Η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση τους στα εθνικά θέματα.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι από την αρχή η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι εργάζεται για να κλείσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατό γιατί είναι ένα μεθοριακό περιστατικό που δεν χρειάζεται να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Τόνισε ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, συνέστησε ψυχραιμία και αναμονή σε σχέση με το κατηγορητήριο του Τούρκου εισαγγελέα, σχολιάζοντας πως δεν θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξει επέκτασή του, ώστε να μην έχουμε και περαιτέρω αχρείαστη ένταση με την Τουρκία. Σημείωσε ότι το ζήτημα θα τεθεί από τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής και πως τέτοια περιστατικά με αντίστοιχη συμπεριφορά της Τουρκίας αντιμετωπίζουν μια σειρά από χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ έχουν κάνει τις διπλωματικές ενέργειες που όφειλαν και πως αν και εφόσον η κυβέρνηση δει και κρίνει ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει βούληση γρήγορης διευθέτησης του προβλήματος, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν και πολύ πιο γενναίες πρωτοβουλίες και σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών στις οποίες μετέχει η Ελλάδα.
Σημείωσε ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι δυναμική, την παρακολουθούμε, προβληματιζόμαστε και πως θεωρεί ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για μια διπλωματική εξομάλυνση των σχέσεων και των δικών μας και των διεθνών οργανισμών, και της ΕΕ και των ΗΠΑ, με την Τουρκία κι αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί υποχωρητικότητας απέναντι στην Τουρκία. “Δεν υπάρχει καμία υποχωρητικότητα”, τόνισε καταλογίζοντας στη ΝΔ επικίνδυνες “φτηνές κινήσεις αντιπερισπασμού με όρους εθνικού παροξυσμού”, “την ίδια ώρα που δεν έχουν να προτείνουν κάτι και ψαρεύουν στα θολά νερά εθνικιστικών ιδεών”. Είναι τα στελέχη του κ. Μητσοτάκη που δέχονται γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο”, είπε παραπέμποντας σε δηλώσεις των κ.κ. Κυρανάκη, Κεδίκογλου.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν είναι δυνατόν να ανάγει τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ελληνική πολιτική ηγεσία, ότι και πως αυτό είναι “ανεύθυνο και παραπλανητικό και εισάγει στη δημόσια συζήτηση μια υπερεθνικιστική ανάλυση που δεν ευνοεί την ελληνική εξωτερική πολιτική”. Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για κατάσταση που μπορεί να αναχθεί σε οποιαδήποτε εξέλιξη του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, καθώς αφορά μια γενικότερη τάση της Τουρκίας, μια κατάσταση αναμόρφωσης των διεθνών συσχετισμών. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο ίδιος είναι που έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα διαλόγου και πως από την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία διάθεση για καμία άσκηση πολιτικής που να αποκλείει δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης από την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. “Ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτοαποκλειστεί”, τόνισε, παραπέμποντας στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά και τη σημερινή αναφορά του προς τους τομεάρχες της ΝΔ ότι είναι πολύ αργά για εθνική συνεννόηση.
Ερωτηθείς περί “δύο προσεγγίσεων” μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, είπε ότι αν υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι περιγραφής της κατάστασης ή χρησιμοποιούνται διαφορετικές λέξεις αυτό εντάσσεται σε εάν θεμιτό πλαίσιο διαφορετικών οπτικών γωνιών από τις οποίες μπορεί κανείς να σκοπεύει την πραγματικότητα. Για να σημειώσει ότι εφόσον υπάρχει κοινή στάση και βηματισμός -και υπάρχει – δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.
Αφού επισήμανε τη διαφορετικές πολιτικές καταβολές και ιδεολογίες των δύο κομμάτων, υπογράμμισε ότι η συγκυβέρνηση έχει φτιαχτεί πάνω σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο με κεντρικό και εκπεφρασμένο στόχο από την πρώτη στιγμή για: έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία και θεσμική θωράκιση της πολιτείας απέναντι σε εκτεταμένα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και απόδοση δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, είπε μεταξύ άλλων ότι αυτό που αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο κείμενο είναι μια συμφωνία που βασίζεται στη γενική θέση της ελληνικής κυβέρνησης: σύνθετη ονομασία που ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. Σημείωσε ότι “το έναντι όλων” σημαίνει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε συνταγματική αναθεώρηση. Μια λύση πρέπει να κινείται σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε. Εκτίμησε πως εφόσον έρθει η συμφωνία για την οποία δουλεύει η κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα θα αναλάβουν τις ιστορικές πολιτικές ευθύνες τους.
Για τη μαύρη τρύπα του ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Άδ. Γεωργιάδη
Αναφορικά με τη “μαύρη τρύπα” 230 εκατ. στον ισολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισε ότι η κατάθεση του κ. Πολάκη ήταν συντριπτική για τον κ. Γεωργιάδη. Σημείωσε ότι αυτό το θέμα αφορά τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου και τις κυβερνήσεις που πέρασαν κατά την περίοδο που δημιουργήθηκε αυτή η μαύρη τρύπα. Τόνισε ότι “εφόσον ο κ. Γεωργιάδης ήταν υπουργός κατά την περίοδο που δημιουργήθηκε η μαύρη τρύπα 230 εκατ. ή τμήμα της, τότε οφείλει να ελεγχθεί”. “Εν πάση περιπτώσει να δώσει απαντήσεις, πού πήγαν αυτά τα λεφτά;”.
“Κανείς θα μπορούσε να εκτιμήσει την επιμονή του κ. Στουρνάρα ως πολιτική σκοπιμότητα”
Ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, ο κ. Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης η επιλογή του υπουργού Οικονομικών του β’ μνημονίου για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, μια θέση που προϋποθέτει ομολογημένη πολιτική ουδετερότητα. Σχολίασε ότι βεβαίως έχει το δικαίωμα να πει τη γνώμη του και πως όμως αφενός το ζήτημα της προληπτικής γραμμής (που τη δίνει ο ESM) δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητές του, αφετέρου, όταν την επαναλαμβάνει διαρκώς με συγκεκριμένες προτροπές προς την κυβέρνηση, υπερβαίνει τον ρόλο του και τις αρμοδιότητές του και “μπορεί κανίς να εκτιμήσει ότι πλέον δεν πρόκειται για μια συμβουλευτική συμπεριφορά προς την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά για πολιτική σκοπιμότητα”.
Υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα που έθετε για προληπτική γραμμή, απαντήθηκε σήμερα με σαφή τρόπο από τη μεριά της Κομισιόν.
Για την Προανακριτική για τη Novartis
Όσον αφορά στο επιχείρημα της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης σχετικά με τους μάρτυρες για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τζανακόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι στην Προανακριτική Επιτροπή κανείς δεν απολογείται, καταθέτουν και ότι δεν έχει κάποιος την ιδιότητα του κατηγορούμενου. Είπε ότι έρχονται οι δέκα να καταθέσουν, όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, στη συνέχεια η Επιτροπή κρίνει αν και κατά πόσον έχει την αρμοδιότητα να συνεχίσει και να προχωρήσει σε άλλες προανακριτικές διαδικαστικές ενέργειες και εφόσον κρίνει ότι δεν έχει την αρμοδιότητα, η αρμοδιότητα ανήκει στην τακτική δικαιοσύνη.