«Πράσινο φως» έδωσαν από τις Βρυξέλλες οι 16 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τα επόμενα 3 χρόνια θα δοθούν συνολικά 110 δις ευρώ. Αρχικά θα δοθούν 10 δις για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και στη συνέχεια θα δοθούν άλλα 80 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δις κατά το πρώτο έτος. Τα χρήματα δεν θα δίδονται εν λευκώ αλλά βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων. 

Η Ελλάδα θα λάβει το πρώτο σκέλος της βοήθειας έως τις 19 Μαΐου, οπότε πρέπει να εξοφληθούν παλαιότερα ομόλογα των οποίων λήγει η προθεσμία, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Τα 80 δις θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 30 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, θα υπάρξει και κάποιο αποθεματικό για την περίπτωση που χρειαστούν εκτάκτως χρήματα, ενώ αν οι ανάγκες το επιβάλλουν το ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 110 εκ ευρώ.

Όμως το ζητούμενο είναι να μην χρειαστεί η χώρα το σύνολο της βοήθειας, είπε ο κ. Γιούνκερ.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συνυπογράψαμε όλοι» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και για ένα «μεγαλεπήβολο, δύσκολο και οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο πρόγραμμα λιτότητας».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Παρασκευή. για την τυπική έγκριση του σχεδίου στήριξης. Επίσης έως την Παρασκευή αναμένεται να έχει εγκριθεί το πακέτο της βοήθειας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ κρίνει “φιλόδοξο” το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Σημείωσε, ακόμη ότι το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τις κατάλληλες συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.

Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στην ΕΕ, το ΔΝΤ και τις ελληνικές Αρχές.

Παράλληλα, ο Ο. Ρεν επισήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής είναι δύσκολα, ωστόσο σημείωσε ότι το μέγεθος της διεθνούς οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Ανέφερε, ακόμη, ότι από την πλευρά της Ελλάδας είναι απαραίτητη η επίμονη πολυετής προσπάθεια, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Για παραπομπή των υπεύθυνων στη Δικαιοσύνη, κάνει λόγο ο Στρος Καν

Η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ανακοίνωσή του.

Ο συνδυασμός των περικοπών και της αύξησης των εσόδων που φθάνει στο 11% του ΑΕΠ, τα οποία είναι επιπλέον των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες, αποσκοπεί στο να αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και το ΑΕΠ και αρχής γενομένης από το 2013 να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014.

Τα μέτρα για το 2010 περιλαμβάνουν τη μείωση των μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, στην ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη διότι αυτά τα δύο στοιχεία από μόνα τους αποτελούν το 75% του συνόλου των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα, εκτός των τόκων.

Τα αναπτυξιακά μέτρα θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας έτσι ώστε η χώρα να εξέλθει από την κρίση το συντομότερο δυνατό, συνεχίζει ο κ. Στρος-Καν και επισημαίνει ότι στα μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνονται η ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν στην αγορά εργασίας και στη μισθοδοσία, η καλύτερη διοίκηση και επενδυτική δραστηριότητα των κρατικών οργανισμών, και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Το πρόγραμμα των ελληνικών αρχών, προσθέτει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, που έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη το στοιχείο της δικαιοσύνης, θα πλήξει τη φοροδιαφυγή και θα είναι ένα βήμα για την παραπομπή στη δικαιοσύνη των σημαντικότερων παρανομιών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξουν μέτρα προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρει ο κ. Στρος Καν και προσθέτει ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήττουν αυτούς που ζουν με τους χαμηλότερους μισθούς. Αναφέρει ακόμη ότι θα υπάρξουν επίσης μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά τις κοινωνικές δαπάνες έτσι ώστε να ενισχυθεί το δίχτυ ασφαλείας για αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Επίσης θα υπάρξει σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών κατά την περίοδο που θα υλοποιείται το πρόγραμμα, τονίζει ο κ. Στρος Καν στην ανακοίνωσή του.

Ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup

Την απόφαση του να συγκαλέσει την Παρασκευή το βράδυ 7 Μαΐου τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να κλείσουν το σύνολο της διαδικασίας αρωγής προς την Ελλάδα αλλά και για να συζητήσουν το πως θα πρέπει εφ`εξής να γίνεται η διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ ανακοίνωσε από τις Βρυξέλες ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπουί .

Ο Πρόεδρος της ΕΕ σε ανακοίνωσή εκφράζει την ικανοποίηση του για την συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας στη ζώνη του ευρώ επισημαίνοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι ισχυρό και φιλόδοξο και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυγιάνει την οικονομική της κατάσταση.

Δύσκολη αλλά αναγκαία χαρακτηρίζει την απόφαση για λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τα νέα μέτρα.

Ο κ. Μπαρόζο με γραπτή δήλωσή του επιδοκιμάζει την επίτευξη συμφωνίας και σημειώνει ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι η δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο για να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών.

“Υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη και μία ευρωπαϊκή ηθική υποχρέωση και αυτή είναι η διάσωση της Ελλάδας” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, ζητώντας να σταματήσει η “ευρωαπαισιοδοξία”.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα μπροστά στον κίνδυνο της μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

Γ. Παπακωνσταντίνου: “Θα υπάρξουν αντιδράσεις”

Όλους όσους συντέλεσαν στην παροχή της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ευχαρίστησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. “Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια σας. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μακρόχρονης διαπραγμάτευσης και η σημερινλη απόφαση αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας. Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη”.

Επιπλέον, ο υπουργός αναγνώρισε ότι τα χαμηλότερα στρώματα  πρέπει να κάνουν θυσίες και τόνισε ότι “παρά τις προσπάθειες που κάνουμε για την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων, αναγνωρίζουμε πως είναι δύσκολο πρόγραμμα για τους Έλληνες”.