H Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες θα δημιουργηθεί μέσα στο 2013.

«Δίνουμε στους υπουργούς Οικονομικών μας το φιλόδοξο έργο της θέσπισης ενός νομικού πλαισίου (για την εποπτεία) από την 1 Ιανουαρίου του 2013. Στη συνέχεια η τραπεζική εποπτεία θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013» εξήγησε η Angela Merkel κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αφού οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν καταλήξει νωρίτερα σε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της σχετικής πρωτοβουλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (τον προσεχή Δεκέμβριο) θα οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος», πρόσθεσε.

Το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας ήταν ένα από τα κύρια θέματα που «δηλητηρίαζαν» τις σχέσεις στον γαλλογερμανικό άξονα καθώς αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το «νέο τείχος» προστασίας της Ευρωζώνης (πάγιο αίτημα της Ισπανίας). Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δίνεται η δυνατότητα «διάσωσης» μιας τράπεζας χωρίς η χρηματική βοήθεια που προσφέρεται, να εντάσσεται στο χρέος της χώρας στο έδαφος της οποίας δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται μια νέα οικονομική κρίση, καθώς οποιοιδήποτε «κλυδωνισμοί» στο τραπεζικό σύστημα μιας χώρας «απορροφώνται» από κονδύλια που δεν επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ανοίγει» διάπλατα τον δρόμο για την υιοθέτηση μέρους του χρέους μιας χώρας από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τροπή που δεν επιθυμεί η Γερμανία εφόσον δεν υπάρχουν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες. Γι αυτό εξάλλου και προτείνει τον Ανώτατο Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Δημοσιονομικά, ο οποίος θα έχει και δικαίωμα άσκησης βέτο στη θέσπιση εθνικών προϋπολογισμών. Από την πλευρά της τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία ήθελαν την ταχύτερη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο, και αφορούσαν στα περί… τραπεζικής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ασκώντας έντονες πιέσεις για άμεση έναρξή της στις αρχές του 2013. Η Μαδρίτη βρίσκεται με το 1,5 πόδι στο… Μνημόνιο και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, ελπίζει σε αυτή την κεντρική εποπτεία προκειμένου να αποφύγει μια δανειακή σύμβαση με επαχθείς όρους. Ωστόσο, το Βερολίνο θεωρούσε το χρονοδιάγραμμα ως μη ρεαλιστικό, «φωτογραφίζοντας» την ενεργοποίηση του μηχανισμού από τις αρχές του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «χρυσή» τομή και η «Πύρρειος» νίκη του Hollande

Οι διαφωνίες για την πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών ήταν έντονες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, με το Βερολίνο να έχει δώσει το στίγμα του όλες τις προηγούμενες εβδομάδες με τα περί… ορισμού Ανώτατου Ευρωπαίου Επιτρόπου με δικαίωμα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς «προβληματικών» κρατών-μελών της Ευρωζώνης για την αποφυγή διεύρυνσης των δημοσίων ελλειμμάτων. Η Γερμανία δεν ήθελε την άμεση εφαρμογή της εποπτείας και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε αυτή η διαδικασία να αφορά και στις 6.000 τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, παρά μόνο των μεγάλων «συστημικών».

Ωστόσο, φαίνεται πως οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στη Γερμανία, σε συνδυασμό με την ηγετική παρουσία του François Hollande -ο οποίος αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις βιογραφίες με τα «πικάντικα» στοιχεία για την ερωτική ζωή των γυναικών που βρίσκονταν κατά διαστήματα στο πλευρό του- και να ανταποκριθεί έστω και καθυστερημένα στις προσδοκίες οι οποίες τον συνόδευαν μετά την εκλογή του στη γαλλική προεδρία, οδήγησαν στην εύρεση μιας «χρυσής» τομής. Σημειώνοντας μια «Πύρρειο» νίκη κατάφερε να πάρει τη θετική απάντηση της Γερμανίας στην κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος ενεργοποίησης της εποπτείας, με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα να μπορεί πλέον να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε από τις 6.000 τράπεζες των 17 κρατών-μέλων της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά, το Βερολίνο «κέρδισε χρόνο» καθώς αναλαμβάνει μέχρι το 2014 τη σταδιακή εφαρμογή του συγκεκριμένου εποπτικού μηχανισμού (ο οποίος θα ολοκληρωθεί μετά τις «κρίσιμες» εκλογές του 2013), την ίδια στιγμή που το Παρίσι έλαβε τις εγγυήσεις ότι η εποπτεία θα εφαρμοστεί από την Κεντρική Τράπεζα και θα αφορά σε όλες τις τράπεζες των κρατών-μελών. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε φροντίσει να βάλει… «νερό στο κρασί του», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο μιας παράτασης στη χρονική διάρκεια της κεντρικής εποπτείας, με την προϋπόθεση όμως πως θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014.

Διαβάστε επίσης:
Ευρωζώνη: Συμφωνήθηκε ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας των τραπεζών (SSM), Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 19:28

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης