Του Φώτη Τριάρχη
Λίγες ώρες πριν το προεδρείο της Βουλής εκφωνήσει το όνομα του Σταύρου Δήμα για την έναρξη της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις φθάνουν στο απόγειό τους.
Οι πιέσεις, οι τακτικισμοί και η στρατηγική, από όλες τις πλευρές, κλιμακώνονται.
Η κυβέρνηση κάνει και ξανακάνει υπολογισμούς επιχειρώντας να αποσαφηνίσει το τοπίο. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ότι σταματά πλέον την οξεία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξήγησή της: θέλει να αποκλιμακώσει την ένταση στο πολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση να εμφανιστεί ως η υπεύθυνη δύναμη και να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ -εφόσον συνεχίσει την τακτική της αντιπαράθεσης-, αλλά κυρίως να ηρεμήσει το κλίμα μεταξύ των βουλευτών που αμφιταλαντεύονται.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, από τη μεριά τους, δεν εμφανίζονται δεδομένοι. Θέλουν να ψηφίσουν -και πιθανότατα αυτό θα πράξουν στην τρίτη ψηφοφορία-, αλλά επιθυμούν να δείξουν ότι πέτυχαν και κάτι.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, δεν εμφανίζονται δεδομένοι. Θέλουν να ψηφίσουν -και πιθανότατα αυτό θα πράξουν στην τρίτη ψηφοφορία-, αλλά επιθυμούν να δείξουν ότι πέτυχαν και κάτιΓια παράδειγμα, οι «8» που συνυπέγραψαν κείμενο για συναινετική εκλογή Προέδρου, αλλά παράλληλα και για ορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 και αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν πρόκειται εύκολα να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, αν δεν πάρουν κάτι χειροπιαστό. Με εξαίρεση τον Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες, οι υπόλοιποι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και αναμένεται να ψηφίσουν «παρών» στις δύο πρώτες ψηφοφορίες ή να απουσιάσουν.
Πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν από τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε κίνηση της τελευταίας στιγμής: να αποσύρει την υποψηφιότητα Δήμα – ή να παραιτηθεί οικεία βουλήσει ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος – και να αντικατασταθεί με κάποιον που θα άρει τις επιφυλάξεις τους, όπως λένε.
Οι σίγουροι
Δεδομένου ότι τα δύο κόμματα της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να έχουν διαρροές, αφού και οι «παπανδρεϊκοί» ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν Δήμα, το ενδιαφέρον στρέφεται στους ανεξάρτητους βουλευτές και στις Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜΑΡ. Η δήλωση Κουβέλη ότι δεν θα θεωρήσει αργυρώνητο όποιον βουλευτή ψηφίσει υπέρ της εκλογής Δήμα αναπτέρωσε το ηθικό της συγκυβέρνησης.
Όπως επίσης και η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποίησε πως η ρευστότητα στην αγορά τελειώνει και κάλεσε τους βουλευτές να προσμετρήσουν στη στάση που θα κρατήσουν για την προεδρική εκλογή αυτήν την παράμετρο. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, τα αριθμητικά δεδομένα για την κυβέρνηση έχουν ως εξής: σίγουροι είναι οι 155 (άθροισμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και ακόμη 7 ανεξάρτητοι. Σύνολο 162 βουλευτές, πολύ μακριά από τους 180.
Ωστόσο, πολλά θα κριθούν και από τις «γιάφκες» που στήθηκαν το βράδυ της Τρίτης. «Έχει πολύ ξενύχτι απόψε» έλεγε χθες προς το zougla.gr ένας εκ των βουλευτών που κλίνουν προς το «ναι», εννοώντας συναντήσεις και δείπνα μεταξύ ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
(155) ΠΑΣΟΚ – ΝΔ: ΝΑΙ
ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ: ΟΧΙ
Χ.Α.: ΟΧΙ
ΑΝΕΛ: ΟΧΙ
Πάνος Καμμένος: ΟΧΙ
Παύλος Χαϊκάλης: ΟΧΙ (Έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση μείζονος εθνικού θέματος μπορεί να αλλάξει τη στάση του)
Σταυρούλα Ξουλίδου: ΟΧΙ (Έχει κάνει τις ίδιες δηλώσεις με τον Παύλο Χαϊκάλη, αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν θα ψηφίσει σε καμία περίπτωση)
Μαρίνα Χρυσοβελώνη: ΟΧΙ
Τέρενς Κουίκ: ΟΧΙ
Γιάννης Δημαράς: ΟΧΙ
Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά: ΟΧΙ
Έλενα Κουντουρά: ΟΧΙ
ΔΗΜΑΡ: ΟΧΙ
Θωμάς Ψύρρας – Νίκη Φούντα – Νίκος Τσούκαλης: Συνυπέγραψαν το κείμενο των «8» με το οποίο ζητούσαν συναινετική εκλογή Προέδρου και ορισμό εκλογών το 2015. Είναι πιθανό ο Ν. Τσούκαλης και ο Θ. Ψύρρας στο τέλος να αλλάξουν στάση και να υπερψηφίσουν για Πρόεδρο στην τρίτη ψηφοφορία. Η Ν. Φούντα δήλωσε δύο φορές ότι δεν θα ψηφίσει.
Οι υπόλοιποι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσουν την απόφαση που έχουν λάβει τα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Ανεξάρτητοι βουλευτές
Κατερίνα Μάρκου: ΝΑΙ
Θεοδώρα Τζάκρη: ΟΧΙ
Οδυσσέας Βουδούρης: ΟΧΙ
Θόδωρος Παραστατίδης: ΟΧΙ
Χρυσούλα Γιαταγάνα: ΟΧΙ
Ραχήλ Μακρή : ΟΧΙ
Μίμης Ανδρουλάκης : ΟΧΙ
Πέτρος Τατσόπουλος: ΟΧΙ
Μάρκος Μπόλαρης: ΟΧΙ
Γ. Κουράκος: «Ναι» σε ΠτΔ υπό προϋποθέσεις
Βασίλης Οικονόμου: «Παρών» στις δύο πρώτες – Ναι στην τρίτη
Σπύρος Λυκούδης – Γρηγόρης Ψαριανός: Ναι και στις τρεις
Βασίλης Καπερνάρος – Μίκα Ιατρίδη – Γιώργος Κασαπίδης – Χρήστος Αηδόνης – Παναγιώτης Μελάς – Κώστας Γιοβανόπουλος – Γιώργος Νταβρής – Πάρις Μουτσινάς: κλίνουν προς το ΝΑΙ
Στάθης Μπούκουρας – Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: ΝΑΙ
Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας δεν αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 163 – 164 βουλευτές, ενώ στην τρίτη φαίνεται πως 174 θα τον ψηφίσουν, εκτός αν αλλάξει δραματικά η πολιτική συγκυρία (αλλαγή υποψηφίου ή αλλαγή πρωθυπουργού ή δέσμευση για ημερομηνία εκλογών).
Ανακοίνωση του Μαξίμου για την πρώτη ψηφοφορία
Την ίδια ώρα, μήνυμα προς τους βουλευτές εν όψει της σημερινής, πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε ανακοίνωση που εξεδόθη το μεσημέρι της Τετάρτης από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφέρεται: «Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Διαβάστε επίσης:
Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας