Μία από τις πιο συγκινητικές τελετές, φόρο μνήμης στο αίμα που έχυσαν οι Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, βάζοντας την αρχή του τέλους του ιταλογερμανικού άξονα, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έζησε σήμερα στο Ελληνικό Νεκροταφείο του Ελ Αλαμέιν, στη βόρεια Αίγυπτο, η Ελληνική παροικία της χώρας του Νείλου, με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Τέρενς Κουΐκ, να εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις. Και παράλληλα, να εκφράζει τη μεγάλη ευγνωμοσύνη όλης της Ελλάδας σε εκείνους που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Μία ευγνωμοσύνη, που εξέφρασε στο πρόσωπο ενός από τους τελευταίους Ριμινίτες, που πολέμησε και στο Ελ Αλαμέιν, τον 95χρονο Μιχάλη Ματζάκο. Του άξιου αυτού πολεμιστή που ήρθε να πολεμήσει στην Αίγυπτο σε ηλικία 19 ετών, και του οποίου το χέρι έσφιξε σήμερα ο κ. Κουΐκ, μεταφέροντας ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλο το έθνος, παραδίδοντάς του μία τιμητική πλακέτα ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής.
Αυτή ήταν και η πιο συγκινητική εικόνα: η παρουσία του απόμαχου πολεμιστή, όταν σηκώθηκε να καταθέσει το δικό του στεφάνι στο μνημείο του Ελ Αλαμέιν, δρασκελίζοντας τα λίγα βήματα μέχρι την επιτύμβια στήλη, σκεφτόμενος ίσως τους συμπολεμιστές του εκείνης της εποχής, όταν άφηνε τα λίγα λουλούδια στη μνήμη τους. Ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνων από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κουΐκ, από κοινού με τον Πρέσβη κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, καθώς επίσης και από Πρέσβεις και εκπροσώπους είκοσι τουλάχιστον κρατών, αλλά και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Μιχάλη Καρυδιά, τους Έλληνες προσκόπους και τα ελληνικά εκπαιδευτήρια στην Αίγυπτο.
Την παρουσία και συμβολή του αιγυπτιώτη Ελληνισμού στις μάχες του Ελ Αλαμέιν, 76 ακριβώς χρόνια πριν από σήμερα, τόνισε περισσότερο στο λόγο του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουΐκ. Επρόκειτο – όπως είπε – για τους Αιγυπτιώτες εθελοντές που στήριξαν την 1η Ελληνική Ταξιαρχία που αριθμούσε τότε 5.500 άνδρες. Και δίνοντας το στίγμα και το μήνυμα αυτής της σημαντικής ημέρας μνήμης, ο κ. Κουΐκ τόνισε ότι μπορεί, ναι μεν, να απομακρυνόμαστε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο από αυτές τις ιστορικές εποχές, αλλά σήμερα «είναι εθνική μας υποχρέωση να θυμόμαστε πάντα το τι οφείλουμε σε όλους όσοι κινδύνευσαν και προσέφεραν και τη ζωή τους, για την επανάκτηση ή τη διατήρηση της δικής μας ελευθερίας». Και ο ΥΦΥΠΕΞ προσέθεσε: «Είμαστε πάντοτε ευγνώμονες σε αυτόν τον κόσμο και είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε αυτή τη μνήμη και να τη μεταφέρουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Επέτειοι σαν και αυτή, αποτελούν οδηγό – φάρο για κάθε δύσκολη στιγμή, για να θυμόμαστε τους ανθρώπους που μας χάρισαν την ελευθερία, έχοντας τον αγώνα τους ως μία ιερά παρακαταθήκη». Και ο κ. Κουΐκ κατέληξε: «Ας μείνουμε πιστοί στην υπεράσπιση των αρχών μας, όπως αυτοί που θυσιάστηκαν στο Ελ Αλαμέιν του 1942 αλλά και σε όλα τα άλλα «Ελ Αλαμέιν» της εποχής μας και ας μην ξεχνάμε ότι δε θέλουμε ποτέ πια να ζήσουμε τη φρίκη ξανά. Αυτή είναι η τιμή που αρμόζει σε εκείνους που χρωστάμε σήμερα την ελευθερία, τη ζωή και την εθνική μας ακεραιότητα».
Πηγή: ΑΠΕ