Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και απότισε φόρο τιμής στους πεσόντες, υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Στη συνεδρίαση, στην οποία ήταν παρών και ο πρόεδρος Χριστόφιας, η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

Στη συνέχεια μίλησαν ο πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι «επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση». Η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε, οδηγήθηκε σε τέλμα και αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής στρεψοδικίας και αδιαλλαξίας.

Ο κύριος Ομήρου τόνισε ότι την ίδια στιγμή η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που συνιστά ύβρη για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος διανύει χωρίς αμφιβολία την πιο δύσκολη περίοδο μετά το 1974.

Ποτέ προηγουμένως, πρόσθεσε, δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και αδιέξοδα σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο και ποτέ προηγουμένως δεν ήταν πιο έντονο το αίσθημα της απογοήτευσης, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που βιώνουν οι συμπολίτες μας.

Ο κύριος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «αυτή είναι η ώρα της εθνικής ευθύνης και θα πρέπει με τους λόγους και τις πράξεις μας να προσπαθήσουμε να επουλώσουμε τις πληγές και όχι να τις αναμοχλεύουμε».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι, με τη συζήτηση του πορίσματος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, τα γεγονότα που τεκμηριώθηκαν με μαρτυρίες αποκάλυψαν ότι το πραξικόπημα και η εισβολή δεν ήρθαν από το πουθενά, αλλά ήταν το αποκορύφωμα σειράς γεγονότων.
Μέσα από το πόρισμα, πρόσθεσε, «επιβεβαιώθηκε ο συνωμοτικός ρόλος του ΝΑΤΟ, ο προδοτικός ρόλος της Ελλαδικής Χούντας και η εκπόνηση σειράς σχεδίων πραξικοπήματος από τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄».

Ανέφερε ακόμα ότι 38 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα τα τουρκικά στρατεύματα και τα συρματοπλέγματα «που χαρακώνουν το κορμί της Κύπρου» είναι βαρίδι στο μέλλον του λαού μας και για να απαλλαγούμε από αυτά πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι γύρω από κοινούς στόχους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν τόνισε ότι, δυστυχώς 38 χρόνια μετά, το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της παραμένει ατιμώρητο και ο αγώνας του κυπριακού ελληνισμού αδικαίωτος.

Το κυπριακό, είπε, «βρίσκεται στο πουθενά», καθώς επανειλημμένες διαδικασίες και προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν επιτύχει έστω ένα αξιόλογο βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης.

Ο κύριος Καρογιάν σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα τόνισε ότι οι τραγικές συνέπειες της προδοσίας και του εγκλήματος παραμένουν αναλλοίωτες. Δυστυχώς, είπε, η νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού με τις απευθείας διαπραγματεύσεις προσέκρουσε στην τουρκική αδιαλλαξία. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, «εξυφαίνονται σενάρια για επικέντρωση της διαδικασίας σε λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ταυτόχρονα, είπε, επιχειρούνται κινήσεις για αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα με νομιμοποίηση του εμπορίου με τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απειλούνται από την Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι η Κύπρος διέρχεται σήμερα μια από τις δυσκολότερες συγκυρίες στην ιστορία της. Το κυπριακό, είπε, «έχει διολισθήσει σε επικίνδυνη στασιμότητα με τον κίνδυνο παγίωσης των κατοχικών δεδομένων να είναι ορατός, ενώ η οικονομία της Κύπρου παραπαίει».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος