Σε νέο του δημοσίευμα ο βρετανικός Economist εκτιμά ότι η κρίση του ευρώ, εισέρχεται σε μία καινούργια, άκρως επικίνδυνη φάση, καθώς η Ελλάδα απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου προχωρά σε πρόωρες εκλογές.
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση του ευρώ στα τέλη του 2009, η Ελλάδα ήταν είτε στην καρδιά ή κοντά στην καρδιά της κρίσης, και υπήρξε το αντικείμενο επαναλαμβανόμενων συζητήσεων για μια πιθανή αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα (το λεγόμενο Grexit) το 2011 και ξανά το 2012.
Σημειώνει επίσης ότι είναι η μόνη χώρα στη ζώνη του ευρώ, το επίσημο χρέος της οποίας έχει αναδιαρθρωθεί.
Την επιδείνωση που καταγράφηκε τόσο στα ελληνικά ομόλογα, όσο και οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το περιοδικό την αποδίδει στην προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Τσίπρα, το βρετανικό περιοδικό τονίζει ότι «αν και ο κ. Τσίπρας λέει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, θέλει επίσης να ακυρώσει τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα, να βάλει τέλος στη λιτότητα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους».
«Ένα τέτοιο πρόγραμμα», σημειώνεται, «φαίνεται να καθιστά δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανόν να δημιουργήσουν μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα, όμως το τι θα συμβεί από εκεί και πέρα δεν είναι ξεκάθαρο.
Οι επενδυτές, φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία θα κρυφοκοιτάζουν το χάος της Αθήνας και θα προσκολληθούν στη λιτότητα που έχει συνταγογραφηθεί γι’ αυτές από τη Γερμανίδακαγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο, ακόμη και αυτό φαίνεται πολύ αισιόδοξο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η ελληνική κρίση δεν θα απελευθερώσει νέα αναστάτωση και αλλού στην Ευρωζώνη, καθώς ορισμένα από τα ‘φάρμακα’ που χρησιμοποιεί η Γερμανίδα καγκελάριος, αν μη τι άλλο, κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Economist.
«Παρά το γεγονός ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μειωθεί τελευταία, ωστόσο ακόμη και αν δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, είναι πιθανό ότι θα είναι το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό, οπότε ο επικεφαλής του Αλ. Τσίπρας θα ηγηθεί της οποιασδήποτε κυβέρνησης συνασπισμού σχηματιστεί. Αυτή τη φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα δυσκολευτεί να επαναλάβει το κόλπο του 2012, ζητώντας από τους Έλληνες να ψηφίσουν ξανά με την ελπίδα ότι θα προκύψει μια πιο λογική κυβέρνηση» προσθέτει.
Όπως τονίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ακροβατεί ανάμεσα στην αβεβαιότητα, την αντίφαση και τον λαϊκισμό.
«Από τη μια ο Α. Τσίπρας έχει μετριάσει τη ρητορική του σχετικά με την ένταξη στο ευρώ και τις ‘εξωφρενικές υποσχέσεις του’, από την άλλη όμως εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να απορρίψει τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται από τους πιστωτές στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα των δύο διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης. Αν και στη συλλογιστική του φαίνεται να εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακάμπτει, εμφανίζοντας πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να αποκαταστήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της και το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα θα ανατρέψει τα περισσότερα από τα κέρδη των τελευταίων ετών» σημειώνει το βρετανικό περιοδικό.
«Η ιδέα ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν ένα Grexit ήταν περισσότερο αληθινή το 2011 και το 2012 από ό,τι είναι τώρα, καθώς η ζώνη του ευρώ έχει δημιουργήσει άμυνες που είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί ένα Grexit. Πολλά έχουν γίνει για να βελτιωθεί το οικοδόμημα του ευρώ: ένα νέο Ταμείο διάσωσης, ο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστής έσχατης ανάγκης και η μερική τραπεζική ένωση. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις διασωθείσες χώρες και αυτές της ευρωπαϊκής περιφέρειας αναπτύσσονται και πάλι, ενώ και η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται» αναφέρει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:
«Aκόμη και αν ένα Grexit θεωρείται πλέον ασφαλέστερο, εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνο και απρόβλεπτο.Οι συνεχιζόμενες αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της ζώνης του ευρώ δημιουργούν τώρα ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο για το ενιαίο νόμισμα.
Ο πληθωρισμός παραμένει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, που η ζώνη του ευρώ απειλείται να εισέλθει σε αποπληθωρισμό και στασιμότητα, θυμίζοντας ανησυχητικά την Ιαπωνία στη δεκαετία του 1990. Οι ηγέτες της ηπείρου έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να προωθήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να κάνουν τις οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές και όταν οι ψηφοφόροι δεν βλέπουν καμία ελπίδα, είναι πιθανό να ψηφίσουν τους λαϊκιστές, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Καθώς το 2015 πλησιάζει, οι περισσότεροι από τους ηγέτες της Ευρώπης υπέθεταν ότι τα χειρότερα της κρίσης του ευρώ θα τα άφηναν πίσω τους, όμως η πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα δείχνει ότι δεν υπολόγιζαν σωστά.Λαϊκιστικά κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς, που είναι εναντίον του ευρώ, είτε ρητά είτε όχι, συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος σε πολλές χώρε»ς.
Και το άρθρο καταλήγει: «Ο επικεφαλής του Podemos (Μπορούμε), του κόμματος με το μεγαλύτερο δημοσκοπικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του κ. Τσίπρα να προκαλέσει εκλογές στην Ελλάδα. Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν μια χώρα αρχίζει να ανακάμπτει είναι όταν επίσης η λαϊκή δυσαρέσκεια συχνά υπερχειλίζει και αυτό το μήνυμα πρέπει να εισακουστεί αυτή την εβδομάδα τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Αθήνα».