώνουν δυο πράγματα. Η τρόικα και τα μνημόνια. Όσοι εφαρμοστικοί νόμοι υπάρχουν στο υπουργείο σταδιακά θα ακυρωθούν. Ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι να βάλουμε τέλος στη διάσπαση και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση και θα λειτουργεί με αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Θα δώσουμε μια νέα πνοή στη ΔΕΗ. Θέλουμε να επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της για να την απαλλάξουμε από ληστρικά δικαιώματα», εξήγησε.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του γνωστοποίησε επίσης την πρόθεσή του να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το πακέτο των μετοχών των ΕΛΠΕ να επιστρέψει στο Δημόσιο, να παταχθεί η λαθρεμπορία και, τέλος, να στηριχτούν οι μικροί και πολύ μικροί παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σκουρλέτης: Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
«Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι τα μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης.
«Θα κινηθούμε στον αντίποδα των μνημονιακών επιταγών και κατευθύνσεων, γιατί αυτό είναι επιλογή του λαού» τόνισε, επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης.
Βαλαβάνη: «Τέλος οι κατασχέσεις, αυξάνονται οι μισθοί»
«Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών και αυξάνονται οι μισθοί. Έτσι θα επιστρέψει η ελπίδα», τιτλοφορείται η συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής μας θα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας. Πρώτον διότι δεν την αναγνωρίζουμε ως νόμιμο όργανο με το οποίο να διαπραγματευθούμε. Και διότι το πρόγραμμά μας εξηγεί καλά, σημείο προς σημείο, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις μας», δήλωσε η κ. Βαλαβάνη.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση ζητεί από τους πιστωτές την περικοπή του χρέους, «κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2009, όπως παραδέχθηκαν και οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Ερωτηθείσα δε σχετικά με το αίτημα των δανειστών για νέες περικοπές, απαντά ότι «η χώρα δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους επιβολές, διότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για επανάκτηση της αξιοπρέπειας και για να ξαναδοθεί, στους ανθρώπους, λίγη ελπίδα».
Η Νάντια Βαλαβάνη υπογράμμισε, επίσης, ότι θα σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί των κατοικιών, θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, και θα επανασυνδεθεί το φως στις φτωχές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, διότι «πρόκειται για δέσμευση πολιτισμού».
Σε ερώτηση σχετικά με την εξεύρεση πόρων, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι «θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δεν κατέληξαν στη διάσωση των τραπεζών και αναμένεται, παράλληλα, και η αποδέσμευση ευρωπαϊκών πόρων».
«Δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο που υπέγραψε ο Σαμαράς, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχεί. Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών μας, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Όχι με οριζόντιες και γενικευμένες περικοπές, αλλά με παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός και λιγότερο δαπανηρός ο κρατικός μηχανισμός», κατέληξε η κ. Βαλαβάνη.
Σταθάκης: «Ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια»
Αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και νέο νόμο για τα «κόκκινα δάνεια» προανήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης κατά τη διάρκεια παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο, θα είναι το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Κατρούγκαλος: «Ανάκληση απολύσεων από διαθεσιμότητα»
Την ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. «Έχουμε δεσμευτεί ότι όσες απολύσεις έγιναν αντισυνταγματικά -μέσα σ’ αυτές και όσες έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας- θα ανακληθούν. Ανακαλούνται όλες οι απολύσεις που έγιναν βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν αναγνωρίζονται από τη νέα κυβέρνηση οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της τρόικας».
Βαρουφάκης: «Επαναπροσλαμβάνονται οι απολυμένες καθαρίστριες»
Την επιστροφή στα πόστα τους εξήγγειλε για την απολυμένες καθαρίστριες ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
«Το υπουργείο δεν θα στελεχωθεί από κομματικό στρατό και ορδές συμβούλων. Θα αξιοποιήσουμε το υπάρχον προσωπικό. Έτσι θα εξοικονομήσουμε τους απαραίτητους πόρους για την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών», ανέφερε.
Χριστοδουλοπούλου: «Ιθαγένεια στα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα»
Την χορήγηση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών».
«Πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν, αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ», κατέληξε.
Κουράκης: «Τέλος στην Τράπεζα Θεμάτων»
Σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της παιδείας έρχονται, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης.
Όπως αποκάλυψε, οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν» και πρόσθεσε ότι «οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοικτές σε όλους».
«Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δείτε επίσης: