Εγκρίθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, ο προϋπολογισμός δαπανών της Βουλής οικονομικού έτους 2025 και ο απολογισμός των δαπανών του 2023. Υπέρ του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2025 τάχθηκαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας που δήλωσαν «παρών».

Τις δαπάνες της Βουλής για το 2023, ενέκριναν όλα τα κόμματα εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας που καταψήφισε, και το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», διευκρινίζοντας ότι και οι δύο ψήφοι του έχουν χαρακτήρα πολιτικό και δεν έχουν σχέση με τη χρηστή διαχείριση των δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2025 είναι ύψους 169.950.000 ευρώ, ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το 2024 κατά 10.500.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 6,62% και είναι εντός του ορίου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος 2025-2028».

Όπως είπε, η αύξηση του προϋπολογισμού έχει να κάνει κυρίως με την οριζόντια μισθολογική αύξηση των υπαλλήλων της Βουλής από την 1η Απριλίου 2025, μετά από 9 χρόνια καθήλωσης των μισθών τους. Παράλληλα επεσήμανε ότι «στις αυξήσεις αυτές δεν συμμετέχουν οι βουλευτές, οι αποδοχές των οποίων εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένες».

«Η στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων, τόσο στον προϋπολογισμό του 2025 όσο και στις δαπάνες του 2023 της Βουλής, μαρτυρεί ότι αναγνωρίζεται χρηστή διαχείριση και ότι απηχεί την έγκρισή τους στο σημαντικό, γόνιμο και πολύπτυχο έργο που κάνει και θα εξακολουθήσει να προσφέρει η Βουλή» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον προϋπολογισμό του 2025, πέραν των αυξήσεων των μισθών των εργαζομένων στη Βουλή, προβλέπονται επίσης, αύξηση του επιδόματος επίτευξης στόχων, διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αλλά και αυξήσεις των επιχορηγήσεων του Ιδρύματος της Βουλής.

«Οι δραστηριότητες για το 2025 γίνονται με διοικητική, οικονομική και λειτουργική ταξινόμηση» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις ανελαστικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι «εξακολουθούν να είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό για το 2025, είναι ύψους 127 εκ. ευρώ, αφορούν το 75% του συνολικού ποσοστού των δαπανών του προϋπολογισμού και είναι μόλις το 2% των συνολικών κρατικών δαπανών».

«Η Βουλή εξακολουθεί να σέβεται το δημόσιο χρήμα και να λειτουργεί σε πνεύμα νοικοκυροσύνης» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έμφαση έδωσε ο κ. Τασούλας στις κοινωνικές παροχές, τονίζοντας ιδιαίτερα «τον θεσμό που υπηρετεί η Βουλή με την υιοθεσία τέκνων πεσόντων εν δράσει, αστυνομικών και πυροσβεστών». Ταυτόχρονα έκανε γνωστό ότι «το 2025, θα δοθεί μία αξιοπρεπής αύξηση της βοήθειας που παρέχεται στα 75 παιδιά που έχει υιοθετήσει η Βουλή».

Απαντώντας στη κριτική που έγινε για την ενοικίαση του Μεγάρου Μποδοσάκη, αντέτεινε ότι «η Βουλή το ενοικίασε 100.000 λιγότερα από την προσφορά που έδινε η Eurobank, ενώ το ενοίκιο που καταβάλλει παρέμεινε το ίδιο παρά τις μεγάλες αυξήσεις των ενοικίων».

Έμφαση έδωσε στην συντήρηση του κτιρίου της Βουλής, με προϋπολογισμό 5,5 εκ ευρώ, τα οποία όπως διευκρίνισε, έχουν εξασφαλιστεί από πόρους του Πράσινου Ταμείου και από τα ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι «θα είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο συντήρησης που θα έχει γίνει». Όπως είπε, από τον περασμένο Ιούλιο έχει υπογραφεί η σύμβαση, ήδη διενεργούνται οι μελέτες που αφορούν το επίχρισμα στις εξωτερικές όψεις του Μεγάρου της Βουλής το οποίο θα έχει τα ίδια χρώματα με το αρχικό χρώμα, ενώ το υλικό θα βοηθά στην αντοχή του σε κρύο και ζέστη.

«Η Βουλή υπηρετεί πιστά το θεσμό της δημοκρατίας, κάνει αξιέπαινη δουλειά, ανταποκρίνεται σε όλα τα κοινωνικά και πολιτιστικά αιτήματα σε όλη τη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου συμμερίζεται και βοηθά στην παράδοση αυτή της Βουλής, ώστε να διατηρήσει την αυτονομία της και να συνεχίσει το έργο της», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά τους, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, τόνισαν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα δίκαια, λογικά και ρεαλιστικά αιτήματα των υπαλλήλων της Βουλής, όπως τα χαρακτήρισαν, προτείνοντας να δοθούν γενναίες αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό σε όλους τους εργαζομένους, χωρίς εξαιρέσεις, να καλυφθούν οι κενές οργανωτικές θέσεις με μόνιμες προσλήψεις, να εξεταστεί το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων, να μην εξαιρούνται οι επιστημονικοί συνεργάτες από την εκκαθάριση δαπανών κίνησης και να καταργηθεί η διακριτή μεταχείριση των εργαζομένων με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, με μισθολογική και ασφαλιστική εξίσωση τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης