Στα κοινά εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε άρθρο της η εφημερίδα «Handelsblatt». Πολλοί βουλευτές του συνασπισμού της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχουν πια τη θέληση να συνεχίσουν στο δρόμο της σωτηρίας της Ελλάδας.

Σε αντίθεση με την γερμανίδα καγκελάριο η οποία στο πλαίσιο του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δήλωσε «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος».

Σε παρόμοια θέση, σύμφωνα με το άρθρο, βρίσκεται και ο έλληνας πρωθυπουργός, αφού εντός της παράταξής του υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη.

«Ακόμη και αν καταφέρει ο Τσίπρας να διαπραγματευτεί μία λύση, είναι αμφίβολο αν θα τον ακολουθήσει η παράταξή του». Πάντως η εφημερίδα σχολιάζει και τις αντιδράσεις στην Ευρώπη για τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους: «Υπάρχουν πολλοί δούρειοι ίπποι στην πρόταση της Αθήνας. Φτάνει πια».

Η θέληση της Άνγκελα Μέρκελ να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αψηφώντας ακόμη και την ρήξη με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζεται σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας «Die Zeit».

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είναι μαλωμένος με την καγκελάριο και να έχει θυμώσει μαζί της, ακούγεται από τους συμβούλους του αυτές τις μέρες. Μέχρι και η λέξη παραίτηση έχει ακουστεί» αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο η καγκελάριος έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα με αποτέλεσμα η θέση του Σόιμπλε να έχει υποβαθμιστεί κατά κάποιον τρόπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ελληνικής κρίσης.

«Η καγκελάριος είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα προς τους Έλληνες» γράφει η «Zeit» θέτοντας συγχρόνως το ερώτημα αν η Ελλάδα θέλει να δεχθεί τη βοήθειά της.

Κι άλλα ψέματα για τις Ελληνικές συντάξεις από τη «Bild»

Σε άρθρο που δημοσιεύει η «Bild» για τις ελληνικές συντάξεις, κάνει μια δήθεν απευθείας σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα της Γερμανίας. ο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Σύνταξη στα 56. Γι’ αυτό οι ελληνικές συντάξεις δεν μπορούν πληρωθούν» υποστηρίζει: «Ο μέσος όρος των ελληνικών συντάξεων ανέρχεται στα 960€, ενώ στη Γερμανία στα 792 ευρώ.

Τα δύο τρίτα περίπου των ελλήνων συνταξιούχων παίρνουν δύο συντάξεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι μόνο περίπου το 20%».

Το άρθρο κλείνει με την πληροφορία ότι (δήθεν) «ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι τα 56,3 χρόνια. Και συγκρίνει με το ότι τον περασμένο χρόνο οι Γερμανοί βγήκαν στην σύνταξη στην ηλικία των 64 ετών κατά μέσο όρο».

Άρθρο που υπογράφει πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξενεί σήμερα η «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Σε αυτό ο Γούργκεν Σταρκ εξετάζει τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη συντηρεί μια «χρεοκοπημένη» χώρα, όπως γράφει χαρακτηριστικά και αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά από την Ελλάδα. Η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα δε θα σήμαινε το τέλος του ευρώ, ούτε η ενδεχόμενη στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία θα έπρεπε να αποτελεί λόγο παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη με κάθε κόστος.

Ο βασικότερος λόγος είναι η απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να φέρουν την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες ενός Grexit. «Με ή χωρίς ευρώ: η Ελλάδα είναι ειδικά για τους ευρωπαίους πιστωτές μία ακριβή υπόθεση» γράφει χαρακτηριστικά αφού στην έσχατη περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποσυρθεί και να αφήσει στους Ευρωπαίους την απόλυτη ευθύνη.

«Κάθε μέρα το κόστος αυξάνεται»

Δυσοίωνο προβλέπει το οικονομικό μέλλον της ευρωζώνης εάν δε λυθεί σύντομα το ελληνικό ζήτημα, ο Ότμαρ Ίσιγκ, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ. Όπως υποστηρίζει «δεν έπρεπε εξαρχής η Ελλάδα να είχε γίνει μέλος της ευρωζώνης».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) o Ότμαρ Ίσιγκ περιγράφει τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας με κάθε άλλο παρά κολακευτικά σχόλια: «Αναρωτιέται κάποιος για πόσο καιρό ακόμη οι άλλες κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αφήσουν την Ελλάδα να τους κοροϊδεύει, γιατί μέχρι σήμερα μόνο πισωγυρίσματα έγιναν από την πλευρά των Ελλήνων χωρίς να υπάρχει καμία πραγματική βούληση να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις».

Επίσης ο Ίσιγκ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα των μέτρων για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι προς όφελος του λαού, των ανέργων και της οικονομίας. «Πρόκειται για μέτρα που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και όχι να γονατίσει, όπως το αντιλαμβάνονται και το παρουσιάζουν οι Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο οικονομολόγος ρίχνει το μπαλάκι στην Κομισιόν, από την οποία η ΕΚΤ είχε λάβει τα οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα. «Τους αριθμούς για την Ελλάδα δεν τους πήραμε απευθείας από τους Έλληνες αλλά από την Κομισιόν και την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και δεν μπορείς να πεις, δεν εμπιστεύομαι αυτά τα νούμερα, θέλω απόδειξη» είπε χαρακτηριστικά ο Ίσιγκ κλείνοντας την συνέντευξή του με τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έπρεπε να γίνει μέλος της ευρωζώνης, αλλά δεν κατέβαλε και καμία προσπάθεια μετά την ένταξή της προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της.

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης