Την αποφασιστικότητά τους να εδραιωθεί και να συνεχισθεί η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ διεμήνυσαν οι ηγέτες των τριών χωρών, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στέλνοντας επίσης μηνύματα για σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αμέριστη στήριξη στην πρωτοβουλία εξέφρασε και ο αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ.
Ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε υπέροχο ότι εντείνεται η συνεργασία των τριών χωρών και ότι οι ηγέτες τους επισκέπτονται την Μπερ Σεβά «που σε παλαιότερα χρόνια ήταν έρημος αλλά τώρα έχει 250 χιλιάδες πληθυσμό και αποτελεί μια κυβερνοπόλη».
Πρόσθεσε ότι η προσωπική φιλία ανάμεσα στους τρεις ηγέτες ενδυναμώνεται ενώ οι σχέσεις των κρατών επεκτείνονται. «Σε μια ταραχώδη περιοχή μοιραζόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και όλοι απειλούμαστε από δυνάμεις τρομοκρατίας», όπως σημείωσε είπε.
Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι το Περιβάλλον, η Υγεία, ο Τουρισμός, οι υπηρεσίες διάσωσης είναι μερικοί από τους τομείς συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ αναφέρθηκε στην αλληλοβοήθεια που προσφέρουν οι χώρες τους σε ό,τι αφορά την κατάσβεση πυρκαγιών.
Αναφερόμενος στην παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Σύνοδο κ. Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «αντανακλά τη στήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες μας, και στις αξίες μας.
«Ένα από τα έργα αυτά είναι ο αγωγός EastMed. Ο πιο μακρύς υποθαλάσσιος αγωγός. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία κάτι που θα ανοίξει νέους διαδρόμους προς την Ευρώπη και σε επιπρόσθετη συνεργασία ανάμεσα μας. Επαναβεβαιώσαμε τη συμφωνία και θα υπογράψουμε επίσημα σε λίγους μήνες, συγκεκριμένα του χρόνου στην Ελλάδα. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί και υπάρχουν τεράστιες προοπτικές», είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Ο κ. Νετανιάχου ενημέρωσε τους άλλους δύο ηγέτες για τα τούνελ που εντοπίστηκαν στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και είπε ότι εντείνονται οι κίνδυνοι από το Ιράν.
Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για την Μπερ Σεβά, που μεταμορφώθηκε από μία περιοχή στη μέση της ερήμου σε μία σύγχρονη πόλη με σημαντικό ρόλο στον τομέα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας.
«Το ότι συναντιόμαστε για πέμπτη φορά σηματοδοτεί ότι έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό συνεργασίας. Στόχος, να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα γίνει κοντά στην Κνωσό, στην Κρήτη, τον Φεβρουάριο του 2019 όπου θα υπογραφεί και επισήμως η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.
«Θα βρεθούμε στην Κρήτη για να σηματοδοτήσουμε ότι θα είναι νησί συνεργασίας και ανάπτυξης, από όπου θα περνά ο EastMed. Θέλουμε την ενέργεια γέφυρα συνεργασίας, όχι συγκρούσεων», τόνισε.
Αναφορικά με τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
Επίσης, τόνισε ότι «προχωράμε με σταθερά βήματα μια σχέση ουσιαστικής συνεργασίας.
Σχετικά με τα αποτελέσματα της Τριμερούς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκόμισε πλούσια εμπειρία σε θέματα κυβερνοασφάλειας, μυστικών υπηρεσιών και άμυνας, γιατί, όπως παρατήρησε, οι απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές που γνωρίζαμε.
Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Νετανιάχου τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου νέου τύπου στη Θεσσαλονίκη, που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για συνέργειες ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικές, αλλά και επιχειρήσεις από τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
«Είναι μία επένδυση στο μέλλον» υποστήριξε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση και τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στη χώρα και δήλωσε ότι στην Τριμερή συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών για τις εξελίξεις.
Για το Μεσανατολικό ανέφερε την προσήλωση της Ελλάδας στην επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.
Σημείωσε τη στήριξή της Ελλάδας στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας το συντομότερο, στη βάση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.
Αναστασιάδης: Οι συνεργασίες μας δεν στρέφονται εναντίον κανενός
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «η οποία υπήρξε απόλυτα επιτυχής, υιοθετήσαμε τη Διακήρυξη της Μπερσεβά με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα κυβερνασφάλειας και την υπογραφή σχετικών Μνημονίων Συναντίληψης, κάτι που αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ασύμμετρων απειλών που στρέφονται εναντίον της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Και πρόσθεσε: «Το σημαντικότερο είναι τα όσα συνομολογούνται, και σήμερα έχουμε καταλήξει για την κατασκευή του αγωγού EastMed για τον οποίον αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για να καταστεί δυνατόν ενδεχομένως μεταξύ και τεσσάρων χωρών.
Το έργο αυτό είναι από τα ουσιαστικότερα επιτεύγματα της τριμερούς μας συνεργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη πως σαν αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών η περιοχή μας θεωρείται από τις πλέον ευάλωτες σε αρνητικές συνέπειες, ενημέρωσα του φίλους Πρωθυπουργούς για την πρωτοβουλία που προτίθεμαι να αναλάβω, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε., για τη δημιουργία στην Κύπρο ενός περιφερειακού κέντρου διαμόρφωσης και συντονισμού πολιτικής και δράσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου και Μέσης Ανατολής.
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Αναστσιάδης: «Επαναβεβαιώσαμε την πολιτική μας προσήλωση στην προώθηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως EuroAsia Interconnector, ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκεί να υλοποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ.
Προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, «προσφάτως αποφασίσαμε τη σύσταση μόνιμης Γραμματείας με έδρα τη Λευκωσία που από τη `η Ιουλίου θα έχει τον περαιτέρω συντονισμό του πλέγματος των συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει, με φιλοδοξία την μετεξέλιξη της σε ένα περιφερειακό διακρατικό οργανισμό συνεργασίας κατά το πρότυπο του ΟΑΣΕ».
Θέλουμε να επαναλάβουμε πως οι συνεργασίες των κρατών της περιοχής δεν στρέφονται εναντίον κανενός και, συνεπώς, καλούμε την όποια χώρα συμμερίζεται το όραμά μας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και σέβεται τις αρχές του ΟΗΕ, να μετάσχει σε αυτούς τους μηχανισμούς οικοδόμησης ασφάλειας και συνεργασίας, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης που επανέλαβε τη σημασία της επίτευξης σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και τα «πολλαπλά οφέλη τα οποία θα επιφέρει η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού».
«Μίας λύσης», όπως είπε «που περιφερειακά θα μετατρέψει την Κύπρο σε ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, επιτρέποντας τους να συνυπάρξουν ειρηνικά και να συνδημιουργήσουν σε μια ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, πλήρως ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από ξένες εξαρτήσεις».
Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ: Αμέριστη η στήριξη των ΗΠΑ
Την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην κατασκευή του αγωγού East Med εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος – για πρώτη φορά – συμμετείχε στις εργασίες της Τριμερούς
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το πρότζεκτ κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, όπως και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία είναι «άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή και εδράζεται στα κοινά συμφέροντα και στις κοινές αξίες που μοιράζεται και η Αμερική». Ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.
Ο κ. Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε ένα μέρος των εργασιών της Συνόδου, είπε ότι ο αγωγός East Med είναι μείζονος σημασίας για την ειρήνη και τη συνεργασία στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη και έδωσε συγχαρητήρια στους ηγέτες των τριών χωρών.