Μετά από μια πολύωρη συζήτηση, που ξεπέρασε τις 12 ώρες και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση, από την κυβερνητική πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με μέτρα θεραπείας αντί ποινών για τους ψυχικά και διανοητικά ασθενείς.
Τα βέλη της αντιπολίτευσης, εστιάστηκαν κυρίως στη σωρεία τροπολογιών άλλων υπουργείων που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει συστηματικά το κύρος του κοινοβουλίου έχοντας κάνει κανόνα την κακή νομοθέτηση.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αντέτεινε ότι υπάρχουν επείγουσες ανάγκες νομοθέτησης σε σειρά κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής καταλόγισε στα κόμματα που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι είναι οι τελευταίοι που πρέπει να μιλούν καθώς στο παρελθόν έχουν καταθέσει ακόμα και 60 τροπολογίες, όπως είπε, σε ένα μόνο νομοσχέδιο.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν τροπολογίες που αφορούν μεταξύ άλλων, την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες καθώς και σε οίκους ευγηρίας, και την αναδρομική εφαρμογή του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, για τις περιπτώσεις πρόσθετων φόρων και με βάση τη νομοθεσία προ του 2017.
Επίσης, στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με την οποία μειώνεται στα 15 ευρώ, από 50, το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης και μέχρι 75.000 ευρώ, αντί 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, ανά κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων κατ’ έτος.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:
-Το δικαστήριο διατάσσει το κατάλληλο θεραπευτικό μέτρο για άτομο, που διέπραξε αξιόποινη πράξη, η οποία απειλείται με ποινή στερητική ελευθερίας τουλάχιστο ενός έτους αντί για έξι μήνες εφόσον υφέρπει ο κίνδυνος διάπραξης άλλων ανάλογης βαρύτητας εγκλημάτων σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος. Παράλληλα, ρυθμίζεται ο μέγιστος χρόνος διάρκειας του θεραπευτικού μέτρου και παρέχεται η δυνατότητα άρσης ή αντικατάστασης του μέτρου που επιβλήθηκε με αίτηση του θεραπευμένου.
-Επιτρέπονται θεραπευτικά μέσα απαραίτητα για τη θεραπεία όπως χορήγηση αδειών και εξόδων και μέσα αυξημένης ψυχιατρικής φροντίδας και ασφάλειας -προστατευτική απομόνωση και σωματικός περιορισμός- ενώ απαγορεύεται απολύτως μέτρα όπως στείρωση ή λοβοτομή.
-Θεσπίζονται νέες ρυθμίσεις για το συναινετικό διαζύγιο και ορίζεται ότι ο γάμος μπορεί να λυθεί και με συμφωνία μεταξύ των συζύγων. Η λύση του γάμου βεβαιώνεται με τη σύνταξη σχετικής συμβαιολογραφικής πράξης.
-Κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο, η ανταίτηση μπορεί να ασκηθεί και προφορικά.
-Τροποποιούνται οι διατάξεις και προσδιορίζονται οι περιπτώσεις καθώς και η σχετική διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά τον έλεγχο της συγκομιδής εγκεκριμένου καλλιεργητή βιομηχανικής κάνναβης.
-Παρέχεται η δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία για την υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο κατά την εκδίκαση εγκλημάτων κατά ζώων συντροφιάς.