Στην υλοποίηση «μιας ευρύτερης στρατηγικής περιφερειακής συνεργασίας, δηλαδή της συνεργασίας που επιβάλλεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που παράγει θέσεις δουλειάς, με όρους αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής» αναφέρθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ανακοινώνοντας τη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ποσού 2.900.000 ευρώ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση έργου βελτίωσης τμημάτων επαρχιακής οδού Παπάδου-Πλωμαρίου/παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου. Έργο που επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση της 12ης Ιουλίου.

Να σημειωθεί, ότι η δωρεά έγινε δυνατόν να υλοποιηθεί μετά από τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Λέσβου, Γιώργος Πάλλης και Κεφαλληνίας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, μαζί με την κ. Δούρου, η όλη δράση υλοποιήθηκε από τις 26 Ιουνίου όταν εστάλη η επιστολή- έκκληση μετά τον σεισμό, ως τις 29 του ίδιου μήνα, που το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψήφισε υπέρ της δωρεάς.

«Υπάρχουν καταστάσεις, συνθήκες και ανάγκες που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, κάνουν τα ενδιαφέροντά τους να συναντηθούν, αναζητούν απαντήσεις και επεξεργάζονται λύσεις» είπε η κ. Καλογήρου. Και συνέχισε: «Η δυνατότητα των ανθρώπων να ακούνε τις ανάγκες, δείχνει πολλά και για τους ίδιους και για τον τρόπο με τον οποίο πολιτικά αντιλαμβάνονται τα πράγματα.
Με επιστολή μας ζητήσαμε την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής. Μετά από τρεις ώρες η περιφερειάρχης Αττικής ανταποκρίθηκε. Δυο μέρες μετά είχε ψηφιστεί από τη Βουλή τροπολογία με την οποία επιτρέπονταν η δωρεά χρημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού.

Στις 29 Ιουνίου, τρία 24ωρα μετά την επιστολή μας, το περιφερειακό Συμβούλιο ψήφιζε υπέρ της δωρεάς. Σε μια εποχή που ο σεισμός έχει φέρει νέες ανάγκες, η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και η ταχύτητα της αντίδρασης της παίρνει νέα διάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αλληλεγγύη αν δεν μεταφράζεται σε έργο, συνιστά κοροϊδία. Κοροϊδία των πολιτών, των πληγέντων, των αιρετών. Και επίσης συνιστά και απαξίωση της ίδιας της έννοιας της πολιτικής, υπό το πρίσμα της ευθύνης απέναντι στους πολίτες» τόνισε παίρνοντας τον λόγο η κ. Δούρου. Και συνέχισε: «Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, θέσαμε το στοίχημα της αλλαγής του προτύπου άσκησης Διοίκησης, με όρους αξιοπιστίας, τήρησης της νομιμότητας και αποτελεσματικότητας. Στο πλαίσιο εντάσσονται οι αποφάσεις και οι ενέργειές μας σε ό,τι αφορά την έμπρακτη αλληλεγγύη μας -είτε πρόκειται για το προσφυγικό, είτε για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από σεισμούς. Όπως πχ το νησί σας ή την Κεφαλονιά.

Θυμίζω εδώ, ότι η προηγούμενη Διοίκηση είχε υποσχεθεί, περιοριζόμενη σε μια εξαγγελία, στήριξη με 5 εκατ. της πληγείσας από τους σεισμούς Κεφαλονιάς, χωρίς όμως να υλοποιήσει την υπόσχεση, με την προώθηση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, αν και γνώριζε το νομοθετικό κενό, το οποίο καθιστούσε την απόφαση αυτή “λόγια του αέρα”».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρένα Δούρου σημείωσε, πως «χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς εντυπωσιοθηρίες, χωρίς ξύλινο προπαγανδιστικό λόγο, χωρίς να κάνουμε μικροπαραταξιακά, μικροκομματικά παιχνίδια, με σεβασμό στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται από τους σεισμούς, κάνουμε σοβαρή πολιτική παρέμβαση, μετρήσιμη, με απτά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ύστερα από εισηγήσεις της Διοίκησής μας, δεν αποτελούν αποσπασματικές ενέργειες. Αλλά αποφάσεις και ενέργειες τμήματα μιας ευρύτερης στρατηγικής. Της στρατηγικής της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Μια συνεργασίας που οφείλει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας, της συλλογικότητας, στο όνομα της εξυπηρέτησης του Δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών. Μια συνεργασία δηλαδή, η οποία αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο που έχουν και πρέπει να διαδραματίζουν οι Περιφερειακές Αρχές, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, είτε πρόκειται για τα αναπτυξιακά ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης είτε για συνδρομή σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών».

Σε ό,τι αφορά στη Λέσβο, η κ. Δούρου ανέφερε, πως «την απόφαση κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου στις 29 Ιουνίου, την οριοθετήσαμε νομικά και ουσιαστικά, “θωρακίζοντάς” την, ώστε να μη επιδέχεται αμφισβήτησης, υπονόμευσης του κύρους της και της αποτελεσματικότητάς της. Με λίγα λόγια, η δωρεά της Περιφέρειας Αττικής, στοχεύει στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, υπηρετεί τους πολίτες που δοκιμάζονται σήμερα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του νησιού. Συνιστά πολιτική παρέμβαση που υλοποιείται με όρους σεβασμού της νομιμότητας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης όχι μόνο των Περιφερειών αλλά όλων των δημόσιων φορέων μιας συντεταγμένης Πολιτείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης